Η επικράτηση σοσιαλιστών και συντηρητικών υποψηφίων στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών την περασμένη Κυριακή μοιάζει με επιστροφή στο παρελθόν. Κανένας υποψήφιος του κόμματος LREM του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο σημειωτέον διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δεν θα βρεθεί επικεφαλής περιφέρειας. Η μάχη στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών την Κυριακή κρίνεται μεταξύ υποψηφίων Συντηρητικών και Σοσιαλιστών με εξαίρεση την νοτιοανατολική περιοχή PACA, δηλαδή Προβηγκία, Άλπεις και Κυανή Ακτή, όπου θριάμβευσε ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν.
«Κατά κάποιο τρόπο η Γαλλία είναι διαιρεμένη στα δύο», εκτιμά ο πολιτειολόγος Εμιλιανό Γκροσμάν από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Science Po), «σε εθνικό επίπεδο κυριαρχεί το κόμμα του προέδρου LREM, ενώ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο κόμματα που όριζαν τις τύχες της Γαλλίας μέχρι το 2017». Ο γάλλος επιστήμονας ωστόσο υπογραμμίζει ότι η επιτυχία Σοσιαλιστών και συντηρητικών στις περιφερειακές δεν προδικάζει την έκβαση των προεδρικών εκλογών την άνοιξη του 2022 και λόγω της αποχής ρεκόρ από τις κάλπες στον α΄ γύρο.
Καθοριστικά στις προεδρικές πρόσωπα και όχι κόμματα
Στο Παρίσι τα δύο παραδοσιακά κόμματα φυτοζωούν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής διαθέτοντας ελάχιστη επιρροή. Στις δομές τους έχουν αλλάξει πολλά, όχι οπωσδήποτε προς το καλύτερο. Ηγέτης των συντηρητικών, οι οποίοι άλλαξαν το όνομά τους σε Ρεπουμπλικανοί από την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), είναι ο Κριστιάν Ζακόμπ. Ο 61χρονος πολιτικός εξελέγη τον Οκτώβριο του 2019 πρόεδρος του κόμματος «επειδή δεν ενοχλούσε κανένα», εκτιμά σκωπτικά ο Εμιλιανό Γκροσμάν. Θεωρείται επομένως αδιανόητο ο Κριστιάν Ζακόμπ να λάβει το χρίσμα των συντηρητικών στη μάχη για το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Επειδή όμως στη Γαλλία ο πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από το λαό, το καθοριστικό στοιχείο είναι η στήριξη του εκλογικού σώματος και όχι των κομματικών οργάνων. «Στις προεδρικές έχουμε να κάνουμε με πρόσωπα, τα οποία εκπονούν συνήθως σε συνεργασία με το επιτελείο τους ένα πρόγραμμα», τονίζει ο ερευνητής κομμάτων Σιμόν Περσικό του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών της Γκρενόμπλ. Εν τέλει το κόμμα στηρίζει τον υποψήφιο με τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην εκλογική αναμέτρηση.
Στο τέλος θα μονομαχήσουν Μακρόν και Λεπέν
Προς το παρόν είναι ακόμα άγνωστο πως κόμματα όπως οι Ρεπουμπλικανοί θα χρίσουν τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές την άνοιξη. Όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει μια ανοιχτή εσωκομματική διαδικασία όπως εκείνη του 2016 όταν ο Φρανσουά Φιγιόν επικράτησε του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ο ερευνητής Σιμόν Περσικό αναμένει ότι οι Ρεπουπλικανοί θα αναθέσουν σε δημοκοπικές εταιρίες τον εντοπισμό των δημοφιλέστερων υποψηφίων μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων. Αν βρεθεί ένα ξεκάθαρο φαβορί, τότε αυτός θα διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές την άνοιξη.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα τόσο ο Εμιλιανό Γκροσμάν όσο και ο Σιμόν Περσικό θεωρούν απίθανο ο υποψήφιος του κόμματος του Σαρκοζί να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών. «Το πρόβλημα, κυρίως για τους Ρεπουμπλικανούς, είναι ότι ο πρόεδρος Μακρόν δεν τους έχει αφήσει περιθώρια κινήσεων. Δεν είναι μόνο η πολιτική του, η οποία εκφράζει εν πολλοίς συντηρητικές θέσεις. Είναι και αρκετά πρόσωπα, με τα οποία στελέχωσε τη κυβέρνησή του, που προέρχονται από τη Δεξιά. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν προέρχονται, για παράδειγμα, από το περιβάλλον του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Ο Εμιλιανό Γκροσμάν εκτιμά ότι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών οι δύο αντίπαλοι θα είναι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν. Μέχρι τότε θα έχουν αλλάξει πολλά στη χώρα.
Αντρέας Νολ
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle
Latest News
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο