H είδηση πως το πακέτο Μπάιντεν για επενδύσεις σε έργα υποδομών θα περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο με διακοματική συναίνεση, έστω και ψαλιδισμένο, έδωσε δύναμη στη διάθεση για ρίσκο στις ΗΠΑ, ενώ συνέβαλε στην άνοδο των ασιατικών αγορών. Μια κίνηση που γίνεται στον απόηχο των ιστορικού ρεκόρ που σημείωσαν χθες το βράδυ οι βασικοί δείκτες της Wall Street. Αλλά και τα futures των βασικών δεικτών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, παρά την άνοδο την προηγούμενη μέρα έδειξαν πως η διάθεση για ρίσκο έχει διατηρηθεί, αν και οι προσδοκίες για σήμερα είναι μετριοπαθείς.
Τα futures του FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωναν άνοδο +0,01% μετά την απόφαση για το αμετάβλητο στα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας. Ο CAC 40 με τα futures του στο +0,12% εμφανιζόταν ως ο δείκτης που πιθανά θα άνοιγε με κέρδη, στο ίδιο επίπεδο ήταν και τα futures του DAX είχαν μεταβολή +0,15%. Όσο όμως πλησίαζε το άνοιγμα τα κέρδη τους μειώνονταν ειδοποιώντας για επίπεδο άνοιγμα στην Ευρώπη και ειδικά στο Λονδίνο.  Τα μελλοντικά συμβόλαια των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο, μετά το ρεκόρ του S&P 500 χθες, αλλά τα κέρδη του Nasdaq προκαλούν οριακή θετική μεταβολή στα futures του.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επειδή φιλοξενούν πολλές εταιρίες εξόρυξης μεταλλευμάτων, πρώτων υλών, ενέργειας , αλλά και άλλων κλάδων που ευνοούνται όταν ξεκινά ένας ενάρετος κύκλος ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία, εμφανίζουν ανοδικές προοπτικές.  Στο άνοιγμα ο DAX είχε απώλειες -0,04%, ο CAC40 άνοδο +0,09%, ο IBEX κέρδιζε +0,18%, ο FTSE100 ενισχυόταν +0,19%. Αναιρώντας μάλλον τα μηνύματα από τα στοιχήματα των traders στις αγορές παραγώγων. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με κέρδη οριακά έπιασε γρήγορα το +0,10% και η μεταβολή του μειώθηκε σε πέντε λεπτά στο +0,07%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων ήταν αμετάβλητες και η είδηση που έτρεχε αφορούσε στην προσπάθεια των ευρωπαίων ηγετών  να ισορροπήσουν την ανάγκη για διακοπές με την αντιμετώπιση στης μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.
 «Ο θετικός τόνος της αγοράς αναγνωρίζει τα πιθανά οφέλη στο πεδίο της ανάπτυξης των ΗΠΑ από την ανεύρεση του συμβιβασμού μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, αλλά με το μικρότερο μέγεθος του πακέτου συνολικά (από 2 τρις μειώθηκε στα 1,5) μετριάζει ορισμένες από τις φορολογικές επιπτώσεις που πρέπει να πληρωθούν». Δήλωσε σήμερα το πρωί στο Reuters ο Kerry Craig, της J.P. Morgan Asset Management.  «Συνεχίζουμε να αναμένουμε πρόοδο με περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα τους επόμενους μήνες και το μεγαλύτερο μέγεθος αυτών των πακέτων πιθανότατα θα απαιτήσει αύξηση των φόρων, ειδικά εάν προέρχονται από τη διαδικασία συμφιλίωσης των δυνάμεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ αντί για την μονοκομματική υποστήριξη». Συμπλήρωσε  ο Craig.
Οι μετοχές που ξεχώρισαν στο πρώτο ημίωρο ήταν Logitech International -1,90%, Adidas +3,85% JD Sports Fashion +4,69%.
Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών είχε ως ακολούθως: Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την άνοδό του κατά +0,51% την προηγούμενη σύνοδο, εμφάνιζε ως μεταβολή το +0,35% στις 10:13 δική μας ώρα. Ο DAX είχε άνοδο +0,03% αφού κέρδισε την Πέμπτη +0,86%, ο CAC απόκτησε μεταβολή +0,12%, με +1,22% άνοδο την περασμένη συνεδρίαση. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με κέρδη +0,18% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +1,34%.  Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,30% με επίδοση την προηγούμενη +1,38%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο +0,87% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:15 ώρα Ελλάδας +0,07%. Υπάρχει σε σύντομο χρονικό διάστημα εξάντληση της διάθεσης για ρίσκο καθώς η απειλή της πανδημίας φαίνεται να μην εξαντλείται αλλά αντίθετα να προβληματίζει πανευρωπαϊκά.
Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης στην Ευρώπη
Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, κινήθηκαν χαμηλότερα, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησε με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 144.000 την εβδομάδα που έληξε στις 12 Ιουνίου, στα 3,4 εκατομμύρια. Οι επενδυτές εξέλαβαν τα ανωτέρω θετικά και έδωσαν κέρδη στη Wall Street, καθώς ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,95%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,58% στις 4.266,49 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,69% στις 14.369,71 μονάδες. Η άνοδος των S&P 500 και Nasdaq τους έδωσε κλείσιμο σε ρεκόρ υψηλών βίου. Η γερμανική οικονομία ανεβάζει ταχύτητα, με την ανάκαμψη από το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού να οδηγεί στη μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών στο λιανεμπόριο από την επανένωση της Γερμανίας προ τριάντα και πλέον ετών, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo. Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος τριών ετών, υποστηριζόμενες από τις μειώσεις των αποθεμάτων των ΗΠΑ και την επιτάχυνση της γερμανικής οικονομικής δραστηριότητας, με το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ West Texas Intermediate να σήμερα να διαπραγματεύεται στην Ασία στα 73,51 $ ανά βαρέλι και το Brent crude στα 75,77 δολάρια.
Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Παρασκευή 25/6, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 9:30 δική μας ώρα ήταν στις 703,11 μονάδες με άνοδο +0,99%. Τα κινεζικά blue chip με δείκτη τον CSI300 στις 9:30 δική μας ώρα είχαν κέρδη +1,55%. Ο Χανγκ Σενγκ του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +1,41%. Ο KOSPI της Σεούλ αυξήθηκε +0,38% και οι μετοχές της Αυστραλίας κέρδισαν 0,45%. Στην Ιαπωνία ο Nikkei στις 9:30 κέρδιζε +0,66%.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες