Η Panasonic ρευστοποίησε το σύνολο του μεριδίου μετοχών της Tesla που διέθετε στο χαρτοφυλάκιό της έναντι του ποσού των 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν Nikkei και Financial Times.

Την ίδια στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος της Panasonic, Γιούκι Κουσούμι, δήλωνε στο Bloomberg ότι η εταιρεία σχεδιάζει την πραγματοποίηση μίας «μεγάλης επένδυσης» στον τομέα της παραγωγής από την Tesla των νέων μπαταριών ιόντων λιθίου της Tesla, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά με την υπό δημιουργία γραμμή παραγωγής.

Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία η πώληση του μεριδίου των μετοχών κινείται στο πλαίσιο της «εταιρική διαχείρισης» και δεν αφορά τη σχέση που υπάρχει με την Tesla. «Σκοπός είναι να αναθεωρηθούν οι μετοχές που κατέχονται στρατηγικά, σύμφωνα με τις οδηγίες εταιρικής διακυβέρνησης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Panasonic, για να καταλήξει ότι «δεν επηρεάζεται η συνεργασία μας με την Tesla και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε καλές σχέσεις».

Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση αποδείχθηκε μία εξαιρετική επιχειρηματική κίνηση. Η Panasonic αγόρασε 1,4 εκατομμύρια μετοχές της Tesla στην τιμή των 21,15 δολαρίων το 2010, δαπανώντας το συνολικό ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Μάρτιο του 2020, το συγκεκριμένο μερίδιο μετοχών είχε αξία 731 εκατομμυρίων δολαρίων και σταδιακά έως τον Μάρτιο του 2021 έφτασε στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήταν το διάστημα που η αξία της μετοχής της Tesla ουσιαστικά εξαπλασιάστηκε.

Τα έσοδα από την πώληση θα βοηθήσουν την Panasonic να πληρώσει για την εξαγορά της αμερικανικής εξειδικευμένης αλυσίδας εφοδιασμού AI Blue Yonder, έναντι του ποσού των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Panasonic αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα αποκλειστικό προμηθευτή μπαταριών της Tesla, μέχρι που η αμερικανική εταιρεία ξεκίνησε να αναπτύσσει τις δικές της μπαταρίες και να συνεργάζεται με άλλους προμηθευτές συμπεριλαμβανομένων της κορεατικής LG Chem και της κινεζικής CATL. Από την άλλη πλευρά η Panasonic έχει κάνει γνωστό ότι θα μειώσει την «εξάρτησή» της από την Tesla και θα ξεκινήσει να πουλά μπαταρίες και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ακόμα και έτσι, η Panasonic σχεδιάζει να παραμείνει ένα σημαντικό κομμάτι του μέλλοντος της Tesla. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η εταιρεία ετοιμάζει μία νέα γραμμή παραγωγής για τις νέες κυψέλες ιόντων λιθίου 4680 της Tesla, με αυτές ο Έλον Μασκ ελπίζει ότι θα μπορεί να διαθέτει φθηνότερα συγκροτήματα μπαταριών κάτι που μεταφράζεται σε πιθανότητα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα της εταιρείας να καταστούν πολύ φθηνότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις