Η συζήτηση για την προέλευση αλλά και την απόδοση των όποιων ευθυνών για την πανδημία έχει ήδη ξεκινήσει από καιρό. Ακόμη και μυστικές υπηρεσίες έχουν εμπλακεί σ αυτή την συζήτηση.

Σχετικά πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι “δεν αποτελεί έκπληξη” μια αναφορά κρούσματος Κορωναϊού στη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2019, πολύ πριν αρχίσει να ανιχνεύεται και να καταγράφεται η επιδημία στην Ευρώπη.

Το ερώτημα είναι αν συνέβη κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα. Δηλαδή, αν υπήρξαν κρούσματα Κορωναιού στην Ελλάδα πριν αρχίσει η ανίχνευση και η καταγραφή τους. Δηλαδή πριν την 26η Φεβρουαρίου του 2020 όπου έχουμε το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα.

Θέλοντας να ‘διασκεδάσουμε’ και μόνο αυτές τις συζητήσεις, προσεγγίσαμε στατιστικά αν υπήρξαν ανάλογα κρούσματα στην Ελλάδα πριν την 26η Φεβρουαρίου του 2020, όπου έχουμε το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα. Αυτό έγινε αξιοποιώντας απλές στατιστικές τεχνικές και κάνοντας προβλέψεις προς τα ‘πίσω’, δηλαδή πριν την 26η Φεβρουαρίου του 2020.

Τα αποτελέσματα αυτού του πειραματισμού παρουσιάζονται στο επισυναπτόμενο γράφημα. Πρόκειται για τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων από την πρώτη έξαρση της πανδημίας και τον αντίστοιχη τάση που δημιουργήθηκε από την στατιστική μας ανάλυση.

Αυτή την τάση την προβλέψαμε προς τα πίσω, 10 ημέρες πριν την 26η Φεβρουαρίου του 2020. Από πού προκύπτει είναι ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης μη καταγεγραμμένων κρουσμάτων COVID-19 πριν τη 26η Φεβρουαρίου του 2020 (σκιαγραφημένη περιοχή στο γράφημα).

Φυσικά τα αποτελέσματα αυτά υπόκεινται σε μεθοδολογικές αδυναμίες και τα παρουσιάζουμε γνωρίζοντας τον κίνδυνο να θεωρηθούμε ‘γραφικοί’ από τους αναγνώστες, τους ειδικούς επιδημιολόγους και όχι μόνο.

Γράφημα. Η πρώτη έξαρση των κρουσμάτων από Covid-19 και προβλεφθείσα προς τα πίσω Τάση τους από τις 17-1-2019 έως και τις 25-3-2020.

* Έλενα Γκίκα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια,  Μαρία Κουτσάκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια,  Δικαίος Τσερκέζος καθηγητής Οικονομετρίας, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Χανιά, Κρήτη και Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου της Κρήτης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Έχει σχέση το πεδίο βαρύτητας της Γης με τα υψόμετρα;
Academia |

Γιατί δεν ξέρουμε το ακριβές υψόμετρο στον Όλυμπο; Πως θα υπολογιστεί σωστά το υψόμετρο στη χώρα

Αν γνωρίζουμε το πεδίο βαρύτητας για τον ελληνικό χώρο, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε την επιφάνεια του γεωειδούς. Ξέροντας λοιπόν αυτήν την επιφάνεια μπορούμε μετά να μετατρέψουμε τα γεωμετρικά υψόμετρα σε υψόμετρα που όλοι κατανοούμε

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις
Academia |

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 είχε μικρή επίδραση στις μεταβολές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, ενώ η υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών σε καμία χώρα

Προβλέψεις για ύφεση το 2023 στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη
Academia |

Προβλέψεις για ύφεση το 2023 στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη

Με βάση τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου 2023 για το πρώτο μισό του 2023, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα πρέπει να αναμένεται χαμηλότερος για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου και ελαφρώς καλύτερες για το δεύτερο μισό του 2023.