Η πιο ιστορική ίσως υπογραφή των τελευταίων ετών έπεσε πριν λίγη ώρα.

Η επένδυση του Ελληνικού μπήκε, πριν λίγη ώρα, σε τροχιά υλοποίησης μετά από 7 χρόνια αναμονής και σχεδόν 20 χρόνια από την ημέρα που το παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας έριξε αυλαία.

Το πιο εμβληματικό πρότζεκτ του ΤΑΙΠΕΔ πέρασε σήμερα σε νέα εποχή και η τεράστια επένδυση συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ ξεκινά.

Η υπογραφή

Με την υπογραφή από το Ταμείο και την HELLINIKON GLOBAL I S.A., θυγατρική της Lamda Development, του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μεταβίβασης Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.», ξεκινά και επίσημα το έργο που αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της Αττικής την επόμενη δεκαετία.

Η υπογραφή συνοδεύτηκε από την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος ύψους 300 εκατ. ευρώ, καθώς και εγγυητικής επιστολής ύψους 347 εκατ. ευρώ.

Τη μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά και την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Lamda Development Οδ. Αθανασίου, τόνισε «Είναι σήμερα μία ιστορική μέρα για τη Lamda, στην ίδια αίθουσα που υπογράψαμε επτά χρόνια. Το έργο θα επηρεάσει τη ζωή όλων, με το πάρκο, την παραλία, τους ποδηλατόδρομους που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα όλων. Η αισθητική των κτιριακών τοποσημων θα καταστήσει τη χώρα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον αρχιτεκτονικό χάρτη και θα αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας διεθνώς. Η χρήση των τεχνολογιών νέας γενιάς θα διευκολύνει τη ζωή όσων θα μένουν στο Ελληνικό και όσων το επισκέπτονται. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και τον τουρισμό θα επηρεάσουν τη ζωή όλων και την οικονομία όλης της Ελλάδας. ‘Οραμά μας είναι να κάνουμε περήφανους όλους τους Ελληνες για το ότι το έργο υλοποιείται στην Ελλάδα.

«Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη, σημαντική, ξεχωριστή ημέρα για τη χώρα αλλά και την οικονομία», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «ολοκληρώνεται η διαδικασία για τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε., μία διαδικασία συστηματικής προσπάθειας της κυβέρνησης και πολλών εμπλεκομένων, έχοντας καταφέρει να προσπεράσουμε εμπόδια και αγκυλώσεις. Αισιοδοξώ ότι η εξέλιξη αυτής της εμβληματικής επένδυσης θα δικαιώσει τη στόχευση και τη βούληση όλων για έργα με υψηλή ανταποδοτικότητα.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε:  «Την πρώτη μέρα που ανέλαβα κατόπιν της εντολής του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης κάλεσα τον κ. Αθανασίου και του μετέφερα τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για να ολοκληρωθεί η επένδυση του Ελληνικού. Από την ημέρα που αναλάβαμε με τον Νίκο Παπαθανάση, τον πιο στενό μου συνεργάτη, την ευθύνη να συντονίσουμε τις ενέργειες εργαστήκαμε αδιάκοπα για να είμαστε σήμερα εδώ. Η αποστολή εξετελέσθη, το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια αλλά το σημαντικότερο ο ελληνικός λαός θα μπορεί να απολαύσει ένα έργο που δε θα αλλάξει μόνο την Αττική αλλά στο σύνολό της όλη την Ελλάδα. Σε όλα τα διεθνή fora που συμμετείχαμε οι επίμονες ερωτήσεις που δεχόμασταν από τους επενδυτές ήταν δύο, για το Ελληνικό, όπου πολλοί πίστευαν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και για τον Ελληνικό Χρυσό. Στα δύο χρόνια περίπου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν προχωρήσει και οι δύο επενδύσεις  έχουν ξεκολλήσει, προχωρούν και ιδιαίτερα το Ελληνικό, ένα έργο οραματικού χαρακτήρα και η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση σε όλη την Ευρώπη. Το έργο είναι τόσο μεγάλο που εκτιμώ ότι θα τραβήξει μπροστά ως παράδειγμα όλη την Ελλάδα και για άλλα παρόμοια έργα, ίσως όχι τόσο μεγάλου μεγέθους και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, που συνέδραμε στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ενώ ευχαριστήρια δόθηκαν και στη διοίκηση της Ελληνικό Α.Ε.. «Το Ελληνικό είναι ένα έργο που ενώνει και δε διχάζει τους Ελληνες. Ξεκίνησε με τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε με τους όποιους δισταγμούς από τον Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώνεται σήμερα με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα έργο που ανήκει σε όλους τους Ελληνες και θα απολαύσουν όλοι οι Ελληνες», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε και αυτό το project και άλλα. Ο στόχος είναι με το ΤΑΙΠΕΔ και το στελεχιακό του δυναμικό, να βοηθήσουμε ώστε αυτό να είναι ένα πρώτο μήνυμα ώστε να προσελκύσουμε και νέες επενδύσεις με πράσινο πρόσημο, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης τόνισε: «Όταν αναλάβαμε το συντονισμό υπήρχαν πραγματικά εκατοντάδες εκκρεμότητες. Αν δεν υπήρχε μία κυβέρνηση κι ένας Πρωθυπουργός με τη βούληση να κάνουν την Ελλάδα έναν επιχειρηματικό χώρο φιλικό για την επιχειρηματικότητα, δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί το έργο. Σε αυτό το δρόμο εξακολουθούμε να δουλεύουμε για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Το δεύτερο μήνυμα που θέλω να επισημάνω είναι το πώς δουλεύει η δημόσια διοίκηση όταν έχει μία πολιτική ηγεσία που πραγματικά πιστεύει σε αυτό που κάνει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις