Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, η L’Oréal, η Nestlé Waters, η PepsiCo και η Suntory Beverage & Food Europe ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία σημαντική καινοτομία ανακύκλωσης πλαστικών.

Οι εταιρείες δημιούργησαν μια κοινοπραξία για την από κοινού παραγωγή των πλαστικών μπουκαλιών από απορρίμματα που ανακυκλώνονται χρησιμοποιώντας ένζυμα.

Η πρώτη μονάδα παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσει έως το 2025.

Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη πρωτοβουλία στον κόσμο, σηματοδοτώντας το αποκορύφωμα 10ετούς έρευνας, με επικεφαλής το μέλος της κοινοπραξίας Carbios, που είχε ως στόχο να δημιουργήσει μια νέα διαδικασία ανακύκλωσης που χρησιμοποιεί ένζυμα ώστε να δημιουργήσει από τα πλαστικά απορρίμματα παρθένα πρώτη ύλη.

Ένζυμα που εμφανίζονται φυσικά στη διαδικασία κομποστοποίησης έχουν προσαρμοστεί ώστε να διασπούν κάθε τύπο πλαστικού PET, ανεξάρτητα από το χρώμα ή την πολυπλοκότητα, σε μια πρώτη ύλη που μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε πλαστικό πρώτης ποιότητας, σύμφωνα με την Carbios.

Οι συμβατικές μέθοδοι ανακύκλωσης πλαστικών συχνά βασίζονται σε πολύπλοκες και ενεργοβόρες διεργασίες, οι οποίες συνήθως απαιτούν μια διαφορετική διαδικασία για την αντιμετώπιση καθενός από τους μυριάδες τύπους και χρώματα PET, και οι οποίες οδηγούν σε πρώτες ύλες τελικού προϊόντος που μπορεί να ποικίλλουν στην ποιότητα. Ως εκ τούτου, το πλαστικό μπορεί συνήθως να ανακυκλωθεί μόνο πεπερασμένες φορές και εκτιμάται ότι μόνο περίπου το 9% του συνόλου του πλαστικού που έχει κατασκευαστεί ποτέ έχει ανακυκλωθεί πλήρως.

Ωστόσο, η Carbios ισχυρίζεται ότι η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας διαδικασία επιτρέπει την ανακύκλωση μιας ευρείας ποικιλίας χρησιμοποιημένων πλαστικών σε PET που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγε σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Επιπλέον, η εταιρεία βιοτεχνολογίας ισχυρίζεται ότι η διαδικασία είναι 10.000 φορές πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλη δοκιμή ανακύκλωσης βιολογικών πλαστικών μέχρι σήμερα , καθώς είναι σε θέση να διασπάσει το 97% του πλαστικού μέσα σε περίπου 16 ώρες.

Κάθε μέλος της κοινοπραξίας – η οποία εκτός από τις L’Oréal, Nestlé Waters και PepsiCo περιλαμβάνει το Suntory Beverage and Food Europe – έχει κατασκευάσει επιτυχώς δείγματα φιαλών χρησιμοποιώντας τη διαδικασία ενζυματικής ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένων των φιαλών για μάρκες ποτών υψηλού προφίλ όπως Perrier, Pepsi Max, και Orangina.

Oι εταιρείες της κοινοπραξίας στοχεύουν να ξεκινήσουν την κατασκευή του εργοστασίου τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει έως το 2025 και θα είναι σε θέση να ανακυκλώνει με ένζυμα έως και 40.000 τόνους πλαστικού κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green