Μια τεράστια υπόθεση αισχροκέρδειας με «όχημα» ένα κρυπτονόμισμα με την ονομασία Vitae αποκάλυψε το απόγευμα της Πέμπτης η βελγική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα, την υπόθεση φέρεται να ενορχήστρωσε δικηγορικό γραφείο που εδρεύει στην Ελβετία, το οποίο «έστησε» ηλεκτρονικές επενδυτικές πλατφόρμες – με κεντρική τη «vitae.co» – που λειτουργούσαν ως «αεροπλανάκι».

Πέντε άτομα συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη έπειτα από 17 έρευνες που διενήργησαν οι βελγικές δικαστικές και αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της εφημερίδας «Le Figaro», στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αισχροκέρδεια και ξέπλυμα χρήματος». Το βελγικό ομοσπονδιακό δικαστήριο διευκρίνισε ότι «έχει κατασχεθεί το 37% του εικονικού νομίσματος Vitae που βρίσκεται σε κυκλοφορία».

Η κορυφή του παγόβουνου

Πρόκειται για μια απάτη με το σύστημα της «πυραμίδας» («σχήμα Πόνζι» ή «αεροπλανάκι» στη γλώσσα της πιάτσας), που συνίσταται στη συσσώρευση επενδυτικών κεφαλαίων και την εξόφληση των πρώτων επενδυτών με τα χρήματα που αφελώς (και με δέλεαρ την υπόσχεση εξωπραγματικών αποδόσεων) κατέθεσαν οι επόμενοι που εντάχθηκαν στο «σχήμα».

Η εδρεύουσα στη Χάγη ευρωπαϊκή αστυνομία (Europol), που συμμετείχε στις έρευνες, εκτιμά ότι «τα θύματα της επενδυτικής κερδοσκοπίας, που είχε επεκταθεί σε 77 χώρες του πλανήτη, ενδέχεται να φθάνουν τα 223.000». Μέχρι την ώρα που έγιναν οι ανακοινώσεις είχαν κατασχεθεί μετρητά τραπεζογραμμάτια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ και επίσης κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Κατασχέθηκαν επίσης 17 πολυτελή αυτοκίνητα, κατά την Europol. Πιθανότατα πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου, καθώς τα χρήματα που επενδύθηκαν και χάθηκαν στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι μάλλον πολλαπλάσια.

Έξαρση της κρυπτοαπάτης

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει προσελκύσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες, σημειώνει ο «Figaro». «Μεγάλες επωνυμίες στο χώρο του χρήματος, από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών Paypal τον Οκτώβριο του 2020 έως την κορυφαία τράπεζα της Wall Street, Goldman Sachs, μόλις τον περασμένο Μάιο, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον κλάδο των ψηφιακών νομισμάτων, που βρίσκεται σε εκρηκτική ανάπτυξη», γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα.

Ωστόσο «για τους μη καλά πληροφορημένους, τα κρυπτονομίσματα, ως χρηματοοικονομικά εργαλεία αποκεντρωμένα και ελάχιστα ελεγχόμενα, συνιστούν απειλή για να πέσουν θύματα αισχροκέρδειας», προειδοποιεί ο «Figaro». Στην Ευρώπη, όπως και στις ΗΠΑ εξάλλου, οι ρυθμιστικές αρχές και οι Κεντρικές Τράπεζες καλούν τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να επενδύουν στα κρυπτονομίσματα με μέτρο, περίσκεψη και σωφροσύνη, καθώς «κινδυνεύουν να χάσουν όλα τους τα χρήματα».

4.000 κρυπτονομίσματα στην αγορά

Σύμφωνα με την Investopedia.com, τον Ιανουάριο του 2021 κυκλοφορούσαν στην αγορά περισσότερα από 4.000 κρυπτονομίσματα. Αλλά οι μεγάλες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης συγκεντρώνουν την προσοχή και τους ελέγχους τους ως επί το πλείστον στο Bitcoin και το Ethereum, στα δύο μεγαλύτερα σε κυκλοφορία κρυπτονομίσματα δηλαδή, με μερίδια αντιστοίχως πάνω από 45% και πάνω από 15% επί του συνόλου της ιδιαίτερα ευμετάβλητης και πολυκύμαντης αγοράς ψηφιακών νομισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto