Μπορεί η είδηση για τα αμερικανικά stress test που ανακοινώθηκαν από την Fed την Πέμπτη, να μην έλαβε τόσο μεγάλη έκταση, καθώς ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη εξακολουθούν να μονοπωλούν την επικαιρότητα, ωστόσο τα αποτελέσματά τους αναμένονται καθοριστικά για τη αμερικανική οικονομία.

Η Fed ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι όλα τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή οικονομική ύφεση.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι και οι 23 τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests προσθέτοντας ότι εμφάνισαν «πολύ υψηλότερα» από το ελάχιστο που απαιτείται, επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας.

Η Fed λειτούργησε με το σενάριο της σοβαρής οικονομικής ύφεσης, με το ΑΕΠ της χώρας  να συρρικνώνεται κατά 4%, την ανεργία να εκτινάσσεται στο 10,75% και την Wall Street να βουτά κατά 55%. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες θα ενέγραφαν ζημίες ύψους 474 δισ. δολαρίων, ωστόσο η κεφαλαιακή τους υπάρκεια θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια, καθώς θα υποχωρούσε στο 10,6%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του ελάχιστου ορίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία αμβλύνει τις ανησυχίες που είχαν ανακύψει εν μέσω πανδημίας για τις αντοχές του τραπεζικού κλάδου

Το CNBC επισημαίνει μάλιστα, ότι χάρη στη δημοσιονομική στήριξη και τη χαλαρή οικονομική πολιτική της Fed, η τράπεζες κατάφεραν να απορροφήσουν τις όποιες πιέσεις που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυξάνοντας τα αποθέματα κεφαλαίων τους, ενόψει του ενδεχόμενου νέων κόκκινων δανείων, ανησυχίες που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι τράπεζες πέρασαν κι άλλα stress tests, ενώ δεν μπορούσαν να επιστρέφουν κεφαλαια στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων, αλλά ούτε και να προχωρούν σε επαναγορά ιδίων μετοχών.

Μετά τα θετικά αποτελέσματα των stress tests όμως, οι τράπεζες αναμένεται να ανακτήσοτν ένα μέρος της αυτονομίας που έχασαν το τελευταίο διάστημα, με την επιβολή των προαναφερθέντων περιορισμών.

Έτσι, από τις 30 Ιουνίου και μετά θα μπορούν να προχωρήσουν στην καταβολή μερισμάτων και σε επαναγορές μετοχών, αρκεί να πληρούν τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας, καθεστώς που ήταν να ισχύσει από πέρυσι αλλά αναβλήθηκε καθώς μεσολάβησε η πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή