Για πρώτη φορά μετά από περίπου 40 χρόνια, που πρώτο καθιερώθηκε το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων, 7.500.000 ιδιοκτήτες θα μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία των κατοικιών τους, της επαγγελματικής στέγης τους, του οικοπέδου τους, των αποθηκών τους ή ακόμη και της θέσης στάθμευσης τους αυτοκινήτου τους μέσω μίας φιλικής προς το φορολογούμενο εφαρμογής που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου από αύριο θα τεθεί και τυπικά σε παραγωγική λειτουργία η πλατφόρμα της ΓΓΠΣΔΔ καθώς θα δοθούν στη δημοσιότητα τα κείμενα με τις οδηγίες και το πώς θα μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να κάνουν χρήση των χαρτών και των εφαρμογών υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν περίπου δύο εβδομάδες είχε τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η εν λόγω πλατφόρμα αλλά λίγες ώρες μετά έκλεισε για να γίνουν οι τελευταίες αλλαγές και να περάσουν τα στοιχεία εκείνα που θα διευκολύνουν τους πολίτες στον εντοπισμό του ακινήτου τους σε έναν διαδραστικό χάρτη της Ελλάδας, να βρουν την υφιστάμενη αλλά και τη νέα τιμή ζώνης της εφορίας που θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2022 και στη συνέχεια εφόσον το επιθυμούν να υπολογίσουν τόσο τη σημερινή αντικειμενική αξία του ακινήτου τους όσο και αυτή που θα ισχύει από το νέο έτος.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://maps.gsis.gr/valuemaps/ θα μπορεί ο καθένας να αναζητήσει με τη διεύθυνση του ακινήτου την τιμή ζώνης αλλά και να υπολογίσει για πληροφοριακούς σκοπούς την αντικειμενική αξία του ακινήτου τόσο του δικού του όσο και εκείνου για το οποίο ενδιαφέρεται να αγοράσει. Επίσης μπορεί ο γονιός να ελέγξει αν συμφέρει να κάνει τώρα γονική παροχή ή να περιμένει το νέο έτος συγκρίνοντας τις αξίες που βγάζει το σύστημα για φέτος και για το 2022.

Οι χάρτες

Στους χάρτες που παρουσιάζει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος φαίνονται ξεκάθαρα οι νέες εντάξεις περιοχών – ζωνών στο νέο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Το υπουργείο Οικονομικών πλέον έχει καθορίσει αντικειμενικές τιμές σε 13.808 ζώνες όπου θα εφαρμοστούν στην πλήρη μορφή τους από 1η Ιανουαρίου 2022. Έως 31 Δεκεμβρίου 2021 οι αντικειμενικές αξίες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν σε 10.165 ζώνες ενώ από το νέο έτος επεκτείνονται σε 3.643 περιοχές – ζώνες. Ο ένας πίνακας με τη μικρότερη κάλυψη δείχνει τη σημερινή εικόνα και ο άλλος αυτό που θα συμβεί από το νέο έτος. Πλέον από τον Ιανουάριο του 2022 θα καλύπτει με το νέο σύστημα των αντικειμενικών αξιών το 98% της επικράτειας όσον αφορά τις ιδιοκτησίες ακινήτων από 85% που ισχύει σήμερα.

Ζώνες Εφορίας 2021

Η διαδικασία

Μπαίνοντας κανείς στην εφαρμογή θα διαπιστώσει ότι οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με  κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.).  Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο.

Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού κουμπιού αριστερά.

Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.

Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.

Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού επιλέξετε στο χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου. Η εφαρμογή είναι πληροφοριακού χαρακτήρα.

Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία αυτή είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και ενημερώνεται σταδιακά. Για κάθε νόμιμη χρήση, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές, οι συντελεστές, οι χάρτες και ο τρόπος υπολογισμού, όπως αυτά ισχύουν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι χάρτες του Συστήματος βασίζονται στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια κάθε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση για τα στοιχεία πολεοδομικού χαρακτήρα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις που εκδίδονται από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες

Αξίζει να τονιστεί ότι στο σύνολο της Επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι ανοδική, καθώς σε 7.634 ζώνες (55% του συνόλου) εμφανίζεται αύξηση κατά μέσο όρο 19,5%, σε  2.860 ζώνες (21% του συνόλου) καταγράφεται μείωση κατά μέσο όρο 14,7% και σε 3.314 ζώνες (24% του συνόλου) οι τιμές της εφορίας παραμένουν αμετάβλητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax