Η αναζήτηση των 150 και πλέον αγνοούμενων ενοίκων του 12ώροφου κτιρίου της Φλόριντα που κατέρρευσε πριν από δύο ημέρες, γίνεται όλο και πιο απελπιστική το Σάββατο, καθώς μια πυρκαγιά στα ερείπια του κτιρίου εμπόδισε τις προσπάθειες διάσωσης και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ακόμα δεν έχουν εντοπίσει σημάδια ζωής στο βουνό των συντριμμιών.

Μια πρόσφατη έκθεση σχετική με το κτίριο, η οποία συντάχθηκε το 2018, έδειξε ότι ένας μηχανικός είχε εντοπίσει αποδεικτικά στοιχεία για σημαντικές δομικές φθορές κάτω από τον όροφο της πισίνας και «συγκεκριμένη φθορά» στο υπόγειο γκαράζ στάθμευσης της πολυκατοικίας.

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε χθες ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις επισημαίνοντας πως «οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν» τους λόγους για τους οποίους κατέρρευσε το κτίριο, τονίζοντας όμως πως προς το παρόν προτεραιότητα έχει η ανεύρεση επιζώντων.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα ζήτησε επακριβείς εξηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβη καθώς και τη διεξαγωγή έρευνας για το εάν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός ή τίθεται γενικότερο θέμα ασφαλείας για το υπόλοιπο κτίριο. Η πλήρης έρευνα για τα αίτια θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρώσουν το έργο τους οι διασώστες.

Η προφητική έκθεση

Η έκθεση του μηχανικού το 2018, η οποία δημοσιοποιήθηκε από αξιωματούχους της πόλης, εκπονήθηκε για το συγκρότημα πολυκατοικιών ενόψει της προετοιμασίας ενός μεγάλου έργου επισκευής που θα ξεκινούσε φέτος.

Δεν είναι άμεσα σαφές εάν η ζημιά που περιγράφεται στην έκθεση συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με την κατάρρευση του κτιρίου την Πέμπτη.

Πάντως οι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν δεν γνώριζαν την έκθεση, ενώ η αντιδήμαρχος Τίνα Πάουλ χαρακτήρισε το δομικό πρόβλημα που περιγράφεται στο έγγραφο «πολύ ανησυχητικό».

Μεγάλη δομική ζημιά

Ο μηχανικός, Φρανκ Μοραμπίτο, είχε προειδοποιήσει το 2018 ότι η στεγανοποίηση που εγκαταστάθηκε κάτω από τον όροφο της πισίνας είχε αποτύχει λόγω ενός μεγάλου σφάλματος στο σχεδιασμό.

«Η αποτυχημένη στεγανοποίηση προκαλεί μεγάλες ζημιές στη δομή του σκυροδέματος κάτω από αυτά τα τμήματα του κτιρίου», είχε γράψει στην έκθεσή του. «Η αποτυχία αντικατάστασης της στεγανοποίησης στο εγγύς μέλλον θα προκαλέσει εκτατική επέκταση του βαθμού φθοράς του σκυροδέματος.», κατά την εκτίμησή του.

Επιπλέον, ο Μοραμπίτο είχε εντοπίσει ότι οι κολόνες από σκυρόδεμα, τα δοκάρια και οι τοίχοι στο γκαράζ έδειχναν «έντονες ρηγματώσεις», συμπεριλαμβανομένων των περιοχών κάτω από την πισίνα.

Η εταιρεία του Μοραμπίτο υπέβαλε έγγραφο 84 σελίδων στους αξιωματούχους της πόλης τον Απρίλιο, όπου περιγράφει λεπτομερώς ένα σχέδιο «επισκευής και αποκατάστασης κτιρίου 40 ετών», αναφερόμενος στο συγκρότημα Champlain Towers South, το οποίο χτίστηκε το 1981.

Το κτίριο ετοιμαζόταν να υποβληθεί σε νέα πιστοποίηση φέτος, μια απαίτηση ασφάλειας για κτίρια που φτάνουν τα 40 χρόνια στη Φλόριντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα