Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για την επένδυση «Varko Bay Resort», στην περιοχή Βαρκό Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από τη Λευκάδα, φέρνοντας πιο κοντά την υλοποίηση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στη Δυτική Ελλάδα.

Με την «υπογραφή» του ξενοδοχειακού ομίλου Accor, προβλέπεται να αναπτυχθεί ένα Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα 580 κλινών, το οποίο θα περιλαμβάνει μια ξενοδοχειακή εγκατάσταση 5 αστέρων, ενδεικτικής συνολικής δυναμικότητας 121 δωματίων, 43 Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες και ως Ειδική Τουριστική Υποδομή, είτε, α) κέντρο αναζωογόνησης και ευεξίας, είτε β) Τουριστική Λιμενική Εγκατάσταση, εγκαταστάσεις εστίασης (δύο εστιατόρια, δύο μπαρ, ένας παραλιακός χώρομας διασκέδασης (beach bar), αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικές εγκαταστάσεις, χώρους στάθμευσης, ελικοδρόμιο ή πεδίο προσγείωσης και συνοδά έργα υποδομής (εγκαταστάσεις ύδρευσης, άρδευσης-αποχέτευσης, εσωτερικής οδοποιίας κ.λπ.).
Το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα θα αναπτυχθεί σε έκταση 182 στρεμμάτων, έχοντας προϋπολογισμό 107.407.803 ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα 350 νέες θέσεις εργασίας (30 μόνιμες και 320 εποχικές). Σημειώνεται, ότι η ξενοδοχειακή μονάδα βάσει διεθνών προτύπων θεωρείται 6 αστέρων.

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία RND Investments Greece, στην οποία συμμετέχουν ολλανδικά κεφάλαια, ενώ η λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας προβλέπεται στις αρχές του 2024.

Πολυτέλεια από την Ασία

Τη διαχείριση της εν λόγω επένδυσης θα αναλάβει το brand Βanyan Τree του ξενοδοχειακού ομίλου Accor, το οποίο και έχει παρουσία σε 11 χώρες με 27 ξενοδοχεία στο σύνολό τους.
Ο όμιλος Accor, με δυναμική παρουσία στη χώρα μας, κατέχει 39 brands, κλιμακούμενα από οικονομικά έως πολυτελή, και διαχειρίζεται συνολικά 5.100 ξενοδοχεία σε περισσότερες από 100 χώρες.

Το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στο Βαρκό της Πογωνιάς θα είναι η δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα στην Ευρώπη του brand Banyan Tree Hotels and Resorts, καθώς η πολυτελής ασιατική εταιρεία φιλοξενίας έχει ήδη αφιχθεί στην Κέρκυρα με το Angsana Corfu στις Μπενίτσες.

Η premium αλυσίδα των Banyan Tree έχει προχωρήσει σε στρατηγική συμφωνία με την Accor εδώ και μια πενταετία.

Ήπια ανάπτυξη

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε.), υλοποιείται με ήπιους όρους και περιορισμούς δόμησης, χωρίς αιτούμενες ουσιαστικές αποκλίσεις και ενόψει και του ήπιου τουριστικού χαρακτήρα του δεν εξαντλούνται τα επιτρεπόμενα μεγέθη δόμησης.

«Συγκεκριμένα επιλέγεται σ.δ. 0,15 αντί του επιτρεπόμενου 0,20, και π.κ. 20% αντί του επιτρεπόμενου 50%. Περαιτέρω, επιλέγεται ως τυπική απόκλιση, η δημιουργία φυτεμένων δωμάτων τα οποία θα συμβάλλουν στην προσαρμογή των εγκαταστάσεων στο υψηλής ποιότητας φυσικό τοπίο, υιοθετώντας τις αρχές του βιοκλιματικού (αρχιτεκτονικού) σχεδιασμού και αυξάνοντας την αισθητική αξία του συνόλου της τουριστικής εγκατάστασης», επισημαίνεται.

Η επένδυση είχε πάρει έγκριση από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός