Η πρώτη από τις 13 Συνδιασκέψεις με ταυτόχρονη έναρξη του δημόσιου διάλογου παραγωγών, Ενώσεων και φορέων για τη μεταρρύθμιση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), βάση της οποίας θα κινηθεί η αγροτική οικονομία για τα επόμενα χρόνια, πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα.
Ως μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελλάδας που δεν πρέπει να πάει χαμένη, χαρακτήρισε τη νέα ΚΑΠ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός στην παρέμβασή του. Και τούτο, όπως εξήγησε, γιατί στη χώρα μας αναλογούν άνω των 19,5 δις ευρώ για την επόμενη περίοδο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι για να ανταποκριθεί ο πρωτογενής τομέας στις προκλήσεις της νέας εποχής πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, αφού στόχος είναι να ωφεληθούν οι Έλληνες αγρότες.
«Στόχος μας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, η αύξηση της απόδοσης ανά στρέμμα για το γεωργό μας, η αναβάθμιση της θέσης του έλληνα αγρότη στην κοινωνική και οικονομική αλυσίδα, η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας στον 21 ο αιώνα», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ συμπυκνώνοντας την πολιτική και οικονομική στόχευση της νέας Εθνικής Στρατηγικής στον αγροδιατροφικό τομέα .
Απαντώντας ουσιαστικά σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι το ΥπΑΑΤ ξεκινά διαβούλευση για την ΚΑΠ ενώ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο κ. Λιβανός είπε ότι οι συζητήσεις θα είχαν ξεκινήσει πολύ πριν αν δεν υπήρχε η πανδημία «γιατί η φιλοσοφία της κυβέρνησής μας είναι ο ανοικτός και ισότιμος διάλογος. Θέλουμε να ακούμε ιδέες και απόψεις για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την καλύτερη στρατηγική. Έτσι καταδεικνύουμε ότι δεν υπάρχουν ιδεολογίες που μας χωρίζουν. Ιδεολογία μας είναι η στήριξη της αγροτιάς, η περιφερειακή ανάπτυξη, η στήριξη των αδυνάμων και η παροχή βοήθειας στους νέους να μπουν στην αγροτική παραγωγή».
Το γεγονός ότι η ΚΑΠ δεν βρίσκεται στο δημόσιο διάλογο της χώρας αποτελεί ήττα για όλους μας, είπε ο κ. Λιβανός «και κυρίως αποτελεί ήττα για τους αγρότες μας. Συζητάμε για τα μικρά και χάνουμε τα μεγάλα. Η συζήτηση για την ΚΑΠ θα γίνεται παράλληλα με τον διάλογο που γίνεται στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο ΥΠΑΑΤ και πρόσθεσε: «Βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος. Το δάσος είναι η ΚΑΠ», σημείωσε δε ότι πρέπει να την καταλάβουν περισσότερο από όλους οι αγρότες μας που θα την υλοποιήσουν. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα συνθέσουμε τις θέσεις μας».
Στη δημιουργία του κοινού μέλλοντος της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, ο κ. Λιβανός ζήτησε τη συμβολή όλων, κυρίως των ιδίων των αγροτών τους οποίους χαρακτήρισε συνεργάτες σε έναν κοινό αγώνα γεμάτο προκλήσεις.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε ότι η αύξηση του πληθυσμού και οι σύγχρονες καταναλωτικές αντιλήψεις οδηγούν στην εξάντληση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, όπως το νερό και η καλλιεργήσιμη γη ενώ η αλλαγή διατροφικών προτύπων οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
Παράλληλα επισήμανε ότι οι καταστροφές στην παραγωγή γίνονται όλο και μεγαλύτερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου δημιουργεί πολυπλοκότητα στις αλυσίδες παραγωγής και διάθεσης προϊόντων.
Ωστόσο ο ΥΠΑΑΤ αναγνώρισε ότι η ψηφιακή και τεχνολογική μετάβαση οδηγεί στην ανάπτυξη της γεωργίας ακριβείας που επιτρέπει αύξηση της παραγωγής με μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η πανδημία του covid ενέτεινε την ανάγκη για ανθεκτικότητα των διατροφικών αλυσίδων ενώ οι προκλήσεις θέτουν στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης τα ζητήματα της επισιτιστικής επάρκειας και ασφάλειας και σηματοδοτούν την ανάγκη για αλλαγή ρότας, για να διασφαλίσουμε συστήματα τροφίμων δίκαια, υγιή και φιλικά προς το περιβάλλον.
Η νέα ΚΑΠ, όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, έρχεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προκλήσεις της νέας εποχής έχοντας ως στρατηγική της την πολιτική από το «Αγρόκτημα στο πιάτο» και τη Βιοποικιλότητα.
Εξηγώντας τη νέα λογική της ΚΑΠ είπε ότι επικεντρώνεται στη «μετατόπιση από τη στήριξη του Γεωργικού Εισοδήματος στη στήριξη του παραγωγού».
Επισημαίνοντας τους μεγάλους κοινούς στόχους αυτής της νέας πολιτικής είπε ότι επικεντρώνονται στα εξής:
– ασφαλή τρόφιμα,
– προστασία του περιβάλλοντος,
– αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αναφερόμενες στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα τόνισε ότι στόχος είναι ένας καλός συμβιβασμός και δεσμεύθηκε στους αγρότες για τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους.
Μοναδική, για την ελληνική αγροτική παραγωγή, χαρακτήρισε την ευκαιρία που δίνει η ΚΑΠ, ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός, καθώς μέχρι το 2027 θα απορροφηθούν πόροι ύψους πλέον των 19,5 δις, ενώ σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα άνω των δύο δις ευρώ που θα κινητοποιήσουν τα χρήματα που αναλογούν στον πρωτογενή τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως ανέφερε ο στόχος του ΥπΑΑΤ είναι πενταπλός: αύξηση του εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων για τους Έλληνες παραγωγούς, ενίσχυση της αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, επιστροφήτων νέων στο χωράφι.
Ο οικοδεσπότης της Συνδιάσκεψης Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μεταξύ άλλων επισήμανε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο διάλογο που οδηγεί στην Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης για την αξιοποίηση των 20 δις ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. «Μέσα από το διάλογο για τη νέα ΚΑΠ, ακολουθούμε το δόγμα Build Back Better, δηλαδή έχουμε μια στρατηγική στόχευση ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο μελλοντικούς κινδύνους που διατρέχουν την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την καλύτερη διαχείριση του νερού, την είσοδο περισσότερων νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα».
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – όπως είπε ο Κ. Αγοραστός – στηρίζει τους ανθρώπους της παραγωγής με 205.988 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 1,598 δις ευρώ: αγροτική οδοποιία, εξηλεκτρισμός, υπογειοποιήσεις αρδευτικών δικτύων, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες, φράγματα, ενίσχυση νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, Σχέδια Βελτίωσης, πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων, clusters νέων παραγωγών, Leader, μεταποίηση προϊόντων, έρευνα, συστήματα ποιότητας, αντιπυρική προστασία.
Latest News
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032
Άλμα στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών - Καταγράφονται ρυθμοί ρεκόρ
Την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά έφτασαν τους 652,191 χιλ. τόνοι έναντι των 601,180 χιλ. τόνων το 2023
Αναζητούνται «νονοί» για το όνομα και την ετικέτα του πρώτου ελαιόλαδου από το δήμο Θεσσαλονίκης
Η ιδέα για την παραγωγή δημοτικού ελαιολάδου ήρθε από τις εικόνες των φορτωμένων ελαιόδεντρων που υπάρχουν σε όλη τη Θεσσαλονίκη
Ισπανία: Οι μειώσεις στις τιμές ελαιολάδου δεν φθάνουν στους καταναλωτές
Υποχώρησαν σε €5,56 το κιλό τον Δεκέμβριο από τα €9 τον Φεβρουάριο
Δεύτερο κύμα αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους για πανώλη και ευλογιά
Μέχρι σήμερα πιστώθηκαν από το ΥπΑΑΤ προς τις Περιφέρειες 13,3 εκατ. ευρώ - Σήμερα πιστώθηκε το ποσό των 7,6 εκατ. ευρώ
Επενεξέταση για τη διακίνηση των ζωοτροφών λόγω των κρουσμάτων ευλογιάς, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης αγροτών, συνεταιρισμών, ιδιωτών επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή της προς το ΥπΑΑΤ