Μπορεί η αίσθηση της όσφρησης να είναι μέσον για καλλιτεχνική δημιουργία;

Μια έκθεση οσφρητικών γλυπτών που φιλοξένησε ο οίκος δημοπρασιών Phillips στο Παρίσι, υποστηρίζει πως ναι.

Τα έργα έξι καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Joana Vansconcelos, ενσωμάτωναν μοναδικά αρώματα που δημιούργησαν επί τούτου αρωματοποιοί.

Η «Profile By» ήταν καρπός έρευνας της ειδικού επί των αρωμάτων Diane Thalheimer, η οποία κάλεσε κάθε έναν καλλιτέχνη να συνεργαστεί με έναν αρωματοποιό για τη δημιουργία ενός αρώματος και την ενσωμάτωσή του στο γλυπτό του.

Συζήτησε την ιδέα της με τη αρωματοποιία International Flavors and Fragrances (IFF), η οποία συμφώνησε να συνδυάσει σε ζεύγη έξι από τους αρωματοποιούς της με τους καλλιτέχνες που επέλεξε η Thalheimer.

Στη συνέχεια, η Thalheimer προσέγγισε τον οίκο δημοπρασιών Phillips, o οποίος προσφέρθηκε να φιλοξενήσει την έκθεση.

Στο άρωμά της – με επωνυμία Lança – η Vansconcelos εκφράζει το ενδιαφέρον της για την ευζωία και τη γιόγκα.

Η συνεργάτης της, η αρωματοποιός Anne Flipo, επιδίωξε να μεταφράσει τις επτά τσάκρας σε ένα άρωμα με βάση το λιβάνι που αναδίνουν τα μικρά σταυρόσχημα κεραμικά της Vansconcelos που είναι διακοσμημένα με ζωηρόχρωμο κροσέ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η εμπειρία της ενσωμάτωσης της αίσθησης της όσφρησης στα έργα της οδήγησε τη γλύπτρια, η οποία εκπροσώπησε την Πορτογαλία στην Μπιενάλε της Βενετίας του 2013 και έχει εκθέσει μνημειωδών διαστάσεων έργα στο Château de Versailles και στο πολυκατάστημα Bon Marché, να σκεφτεί διαφορετικά τη γλυπτική.

«Συνήθως τα έργα μου είναι πολύ μεγάλα και καταλαμβάνουν ένα χώρο. Εδώ, τα γλυπτά είναι μικρά και είναι το άρωμα που γεμίζει τον όγκο του χώρου» είπε. Και εκδήλωσε πρόθεση να συμπεριλάβει γλυπτά με ευωδιά στην έκθεση της στη Sainte-Chapelle de Vincennes του χρόνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι