Η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών GlobalFoundries, με έδρα τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο στη Σιγκαπούρη για να καλύψει την άνευ προηγουμένου παγκόσμια ζήτηση.

Η νέα μονάδα παραγωγής θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης και με από κοινού χρηματοδότηση με σταθερούς πελάτες, δήλωσε η εταιρεία, ενώ η επένδυση θα ανέλθει σε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια.

«Η νέα μας εγκατάσταση στη Σιγκαπούρη θα υποστηρίξει ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, του 5G και θα εξασφαλίσει τις αναγκαίες προμήμειες σε τομείς κατασκευής συσκευών με τους οποίους υπάρχουν ήδη μακροχρόνιες συμφωνίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GlobalFoundries, Τον Κόλφιλντ.

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Καθυστερεί την παραγωγή αυτοκινήτων και επηρεάζει την παραγωγική δραστηριότητα ορισμένων από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, όπως επισημαίνει το CNBC.

Η GlobalFoundries είναι ιδιοκτησία της Mubadala, μιας κρατικής εταιρείας επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Η βιομηχανία ημιαγωγών αποτελεί πυλώνα της βιομηχανίας της Σιγκαπούρης και η νέα επένδυση της GlobalFoundries είναι απόδειξη της ελκυστικότητας της Σιγκαπούρης ως παγκόσμιου κόμβου για προηγμένη κατασκευή και καινοτομία», δήλωσε ο Μπεν Σουάν Γκιν, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης.

Η σημασία των χυτηρίων

Οι ημιαγωγοί είναι κρίσιμοι για την κατασκευή κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή, από smartphone έως υπολογιστές και αισθητήρες φρένων στα αυτοκίνητα. Η παραγωγή τους περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο δίκτυο εταιρειών που σχεδιάζουν τα τσιπ, εταιρείες που τα κατασκευάζουν καθώς και εκείνες που παρέχουν την τεχνολογία, τα υλικά και τα μηχανήματα για να το κάνουν.

Το GlobalFoundries είναι το λεγόμενο «καθαρό» χυτήριο, με εργοστάσια στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στη Σιγκαπούρη. Τα χυτήρια είναι εταιρείες που έχουν συμβληθεί με εταιρείες ημιαγωγών για την κατασκευή τσιπ. Η GlobalFoundries κατασκευάζει ημιαγωγούς που έχουν σχεδιαστεί από τους AMD, Qualcomm και Broadcom.

Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ έχει αναδείξει τη σημασία των χυτηρίων, τα οποία επενδύουν δισεκατομμύρια σε νέες γραμμές παραγωγής και αναβαθμισμένο εξοπλισμό για να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), είναι το μεγαλύτερο χυτήριο στον κόσμο σε μερίδιο αγοράς και έσοδα, σύμφωνα με την TrendForce. Έχει μερίδιο αγοράς περίπου 56%, και προηγείται της Samsung που κατέχει 18%. Ακολουθούν οι UMC με 7% και GlobalFoundries (7%).

Οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές ημιαγωγών προσπαθούν να κάνουν τα τσιπ μικρότερα και καλύτερα. Προς το παρόν, μόνο η TSMC και η Samsung έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν τις πιο προηγμένες μάρκες.

Από την πλευρά του, ο Κόλφιλντ δήλωσε στο CNBC φέτος ότι η GlobalFoundries σχεδιάζει να επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα χυτήριά της για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα σε όλους τους χώρους παραγωγής της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ