Περίπου 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε στοχευμένη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων, επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και υποστήριξη περιοχών που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση, «μοίρασαν» τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που βρέθηκαν στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, ο Αντιπρόεδρος, Christian Kettel Thomsen, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), Alain Godard πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα από την Τετάρτη 22 έως την Παρασκευή 24 Ιουνίου, όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους της κυβέρνησης και παράγοντες της αγοράς.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη ανώτερου αξιωματούχου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2020.

Επενδυτικά σχέδια 4,3 δισ. ευρώ

Όπως επισήμαναν τα διοικητικά στελέχη της ΕΤΕπ αλλά και ο υπουργός Οικονομικών στις συναντήσεις που είχε στη διάρκεια των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα και στο Λουξεμβούργο, η έγκριση της χρηματοδότησης μελλοντικών επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ – ποσό που ξεπερνά κάθε προηγούμενο στα χρόνια της δραστηριοποίησης της ΕΤΕπ στην Ελλάδα και είναι σχεδόν τριπλάσιο, σε σύγκριση με το 2019 – εγγυάται την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου του Ομίλου ΕΤΕπ, ως κομβικού τεχνικού και χρηματοδοτικού εταίρου της χώρας.

Η συνάντηση στο Μαξίμου

Με τον πρόεδρο της Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕTEπ) Werner Hoyer, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Από την πλευρά την ΕΤΕπ συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος Christian Thomsen, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) Alain Godard και ο Διευθυντής Χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ για Ελλάδα και Κύπρο Ιωάννης Καλτσάς.

Υποδεχόμενος τον κ. Hoyer, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που προηγήθηκε, και στην οποία ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος και τα επόμενα χρόνια.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι αισθανόμαστε βέβαιοι ότι θα επιστρέψουμε σε μια πορεία πολύ ισχυρής ανάπτυξης. Όπως γνωρίζετε, ήμασταν μία από τις πρώτες χώρες που λάβαμε την έγκριση για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και χαιρόμαστε που θα διαδραματίσετε κι εσείς ενεργό ρόλο, βοηθώντας μας στη διαχείριση των επενδύσεων» του είπε.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Μόλις συνειδητοποίησα ότι είναι η 15η χρονιά που επισκέπτομαι στην Αθήνα. Έρχομαι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο» είπε από την πλευρά του ο κ. Hoyer, ο οποίος συνεχάρη τον πρωθυπουργό «για την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί υπό την ηγεσία του».

«Γιορτάσαμε και την περασμένη εβδομάδα, όταν είχαμε τη συνάντηση του Ecofin και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ, όταν εξήρα τον Χρήστο (Σταϊκούρα) για την εξαιρετική συνεργασία αλλά και για τα φιλόδοξα σχέδια που έχουμε δει» είπε και πρόσθεσε:

«Το γεγονός ότι είμαστε μέρος του «Ελλάδα 2.0» είναι μεγάλη τιμή για εμάς, αλλά είναι λογικό: Θυμάμαι πως όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου στην Τράπεζα πριν από δέκα χρόνια, ήμουν εδώ και οι καιροί ήταν δύσκολοι. Είχα πει τότε ότι διατηρούσαμε παρουσία 40 χρόνων εδώ και σκοπεύαμε να μείνουμε και μετά το τέλος της κρίσης».

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών

Την ικανοποίηση τους για την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ΕΤΕπ και της χώρας μας οδηγώντας σε χρηματοδοτήσεις ρεκόρ και σε περαιτέρω ενίσχυση τους, εξέφρασαν μετά την συνάντηση τους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για την Ελλάδα, Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν και ο Αλέν Γκοντάρ, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων του ομίλου της ΕΤΕπ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε έμφαση στον ουσιαστικό ρόλο της ΕΤΕπ στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας σε πυλώνες, όπως, στις χρηματοδοτήσεις ρεκόρ της ΕΤεπ προς τη χώρα μας το 2020 με 2,8 δισ. ευρώ καθώς και στις εγκρίσεις επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις.

Όπως είπε ο υπουργός, το 45% της χρηματοδότησης που διατέθηκε το περασμένο έτος αφορά δράσεις για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος που θα συμβάλει άμεσα στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε επίσης έμφαση στην τεχνογνωσία που παρέχει ο όμιλος της ΕΤΕπ, αναφερόμενος σε περιπτώσεις 13 έργων στη Ελλάδα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Έμφαση δόθηκε επίσης από τον υπουργό και τα επιτελικά στελέχη του Ομίλου της ΕΤΕπ στην συμφωνία που έχει υπογραφεί μέσω της οποίας η ΕΤΕπ θα συμβάλει στη διαχείριση με 5 δισ. ευρώ για τη στήριξη νέων επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.

Τα διοικητικά στελέχη του Ομίλου της ΕΤΕπ έδωσαν επίσης έμφαση στη συνεργασία του Ομίλου με τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στη υπογραφή συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα.

Ξεκλειδώνουν δάνεια 1 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις

Νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 1,125 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από την πανδημία covid-19 από την Εθνική Τράπεζα, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα εγγυηθούν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που παρέχεται από την Εθνική Τράπεζα, βοηθώντας έτσι εταιρείες όλων των μεγεθών να αποκτήσουν πρόσβαση σε συμφέρουσα χρηματοδότηση, να ανταπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά στις επιχειρηματικές προκλήσεις που θέτει η πανδημία και να επενδύσουν στο μέλλον.

Χρηματοδότηση 325 εκατ. για την απολιγνιτοποίηση σε Δ. Μακεδονία – Μεγαλόπολη

Οι τοπικές κοινότητες στη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο που εξαρτώνται παραδοσιακά από την εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, τη βαριά βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, αναμένεται να επωφεληθούν από νέες επενδύσεις ύψους έως 325 εκατ. ευρώ και βέλτιστες πρακτικές τεχνικού χαρακτήρα που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να υποστηρίξει το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της ελληνικής κυβέρνησης.

Η νέα συμφωνία θα «ξεκλειδώσει» επενδύσεις στους τομείς της βιώσιμης ενέργειας, της πράσινης κινητικότητας, της κοινωνικής στέγασης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της κατάρτισης και του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, αναμένεται να ενισχύσει τα επόμενα έτη την απασχόληση στη Δυτική Μακεδονία, ειδικά στις περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας, καθώς και στη Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο.

Στήριξη 330 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για αναβάθμιση του δικτύου

Νέα σύμβαση χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ, που υπέγραψαν στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer και ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης εντάσσεται στο πλαίσιο εικοσαετούς δανείου ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Η νέα χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την κατασκευή 6.600 χιλιομέτρων νέων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας και θα αναβαθμίσει 7.600 χιλιόμετρα υπάρχοντος δικτύου διανομής τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά, καθώς και την εγκατάσταση προηγμένων έξυπνων μετρητών για την καλύτερη διαχείριση της παροχής ενέργειας ενώ θα επιτρέψει επίσης τη σύνδεση νέων μονάδων ΑΠΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία