H συμφωνία, που ανακοινώθηκε μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και της διακομματικής ομάδας Γερουσιαστών, αναφορικά με το πακέτο επενδύσεων σε νέες αναπτυξιακές υποδομές, έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη Wall Street.

Οι δείκτες Nasdaq και S&P 500 κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ και ο Dow Jones ενέγραψε σημαντικά κέρδη.

Στο ταμπλό ο δείκτης Dow Jones έκλεσε στις 34.196,82 μονάδες με άνοδο 0,95%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 4.266,49 μονάδες και ο τεχνολογικός NASDAQ διαμορφώθηκε στις 14.369,71 μονάδες με κέρδη 0,69%.

«Και οι δύο κάναμε σοβαρές υποχωρήσεις» παραδέχτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, δηλώνοντας ωστόσο ευχαριστημένος δεδομένου πως η προώθηση του πακέτου είναι τμήμα του οράματος του για τη στήριξη και αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας μετά το σοκ της πανδημίας.

Φυσικά, το όραμα αυτό έχει… τριμαριστεί σημαντικά, αν λάβουμε υπόψη πως η αρχική πρόταση που παρουσίασε το Μάρτιο έκανε λόγο για 2,3 τρισ. δολάρια σε νέες επενδύσεις και τελικά καταλήγει κάτω από το μισό, περίπου 1 δισ. δολάρια, από τα οποία περίπου μόνο τα μισά είναι νέες δαπάνες.

Συγκεκριμένα, οι νέες δαπάνες διαμορφώνονται στα 579 δισ. δολάρια, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος, 312 δισ. δολάρια, θα δοθούν στις μεταφορές και 109 δισ. για νέους δρόμους, γέφυρες κ.λπ.

Στα μάκρο της ημέρα, τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου για το πρώτο τρίμηνο του έτους επιβεβαίωσαν την πολύ καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,4% και όλα δείχνουν πως θα κινηθεί ακόμη ψηλότερα κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Βέβαια, τα στοιχεία για τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας απαγοήτευσαν κάπως, καθώς ναι μεν υποχώρησαν δείχνοντας πως το άλμα της περασμένης εβδομάδας ήταν πρόσκαιρο, όμως κινήθηκαν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών έδειξαν αύξηση 2,3% το Μάιο μετά την πτώση κατά 1,3% τον Απρίλιο, με το εμπορικό έλλειμμα να αυξάνεται κατά 2,8% στα 88,1 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street