«Άντε να τελειώνουμε, να μπω φυλακή, να ασχοληθώ με το παιδί και την ανατροφή του από ‘δω και πέρα».

Αυτή η πρόταση φέρεται να ανήκει στον 33χρονο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, που ομολόγησε, διώκεται και προφυλακίστηκε για το φόνο της συζύγου του, της 20χρονης Καρολάιν, στις 11 Μαΐου στα Γλυκά Νερά.

«Άντε να τελειώνουμε»! Βιάζεται ο Αναγνωστόπουλος, αφού του πήρε 37 ημέρες, όχι για να ομολογήσει, αλλά για να αναγκαστεί να ομολογήσει εξαιτίας των νέων στοιχείων της αστυνομικής έρευνας.

Βιάζεται τώρα ο Αναγνωστόπουλος, ενώ επί 37 ημέρες έπαιζε θέατρο, χωρίς να έχει καμία πρόθεση να ομολογήσει γιατί, όπως ισχυρίζεται, δεν ήθελε να αφήσει το παιδί του και χωρίς πατέρα, αφού ο ίδιος του στέρησε τη μητέρα του.

Γιατί βιάζεται; Πρώτον, για να… ξεμπερδεύει. Απλά και διεκπαιρεωτικά, πλέον, αφού το «τέλειο έγκλημα» που είχε κατά νου, δεν του βγήκε.

Δεύτερον και κυριότερο, για να ασχοληθεί «με το παιδί και την ανατροφή του».

Το ότι η επιμέλεια της μικρής Λυδίας θα δοθεί σε μία από τις δύο οικογένειες, είτε της μητέρας είτε του πατέρα, είναι δεδομένο. Ίσως, μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν να δοθεί συνεπιμέλεια και στις δύο πλευρές.

Το ότι ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 20χρονης Καρολάιν παραμένει ο πατέρας της και από το νόμο έχει το δικαίωμα της επικοινωνίας με το παιδί του, είναι επίσης γεγονός.

Δεν είναι γεγονός, όμως, ότι ένας δολοφόνος, που σκότωσε μία νεαρή μητέρα, σκηνοθετώντας ένοπλη ληστεία από αγνώστους και τοποθέτησε το 11 μηνών μωρό της δίπλα στο άψυχο σώμα της μητέρας του, μπορεί να ασχοληθεί – έστω και μέσα από τις φυλακές – με την ανατροφή του παιδιού του.

«Μοναδική του μέριμνα», λέει ο δικηγόρος του, «είναι η μικρή Λυδία, την οποία επιθυμεί να συνεχίσει να βλέπει» – όπως και το δικαιούται – «και να τη μεγαλώσει όταν βγει από τη φυλακή».

Ένα μωρό, που θα έχει γίνει έφηβη μέχρι να αποφυλακιστεί ο πατέρας της, και που θα έχει μάθει τα πάντα, για το πώς πέθανε στα είκοσί της χρόνια η μητέρα της και γιατί ο πατέρας της βρίσκεται στη φυλακή.

Προφανώς, είναι οι αρμόδιες αρχές που θα πάρουν τις αποφάσεις για το μέλλον της Λυδίας, ωστόσο, είναι τουλάχιστον παράδοξο να ακούει κανείς από το στόμα ενός απαθούς και ψυχρού καθ’ ομολογίαν δολοφόνου, ότι θέλει ο ίδιος να ασχοληθεί από εδώ και πέρα, έστω και μέσα από τις φυλακές, με την ανατροφή του παιδιού του.

Πέρα από τις όποιες ηθικές και νομικές διαστάσεις του θέματος, υπάρχουν και οι πρακτικές.

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι η Εισαγγελία Ανηλίκων αποφασίσει να δώσει την  επιμέλεια της μικρής στους γονείς της μητέρας της, στους γονείς της 20χρονης Καρολάιν που δολοφόνησε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος.

Τι σημαίνει «να μπω στη φυλακή, να ασχοληθώ με την ανατροφή του παιδιού μου»; Ότι ο Αναγνωστόπουλος, θα συμμετέχει στην ανατροφή της Λυδίας, από κοινού με τους γονείς της Καρολάιν; Ή μήπως ότι θα παίρνει και αποφάσεις για το μέλλον της;

«Η ιδιότητα του πατέρα είναι λόγος πρόωρης αποφυλάκισης» – Τι αναφέρει νομικός

Ο νέος νόμος για τη συνεπιμέλεια έχει «παραθυράκια», σύμφωνα με τη δικηγόρο Φανή Γιωτάκη, μέλος της Επιτροπής Οικογενειακού Δικαίου, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, προκειμένου να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά.

Αυτό δείχνουν εξάλλου και οι δηλώσεις του δικηγόρου του κατηγορούμενου, που τον εμφανίζουν ως στοργικό πατέρα που ενδιαφέρεται για το μέλλον του παιδιού του.

Οι δηλώσεις ότι ο δολοφόνος συνεχίζει να είναι πατέρας είναι, σύμφωνα με την κ. Γιωτάκη, απόδειξη ότι θα κάνουν χρήση των κενών στο νέο οικογενειακό δίκαιο, καθώς μπορούν να επικαλεστούν ότι δεν έχει υπάρξει οριστική καταδίκη για ενδοοικογενειακή βία.

Όπως εξηγεί η δικηγόρος στο MEGA, τα κενά αυτά δίνουν πάτημα στη διατήρηση των γονικών δικαιωμάτων του 33χρονου, άρα και σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις αποφυλάκισης ως γονέα, σε περίπτωση που καταδικαστεί.

Το κλειδί, όπως θα αποδειχθεί τις επόμενες μέρες, είναι η γονική μέριμνα. Αν ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος καταφέρει να τη διατηρήσει, πιθανότατα θα καταφέρει να παίρνει άδειες μετά την καταδίκη του ή ακόμη και να αποφυλακιστεί πρόωρα.

«Φυσικά και θα το χρησιμοποιήσει ο δικηγόρος του αυτό», τονίζει η κ. Γιωτάκη. «Είναι μια διάταξη που μπορεί να πατήσει πάνω και να έχει ένα παραθυράκι για να κρατήσει τη γονική μέριμνα. Μα το έχει πει ήδη. Το έχει δηλώσει και ο συνήγορός του, ότι εξακολουθεί να είναι πατέρας. Δεν μπορεί να χάσει την ιδιότητα του πατέρα».

Και πράγματι, ο κατηγορούμενος προτάσσει, μέσω του συνηγόρου του, διαρκώς το παιδί του.

Για το παιδί – λέει – έφτασε στο φόνο.

Για το παιδί, σκηνοθέτησε μια ένοπλη ληστεία, με τη γυναίκα του και τον ίδιο θύματα.

Και για το παιδί, αξιοποιώντας το νέο νόμο, θα ζητά άδειες και ίσως πρόωρη αποφυλάκιση.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως, σε περίπτωση καταδίκης του 33χρονου, η οικογένεια της Καρολάιν μπορεί να ζητήσει να του αφαιρεθεί η γονική μέριμνα, ώστε να μην μπορεί να ευεργετηθεί με άδειες και τυχόν πρόωρη απόλυση.

«Έχασα το παιδί μου, αν χάσω και το εγγόνι μου θα είναι η χαριστική βολή»

Η μητέρα της Καρολάιν, όπως έγινε γνωστό από τον δικηγόρο της, θα ζητήσει την επιμέλεια του παιδιού, γι’ αυτό και έχει έρθει ήδη σε επαφή με την Εισαγγελία Ανηλίκων.

Ο δικηγόρος της οικογένειας της Καρολάιν, Αθανάσιος Χαρμάνης, μιλώντας στο MEGA, αφού έκανε λόγο για «μεγάλη υποκριτική δεινότητα» του δολοφόνου, τόνισε πως «δημιούργησε πολλές πληγές, ιδιαίτερα στη μητέρα αυτή».

Και προσέθεσε: «Ενημέρωσα την εισαγγελέα Ανηλίκων για την κατάσταση που βρίσκεται η μητέρα της Καρολάιν, για το σπίτι που διαμένουν και την επιθυμία τους να μεγαλώσουν το παιδί. ‘Έχασα το παιδί μου, αν χάσω και το εγγόνι μου, θα είναι η χαριστική βολή’, μου είπε η ίδια».

Ο κ. Χαρμάνης μίλησε και για τις σχέσεις των δύο οικογενειών, αναφέροντας πως «οι σχέσεις των γιαγιάδων είναι καλές». Και προσέθεσε πως «ξέρουν καλύτερα εκείνες. Φαντάζομαι αν υπάρχει συμφωνία αλληλοεκτίμησης και σεβασμού ότι και η Εισαγγελέας δεν θα διαφωνήσει», είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της Καρολάιν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα