Έτοιμη για την επιτάχυνση του σχεδίου μετασχηματισμού της είναι η Alpha Bank, μετά την ολοκλήρωση στα μέσα Ιουλίου της αύξησης κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα η ΓΣ των μετόχων της άναψε το πράσινο φως για την έκδοση των νέων τίτλων και πλέον η διοίκηση του ομίλου, υπό τον CEO της Βασίλη Ψάλτη επικεντρώνεται στην υλοποίησή της με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους για την τράπεζα και τους υφιστάμενους μετόχους της.

Εύρος τιμών

Το επόμενο βήμα του εγχειρήματος είναι το άνοιγμα σκιώδους βιβλίου προσφορών. Πρόκειται για μία άτυπη έρευνα, που θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με τις προθέσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων να επενδύσουν στην τράπεζα, αλλά και με το τίμημα ανά νέα μετοχή που είναι διατεθειμένα να καταβάλλουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Alpha Bank από τις πρώτες επαφές τους με διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, όπως πχ. Schroders, Blackrock, διαπιστώνουν μεγάλη διάθεση συμμετοχής στην αύξηση.

Στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank θα αποφασίσει το εύρος τιμών στο οποίο θα δέχεται προσφορές. Επίσης θα οριστικοποιηθεί η ημέρα καταγραφής των μετόχων που θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές στο πλαίσιο της αύξησης.

Το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση εκτιμάται πως θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή 25/6 ή τη Δευτέρα 28/6, για να ακολουθήσει η έναρξη της τριήμερης συνδυασμένης προσφοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό στις 28 ή 30 Ιουνίου.

Η απόφαση του ΤΧΣ

Αυτήν την εβδομάδα θα πρέπει το Ταμείο Χρηματιστηριακής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που συμμετέχει με περίπου 11% στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, να αποφασίσει πώς θα κινηθεί.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τελικά θα μετάσχει μερικώς στην αύξηση και θα μειώσει το ποσοστό του σε μονοψήφια επίπεδα. Σε αυτήν την περίπτωση θα μείνουν αδιάθετες μετοχές, τις οποίες θα προσφέρει σε άλλους επενδυτές η Alpha Bank.

Υπενθυμίζεται ότι στα δύο βιβλία που θα ανοίξουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάθε μέτοχος θα μπορεί να εγγράφεται για την απόκτηση περισσότερων τίτλων από αυτές που δικαιούται βάση του ποσοστού.

Έτσι, η Alpha Bank θα μπορεί να επιλέξει που θα δώσει τους αδιάθετους τίτλους και να διαμορφώσει κατά το δοκούν τη νέα μετοχική σύνθεση του ομίλου.

Οι τρεις στόχοι

Αφού ολοκληρωθεί η αύξηση, οι αρμόδιες ομάδες εργασίας θα επικεντρωθούν στην εκτέλεση του μετασχηματισμού της Alpha Bank και του σχεδίου επαναφοράς της σε υψηλή κερδοφορία. Συγκεκριμένα:

– Ολοκλήρωση συναλλαγών μείωσης NPEs

Είναι ζήτημα ωρών το οριστικό κλείσιμο της τιτλοποίησης Galaxy των 10,80 δισ. ευρώ, με όρους που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι παραπλήσιοι ή καλύτεροι σε σχέση με τη δεσμευτική προσφορά που είχε ληφθεί. Θα ακολουθήσει άμεσα η συναλλαγή Cosmos των 3,50 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, καθώς περιλαμβάνει δάνεια που η αγορά ήδη γνωρίζει από παρελθούσες παρουσιάσεις.

– Προετοιμασία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Ψάλτης στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου one-stop shop για την εξυπηρέτηση όσων ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η τράπεζα θα αναλαμβάνει τα πάντα. Από τη σύνταξη του σχεδίου έως και την τελική χρηματοδότηση θα είναι δίπλα στον πελάτη για την ταχύτερη εκταμίευση των κονδυλίων.

– Μετασχηματισμός ομίλου

Θα επιταχυνθεί η εκτέλεση του στρατηγικού σχεδίου μεταμόρφωσης της τράπεζας, με παρεμβάσεις σε όλο τον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η αποδοτικότητά της, προς όφελος πελατών και μετόχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις