Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της Πελοποννήσου, το μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος, βρίσκεται κοντά στη Χώρα Τριφυλίας, μεσόγεια κωμόπολη της Μεσσηνίας.

Στη θέση Επάνω Εγκλιανός, νοτιοδυτικά της Χώρας Τριφυλίας, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν έναν άκρως ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο, αυτόν της Πύλου, που αποτέλεσε το δεύτερο μεγάλο κέντρο του μυκηναϊκού κόσμου μετά τις Μυκήνες. Η Πύλος ιδρύθηκε από τον Νηλέα, γιο του Ποσειδώνα και της Τυρούς, που ίδρυσε τη δυναστεία των Νηλειδών.

Τον Νηλέα διαδέχθηκε ο γιος του, ο Νέστωρ, περιώνυμος ομηρικός ήρωας, που έλαβε μέρος στο κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου, στην Κενταυρομαχία, στην Αργοναυτική Εκστρατεία και, σε προχωρημένη ηλικία, στον Τρωικό Πόλεμο. Ο ηγεμόνας της Πύλου διακρίθηκε στον πόλεμο της Τροίας για την τόλμη, τη σύνεση και την ευφράδειά του.

Το διώροφο ανακτορικό συγκρότημα της Πύλου ήταν διακοσμημένο με πολύχρωμες τοιχογραφίες. Τα σημαντικότερα διαμερίσματά του είναι η μεγάλη ορθογώνια «αίθουσα του θρόνου» με την κυκλική εστία, το λουτρό με τον πήλινο λουτήρα και οι αποθήκες με τα πολυάριθμα αποθηκευτικά αγγεία.

Η μελέτη των κειμένων των πινακίδων που βρέθηκαν στο ανακτορικό συγκρότημα αφενός μεν επιβεβαίωσε την ορθότητα της αποκρυπτογράφησης της μυκηναϊκής γραφής (Γραμμικής Β) από τους Μάικλ Βέντρις και Τζον Τσάντγουικ, αφετέρου δε πρόσφερε πολλά στοιχεία για τη βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί με κέντρο το ανάκτορο.

Το ανακτορικό συγκρότημα της Πύλου άκμασε από το 1300 έως το 1200 π.Χ. περίπου, καταστράφηκε δε από πυρκαγιά στις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ.

Το ανάκτορο του Νέστορος δεν είναι το μόνο σημαντικό αρχαίο μνημείο στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας Τριφυλίας. Ο μυκηναϊκός τάφος κοντά στο ανάκτορο, οι μυκηναϊκοί θαλαμωτοί τάφοι (μυκηναϊκό νεκροταφείο) στη θέση «Βολιμίδια», κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας, ο μυκηναϊκός τάφος στη διαδρομή από το ανάκτορο του Νέστορος προς το χωριό Κορυφάσιο, ο «τάφος του Θρασυμήδη» (ερείπια μυκηναϊκού θολωτού τάφου) σε ύψωμα πάνω από τη φημισμένη Βοϊδοκοιλιά, σε συνδυασμό με τα εξαίρετα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας, φανερώνουν την πολυσχιδή δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή κατά τους Μυκηναϊκούς Χρόνους.


Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Νανοτεχνολογία: Πώς θα εξαλειφθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία οι τεχνητές οδοντοστοιχίες
Plus |

Πώς η νανοτεχνολογία θα εξαλείψει τις τεχνητές οδοντοστοιχίες

Αισιόδοξος ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορεί να εξαλειφθούν οι τεχνητές οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα δηλώνει ο καθηγητής Στοματικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Ευθύμιος Μητσιάδης.