Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας στην πρωτοπορία!

Τι απόδειξη μεγαλύτερη και καλύτερη χρειάζεται από την ανακοίνωση του άλματος που πέτυχε η εισηγμένη στο Nasdaq Advent Technologies με πρόεδρο και CEO τον Βασίλη Γεωργίου, πρόεδρο και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Η Advent προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς δραστηριοτήτων (fuel cell systems businesses) του fischer Group. Μια συμφωνία εξαγοράς που η αξία έφθασε τα 52 εκατομμύρια ευρώ σε cash και μετοχές. Οι δραστηριότητες που εξαγοράστηκαν και ενσωματώθηκαν στην λειτουργία της Advent  περιλαμβάνουν τις Serenergy A/S, (“SerEnergy”) με έδρα το Aalborg της Δανίας και fischer eco solutions GmbH, (“FES”) με έδρα το Achern της Γερμανίας. Δεν γεννάται καμία αμφιβολία πως η εξαγορά δίνει στην εταιρεία με ηγετικό ρόλο στην αγορά των κυψελών υδρογόνου ένα νέο ισχυρό αέρα ανάπτυξης και προοπτικής.

——————-

Δεν είναι καθόλου λίγοι όλοι εκείνοι που διατυπώνουν ενστάσεις επί ενστάσεων για το κατά πόσο συμβάλλει στην τοπική οικονομία – αγορά η φιλοξενία μιας διεθνούς κινηματογραφικής ταινίας ή τηλεοπτικής σειράς στα μέρη μας. Οι ενστάσεις επανήλθαν με αφορμή την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας με τίτλο ΒARRACUDA (Τhe Enforcer), μια εντυπωσιακή ταινία δράσης σε σκηνοθεσία Richard Hughes με τους Antonio Banderas, Kate Boswarth και Cara Delevingne στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (στη Θέρμη, στηn Περαία, στο Δέλτα Αξιού).

Αντί άλλης απαντήσεως, η πρόσφατη εμπειρία από τα γυρίσματα σε Πόρτο Χέλι και Σπέτσες του GO (η συνέχεια της τριλογίας «Knives out») παραγωγής NETFLIX,  σε σκηνοθεσία Rian Johnson με καστ: Daniel Craig, Kate Hudson, Dave Bautista, Edward Norton, Janelle Monáe και εκτέλεση παραγωγής FALIRO HOUSE PRODUCTIONS του Χρήστου Β. Κωνσταντακόπουλου είναι καταλυτικά αποστομωτική.

Τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία στο Πόρτο Χέλι γεμάτα (πληρότητα πάνω από 90 %) και οι γύρω βίλλες για τους πρωταγωνιστές ανάρπαστες. Τα θαλάσσια ταξί για το πήγαινε -έλα βρήκαν ανέλπιστα μεγάλη πελατεία όπως και οι φούρνοι, τα σούπερ μάρκετ, τα φαγάδικα κλπ. Αλλά, δουλειά βρήκαν και πολυάριθμα συνεργεία καθαρισμού αλλά και εξειδικευμένα στελέχη (ασφαλιστές, λογιστές κλπ) μέχρι και επαγγελματίες που είχαν επιφορτισθεί με την ευθύνη να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα εκείνα που συνοδεύουν την εποχή Covid-19.

———————-

Έστω και με καθυστέρηση αρκετών δεκαετιών η Ελλάδα βρίσκει τον ευρωπαϊκό βηματισμό της σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στο ασφαλιστικό σύστημα ασφαλώς και δεν αποτελεί ελληνική πατέντα! Σε πάρα πολλές χώρες του ΟΟΣΑ πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού καλύπτεται συμπληρωματικά από κάποιο κεφαλαιοποιητικό πρόγραμμα ασφάλισης, ενώ σε χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά προγράμματα υπερβαίνει το 80%

Επομένως, η Ελλάδα προχωρά με καθυστέρηση στον δρόμο που έχουν ακολουθήσει ήδη πολλές ανεπτυγμένες χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της γήρανσης του πληθυσμού τους.

Ας μην ξεχνάει κανείς ότι τις  δεκαετίες του 1950 και του 1960, όταν «χτιζόταν» το ασφαλιστικό μας σύστημα, η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους στην Ελλάδα ήταν πάνω από 4 προς 1 – Σήμερα είναι 1,7 προς 1. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2030 η Ελλάδα αναμένεται να είναι η πιο γερασμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνώντας την Ιταλία.

Επιπλέον, από την εισαγωγική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο μεταφέρω εδώ ένα απόσπασμα: «Κομβική είναι και η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης. Με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το Σουηδικό μοντέλο, κάτι το οποίο αποτελούσε εξάλλου κεντρική προεκλογική μας δέσμευση. (…)Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του.

Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει. Έχοντας πάντα πρόσβαση στην εξέλιξη του και στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη.

Πρέπει να σημειώσω ότι ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου.

Και ακόμα -θέλω να τονίσω- ότι το σύστημα αυτό το οποίο θα εισάγουμε και θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου, είναι ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου. Γιατί, ακριβώς, απαντά στα προβλήματα του καιρού μας. Στις επιφυλάξεις που έχουν σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι να ασφαλιστούν. Στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που το απειλεί η δημογραφική υποχώρηση και βέβαια στην ανάγκη να υπάρχει διαγενεακή αλληλεγγύη αλλά και στην ίδια τη συρρίκνωση της επικουρικής σύνταξης σε σχέση με τον κύριο μισθό που, δυστυχώς, είναι κάτι το οποίο διαρκεί εδώ και χρόνια».

—————————

Μια ανάρτηση του πρέσβη ε.τ Κωνσταντίνου Μπίτσιου  στο Linkedin υπενθυμίζει τον χρόνο που χρειάστηκε για να φθάσει μια μεγάλη, επιβλητική επένδυση όπως εκείνη του Ελληνικού στις υπογραφές! Ο πρέσβης Μπίτσιος – την περίοδο 2009-2014 διετέλεσε διευθυντής του Ιδιαίτερου και του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δημοκρατίας, ενώ την περίοδο 2015-2020 διετέλεσε εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ- γράφει: «Ολοκληρώθηκε σήμερα, η μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε στην Hellinikon Global, θυγατρική της Lamda Development. Πήρε επτά χρόνια από την αρχική υπογραφή και σχεδόν δέκα χρόνια από την έναρξη της διαδικασίας.

Με την υπογραφή της σύμβασης, η Lamda Development κατέθεσε 300 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ  ως πρώτη δόση από το συνολικό τίμημα  915 εκατ. ευρώ. Έδωσε επίσης, εγγυητική επιστολή  347 εκατ. ευρώ. Δεν είναι μόνο μια εμβληματική επένδυση που προσεγγίζει τα 8 δις ευρώ και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι επίσης ότι δίνει ένα θετικό  μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα επιχειρεί και πρέπει να μπει σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά».

————————-

Ποιος δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Παναγιώτη Σταμπουλίδη – ένα από τα νέα πρόσωπα του ΤΑΙΠΕΔ- για να βάλει την υπογραφή (εκ μέρους του Δημοσίου) στο συμφωνητικό της μεταβίβασης των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» που ανοίγει τον δρόμο για την εμβληματική επένδυση; Η απάντηση είναι… ευκολάκι: Οι πάντες!

Σε κάθε περίπτωση, ούτε καν ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν θα πίστευε πως θα έχει αυτήν την τύχη. Πάντως, το 2014 όταν το τρένο άρχισε να δοκιμάζει την δυνατότητες κίνησης πάνω στη ράγα παρότι περιφερειακής εμβέλειας κυβερνητικό στέλεχος μάλλον δεν το φανταζόταν…

Ο Καστοριανής καταγωγής Τεχνολόγος Ζωϊκής Παραγωγής (και με master αργότερα από το Πανεπιστήμιο Ουαλίας) τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, τον οποίο και εξελίσσει σε Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. Η θητεία του ανανεώθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 αναλαμβάνοντας και τα καθήκοντα του Προέδρου εκτός από εκείνα του Διευθύνοντος Συμβούλου. Μετά ήρθε ο Αλέξης Τσίπρας και η «Πρώτη Φορά Αριστερά» που έστειλε την επένδυση του Ελληνικού στα αζήτητα και τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη πίσω στον ιδιωτικό τομέα.

————————–

Σήμερα από τις 10:45 ξεκινούν οι εργασίες του project2030.gr της ΟΝΝΕΔ. Στα 10 sessions που θα πραγματοποιηθούν θα συμμετάσχουν πάνω από 50 νέοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες από όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Στην εναρκτήρια θεματική ενότητα του project2030.gr  κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του project2030.gr Youth Forum powered by ΟΝΝΕΔ είναι υβριδική με φυσική παρουσία στο χώρο μόνο των ατόμων που επιτρέπονται με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και θα μεταδοθεί ολόκληρη ζωντανά μέσω του καναλιού της ΟΝΝΕΔ στο YouTube:

Το αναλυτικό πρόγραμμα με όλες τις θεματικές συζητήσεις μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://project2030.gr/programme/

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories