Σε προχωρημένες συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και άλλες χώρες, βρίσκεται η Τουρκία για την επίτευξη σειράς συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap), με στόχο την απαραίτητη συναλλαγματική στήριξη για την σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται τέσσερις διαφορετικές τουρκικές πηγές, η συμφωνία που είναι η πρώτη που μπορεί να επιτευχθεί αφορά το Αζερμπαϊτζάν.

Χθες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτσιόγλου δήλωσε σε συνάντηση του με στελέχη τραπεζών πως η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τέσσερις διαφορετικές χώρες για την επίτευξη συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων και από αυτές, με τις δύο, οι συνομιλίες είναι «σε πολύ καλό στάδιο».

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Τουρκία «τρέχει» επίσης συνομιλίες με την Μαλαισία, τη Νότιο Κορέα, τη Βρετανία και τη Ρωσία, όπως επίσης και με άλλες χώρες της Ασίας. Σκοπός της Άγκυρας είναι ακόμη η διεύρυνση της υπάρχουσας συμφωνίας που έχει με την συμμαχική ηγεσία του Κατάρ.

Επιπλέον, στις αρχές του μήνα, ο ίδιος ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Τουρκία διευρύνει τη συμφωνία της για currency swap με την Κίνα, από τα 2,4 δισ. στα 6 δισ. δολάρια.

Θυμίζουμε πως πέρυσι η Τουρκία είχε καταφέρει την πρώτη μεγάλη επέκταση των υφιστάμενων γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων που διέθετε με το Κατάρ από τα 5 στα 15 δισ. δολάρια, καθώς η χώρα αναζητούσε επειγόντως πρόσβαση σε νέα κεφάλαια για να προσπαθήσει να στηρίξει τη βαλλόμενη τουρκική λίρα.

Το Καταριανό… «σωσίβιο» βοήθησε σημαντικά την Τουρκία, όμως δεν ήταν προφανώς αρκετό δεδομένου πως τα… τερτίπια του Έρντογάν με την εκ νέου αλλαγή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας –τον τρίτο μέσα σε δύο χρόνια- βύθισε και πάλι την τουρκική λίρα. Εξάλλου, η τουρκική οικονομία παραμένει αδύναμη, ο τουρισμός δεν έχει ανακάμψει, ενώ στην οικονομική αβεβαιότητα προστίθεται και η γεωπολιτική δεδομένου πως το πρόσφατο ραντεβού Ερντογάν-Μπάιντεν δεν πήγε καλά.

Τις πληροφορίες του Reuters επιβεβαιώνει με δημοσίευμα της και η τουρκική εφημερίδα Sabah. Μάλιστα, σύμφωνα με την Sabah, η τουρκική κυβέρνηση είχε ήδη από πέρυσι προσεγγίσει για τη σύσταση γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων αρκετές χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα, η Μαλαισία, η Ινδία αλλά και οι ΗΠΑ, όμως οι συνομιλίες –προς μεγάλη δυσαρέσκεια του σουλτάνου- δεν είχαν προχωρήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή