Η συζήτηση για την προέλευση αλλά και την απόδοση των όποιων ευθυνών για την πανδημία έχει ήδη ξεκινήσει από καιρό. Ακόμη και μυστικές υπηρεσίες έχουν εμπλακεί σ αυτή την συζήτηση.
Σχετικά πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι “δεν αποτελεί έκπληξη” μια αναφορά κρούσματος Κορωναϊού στη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2019, πολύ πριν αρχίσει να ανιχνεύεται και να καταγράφεται η επιδημία στην Ευρώπη.
Το ερώτημα είναι αν συνέβη κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα. Δηλαδή, αν υπήρξαν κρούσματα Κορωναιού στην Ελλάδα πριν αρχίσει η ανίχνευση και η καταγραφή τους. Δηλαδή πριν την 26η Φεβρουαρίου του 2020 όπου έχουμε το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα.
Θέλοντας να ‘διασκεδάσουμε’ και μόνο αυτές τις συζητήσεις, προσεγγίσαμε στατιστικά αν υπήρξαν ανάλογα κρούσματα στην Ελλάδα πριν την 26η Φεβρουαρίου του 2020, όπου έχουμε το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα. Αυτό έγινε αξιοποιώντας απλές στατιστικές τεχνικές και κάνοντας προβλέψεις προς τα ‘πίσω’, δηλαδή πριν την 26η Φεβρουαρίου του 2020.
Τα αποτελέσματα αυτού του πειραματισμού παρουσιάζονται στο επισυναπτόμενο γράφημα. Πρόκειται για τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων από την πρώτη έξαρση της πανδημίας και τον αντίστοιχη τάση που δημιουργήθηκε από την στατιστική μας ανάλυση.
Αυτή την τάση την προβλέψαμε προς τα πίσω, 10 ημέρες πριν την 26η Φεβρουαρίου του 2020. Από πού προκύπτει είναι ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης μη καταγεγραμμένων κρουσμάτων COVID-19 πριν τη 26η Φεβρουαρίου του 2020 (σκιαγραφημένη περιοχή στο γράφημα).
Φυσικά τα αποτελέσματα αυτά υπόκεινται σε μεθοδολογικές αδυναμίες και τα παρουσιάζουμε γνωρίζοντας τον κίνδυνο να θεωρηθούμε ‘γραφικοί’ από τους αναγνώστες, τους ειδικούς επιδημιολόγους και όχι μόνο.
Γράφημα. Η πρώτη έξαρση των κρουσμάτων από Covid-19 και προβλεφθείσα προς τα πίσω Τάση τους από τις 17-1-2019 έως και τις 25-3-2020.
* Έλενα Γκίκα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Μαρία Κουτσάκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Δικαίος Τσερκέζος καθηγητής Οικονομετρίας, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Χανιά, Κρήτη και Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου της Κρήτης
Latest News
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024