Το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας, το γιεν εγκρίθηκε επίσημα από την κυβέρνηση Meiji σε νόμο που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 1871. Είναι το τρίτο πιο διαπραγματεύσιμο νόμισμα στην αγορά συναλλάγματος μετά το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ και χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως τρίτο αποθεματικό νόμισμα μετά το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ.
Η ιδέα του γεν ήταν ένα στοιχείο του προγράμματος εκσυγχρονισμού της οικονομίας της Ιαπωνίας από τη κυβέρνηση Meiji στα τέλη του 19ου αιώνα. Η ιαπαωνική κυβέρνηση της εποχής επεδίωκε την δημιουργίαενός ενιαίου νομίσματος σε ολόκληρη τη χώρα, με βάση το ευρωπαϊκό δεκαδικό νομισματικό σύστημα. Πριν από την αποκαλούμενη “αποκατάσταση Meiji”, οι Ιάπωνες φεουδάρχες εξέδιδαν δικά τους χρήματα (hansatsu) με ποικίλες μεταξύ τους αξίες και διάφορα ονόματα. Ο νόμος για το νέο νόμισμα του 1871 διέκοψε αυτό το καθεστώς και καθιέρωσε το γιεν, το οποίο ορίστηκε ως 1,5 g (0,048 ουγγιές troy) χρυσού, ή 24,26 g (0,780 ουγκιές troy) αργύρου, ως το νέο δεκαδικό νόμισμα. Τα πρώην φέουδα έγιναν νομοί και τα νομισματοκοπία τους ήταν ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες αρχικά διατηρούσαν το δικαίωμα εκτύπωσης χρημάτων. Για να τερματιστεί αυτή η κατάσταση, το 1882 ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ιαπωνίας και της δόθηκε το μονοπώλιο για τον έλεγχο της προσφοράς χρήματος.
Μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, το γιεν έχασε μεγάλο μέρος της προπολεμικής του αξίας. Για τη σταθεροποίηση της ιαπωνικής οικονομίας, η συναλλαγματική ισοτιμία του γιεν καθορίστηκε σε ¥ 360 ανά $ 1 στο πλαίσιο του συστήματος Bretton Woods. Όταν το σύστημα εγκαταλείφθηκε το 1971, το γιεν υποτιμήθηκε και του επιτράπηκε να έχει κυμαινόμενη αξία. Το γιεν είχε ανατιμηθεί στα 271 ανά $1 το 1973, στη συνέχεια υποβλήθηκε σε περιόδους υποτίμησης και ανατίμησης λόγω της πετρελαϊκής κρίσης του 1973, φθάνοντας στην τιμή των 227 ανά $1 μέχρι το 1980.
Από το 1973, η ιαπωνική κυβέρνηση διατηρεί μια πολιτική νομισματικής παρέμβασης, και το γιεν υπόκειται επομένως σε ένα καθεστώς «ελεγχόμενης διακύμανσης». Η ιαπωνική κυβέρνηση επικεντρώθηκε σε μια ανταγωνιστική εξαγωγική αγορά και προσπάθησε να εξασφαλίσει χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία για το γεν μέσω εμπορικού πλεονάσματος. Η συμφωνία Plaza Accord του 1985 άλλαξε προσωρινά αυτήν την κατάσταση: η συναλλαγματική ισοτιμία μειώθηκε από το μέσο όρο των 239 per ανά $1 το 1985 σε 128 in το 1988 και οδήγησε σε ένα μέγιστο επιτόκιο ¥ 80 έναντι του δολαρίου το 1995, αυξάνοντας ουσιαστικά την αξία του ΑΕΠ της Ιαπωνίας σε όρους δολαρίου σε σχεδόν αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τότε, ωστόσο, η παγκόσμια τιμή του γιεν έχει μειωθεί σημαντικά. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατηρεί πολιτική μηδενικών έως σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προηγουμένως αυστηρή πολιτική κατά του πληθωρισμού.
Latest News
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο
Εξίσωση με πολλές μεταβλητές το μέλλον της Συρίας
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της Συρίας που βρίσκεται όπως παραδέχονται διπλωμάτες αντιμέτωπη με το χάος
Τραμπ: «Πρέπει να φύγουν όλοι οι παράνομοι μετανάστες»
Θα υλοποιήσει πράγματι ο Ντόναλντ Τραμπ όλα όσα είχε διακηρύξει στον προεκλογικό αγώνα; Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Συρία: Σε θέση «πρωτοφανούς αδυναμίας» η Τεχεράνη
«Ο Άξονας της Αντίστασης, όπως τον ξέραμε, δεν υπάρχει πια»
Ο Άσαντ έφυγε, ο Τραμπ έρχεται: Χαράσσεται ξανά ο χάρτης της Μέσης Ανατολής
Η πτώση Άσαντ στη Συρία ακολούθησε ακόμη δυο κατακλυσμικά γεγονότα, που οδήγησαν στην «κατάρρευση του στρατοπέδου που πρόσκειται στο Ιράν».
Ερντογάν: Εγώ και ο Πούτιν είμαστε οι πιο παλιοί ηγέτες
Τι σχολίασε ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος
Τζο Μπάιντεν: «Ιστορική ευκαιρία» για τους Σύρους η ανατροπή του Άσαντ
Η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί με τους εταίρους στη Συρία για τη μετάβαση της εξουσίας δήλωσε ο Αμερικανός πρόδερος Μπάιντεν
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία ευνοούν την Τουρκία
Η Τουρκία κερδισμένη από τις εξελίξεις στην Συρία – Τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα
Άσυλο από τη Ρωσία στον Άσαντ και την οικογένειά του - Τι λένε πηγές του Κρεμλίνου
Η Ρωσία χορηγεί άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του «για ανθρωπιστικούς λόγους»