Το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Credit Suisse δημοσίευσε την ετήσια έρευνα«Global Wealth Report 2021» η οποία αποκαλύπτει μια σημαντική αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο της ανισότητας στην κατανομή του πλούτου και της φτώχειας κατά το 2020. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 οδήγησαν σε ευρεία αύξηση στην ανισότητα του πλούτου το 2020».

Η έκθεση αναφέρει ότι αυτή η αύξηση του χάσματος στην κατανομή του πλούτου – εν μέσω του καταστροφικού αντίκτυπου που είχε η πανδημία στη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία κατά το 2020 – βασίζεται στην «φύση της πολιτικής απάντησης» που δίνουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες στην πανδημία του κορωνοϊού..

Συνοψίζοντας τον αντίκτυπο αυτών των πολιτικών, η έκθεση αναφέρει ότι «η δημιουργία πλούτου το 2020 ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος λόγω των ενεργειών που δρομολόγησαν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της COVID-19».
Η έκθεση αναφέρει ότι ο αρχικός αρνητικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ και τις τιμές των μετοχών τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 ξεπεράστηκε με τις μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και την «άμεση δράση» που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις προκειμένου να βοηθήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές να ανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη και τις μετοχές να αντιστρέψουν τις απώλειές τους μέχρι τον Ιούνιο.

Η έκθεση της Credit Suisse αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο συνολικός πλούτος εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας πλούτου και η επακόλουθη αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων … αναμένεται να αυξήσουν την ανισότητα του πλούτου».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Credit Suisse, ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 5,2 εκατομμύρια και ανήλθε συνολικά σε 56,1 εκατ. άτομα, τα οποία κατέχουν το 45,8% του παγκόσμιου πλούτου. Με το ένα τρίτο αυτών των νέων εκατομμυριούχων (1,7 εκατομμύρια) να κατοικούν στις ΗΠΑ, το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που πάνω από το 1% των ενηλίκων του κόσμου ήταν «εκατομμυριούχοι δολαρίων».

Ένα μέτρο της κλίμακας της αύξησης της οικονομικής ανισότητας πέρυσι φαίνεται στα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται για την αύξηση του αριθμού και των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων αυτών που είναι γνωστά ως άτομα με πολύ υψηλή καθαρή περιουσία (UHNWI), δηλαδή άτομα με καθαρή περιουσία πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια. Η έκθεση αναφέρει ότι υπήρχαν 215.030 UHNWI παγκοσμίως το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 41.410 άτομα ή 23,9%, σε σχέση με το 2019. Περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης, δηλαδή 21.313 άτομα, προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Στην κατηγορία UHNWI υπάρχουν υποομάδες: 68.010 ενήλικες με πλούτο πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια και 5.322 με πλούτο πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια.

Στον αντίποδα, 2,9 δισεκατομμύρια άτομα – το 55% όλων των ενηλίκων στον κόσμο – είχαν περιουσία κάτω από 10.000 δολάρια ΗΠΑ το 2020.

Αναλύοντας το τμήμα της μεσαίας κατηγορίας, εκείνα με πλούτο μεταξύ 100.000 και 1 εκατομμυρίου δολαρίων, η έκθεση αναφέρει ότι αυτή η ομάδα έχει «επεκταθεί σημαντικά αυτόν τον αιώνα, από 208 εκατομμύρια, σε 583 εκατομμύρια. Διαθέτουν επί του παρόντος καθαρά περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 163,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 39,1% του παγκόσμιου πλούτου, το οποίο είναι σχεδόν τετραπλάσιο του μεριδίου τους στον ενήλικο πληθυσμό».

Η έκθεση περιέχει στατιστικά στοιχεία για την κατανομή της συσσώρευσης πλούτου των μεγιστάνων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, τα οποία επισημαίνουν επίσης την κοινωνικοοικονομική ανισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα, η Αφρική, η Ινδία και η Λατινική Αμερική παρουσίασαν μείωση του μέσου πλούτου κατά -2,1%, -6,1% και -11,4% αντίστοιχα. Το χρέος αυτών των περιοχών αυξήθηκε επίσης σημαντικά το 2020.

Με μεγάλη διαφορά, η μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου και αύξηση των πλούσιων ατόμων καταγράφεται στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι ΗΠΑ είχαν το 39 % των νέων εκατομμυριούχων στον κόσμο (1,7 εκατομμύρια από το σύνολο των 5,2 εκατομμυρίων) το 2020.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση εκατομμυριούχων ήταν οι ΗΠΑ με 1.730.000 επιπλέον, ενώ ακολούθησαν η Γερμανία με +633.000 και η Αυστραλία με +392.000. Αντίθετα η Βραζιλία “έχασε” 108.000 εκατομμυριούχους και η Ινδία 66.000, προφανώς κάτι που συνδέεται με την επέλαση της πανδημίας στις χώρες αυτές.

Τέλος η χώρα με την μεγαλύτερη αναλογία εκατομμυριούχων στον πληθυσμό της είναι η Ελβετία με 14,9%, η Αυστραλία με 9,4% και οι ΗΠΑ με 8,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή