Έναντι 1,84 εκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκε σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Philips ένας πίνακας του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που είχε άλλοτε προσφερθεί από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας στον φίλο του, Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση.
Η ελαιογραφία αυτή με τίτλο «The Moat, Breccles», που φιλοτεχνήθηκε από τον Τσόρτσιλ το 1921, είχε εκτιμηθεί από τον οίκο Φίλιπς μεταξύ 1,5 και 2 εκατομμυρίων δολαρίων, μακράν των 11,6 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε πιάσει ένας άλλος πίνακας του Τσόρτσιλ, ο οποίος είχε πουληθεί από την Αντζελίνα Ζολί μέσω του οίκου Christie’s τον περασμένο Μάρτιο.
Ο Τσόρτσιλ είχε κρατήσει αυτό το τοπίο για 40 χρόνια, πριν το προσφέρει το 1961, τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατό του, στον φίλο του και βασιλιά του τζετ-σετ Αριστοτέλη Ωνάση, είχε εξηγήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Πολ Ενγκελέν, αντιπρόεδρος του οίκου Φίλιπς, πριν από την πώληση.
Ο πάμπλουτος εφοπλιστής ήταν τόσο υπερήφανος γι’ αυτό το δώρο ώστε το κρέμασε σε τιμητική θέση, πίσω από το διάσημο μπαρ -το λεγόμενο Ari’s bar- της θαλαμηγού του, δίπλα σε έργα των Βερμέερ, Γκωγκέν, Ελ Γκρέκο και Πισάρο.
Αυτό το σούπερ-γιωτ, η «Χριστίνα», από το όνομα της κόρης του, ήταν μια πρώην φρεγάτα του καναδικου πολεμικού ναυτικού μήκους σχεδόν 100 μέτρων. Είχε συμμετάσχει στην απόβαση στη Νορμανδία, πριν ο Ωνάσης την αγοράσει μεταπολεμικά έναντι 34.000 δολαρίων.
Ο Ωνάσης ανακαίνισε με πολυτέλεια το σκάφος δαπανώντας περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια, για να το κάνει «μία από τις πιο απίστευτες πλωτές δομές» και έναν από τους χώρους που προτιμούσε το τζετ-σετ της εποχής, είχε θυμίσει ο Ενγκελέν.
Από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ μέχρι τον Τζον Φ. Κένεντι, την Μαρία Κάλας ή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, την Γκρέις Κέλι και τον πρίγκιπα Ρενιέ, πολλά μεγάλα ονόματα της εποχής είχαν επιβιβασθεί στη θαλαμηγό.
Όταν πέθανε ο Ωνάσης το 1975 -επτά χρόνια μετά το γάμο του με την Τζάκι Κένεντι-, η θαλαμηγός του πουλήθηκε και όλα όσα βρίσκονταν μέσα σ’ αυτή μπήκαν σε αποθήκη, έως ότου οι κληρονόμοι του αποφάσισαν πρόσφατα να πουλήσουν τον πίνακα.
Για να γοητεύσει περισσότερο τους φαν αυτού του μίγματος ιστορίας και διασημότητας, ο οίκος πλειστηριασμών Philips είχε αναπαραστήσει μέσα στις αίθουσές του στη Νέα Υόρκη το Ari’s Bar, με απομιμήσεις των περίφημων δοντιών φάλαινας που το κοσμούσαν, και είχε γεμίσει τα ράφια με φιάλες σαμπάνιας Pol Roger, αυτή που προτιμούσε ο έλληνας μεγιστάνας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή