
Μια καθαρή πλειοψηφία των κρατών μελών υποστήριξε σήμερα στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο μείωσης μεγέθους αποικίας μελισσών κατά 10%, μετά από μια πολιτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, αναφέρει μια ανακοίνωση της Κομισιόν. Το όριο του 10% που υποστηρίζεται από τους Υπουργούς θα ληφθεί υπόψη από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την οριστικοποίηση του κατευθυντήριου εγγράφου.
«Χαιρετίζω την εποικοδομητική συζήτηση στο Συμβούλιο σήμερα και τη σαφή υποστήριξη ενός φιλόδοξου στόχου στην ζωτικής σημασίας προστασία των επικονιαστών μας. Μπορούμε τώρα να θέσουμε το αδιέξοδο στις συζητήσεις πίσω μας, και τελικά να επικεντρωθούμε στην επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Ο χρόνος είναι ουσιαστικός – για το περιβάλλον και την ευημερία του πλανήτη μας» τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.
Προσέθεσε ότι « οι υπουργοί υποστήριξαν ένα μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο μείωσης μεγέθους αποικίας μελισσών κατά 10% ως ειδικό στόχο προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ» επισημαίνοντας ότι «αυτό αυξάνει την προστασία καθώς είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που γίνεται αποδεκτό σύμφωνα με την τρέχουσα οδηγία. Ταυτόχρονα, είναι ρεαλιστικό, επιτρέποντας τη διεξαγωγή επιτόπιων μελετών για τη μέτρηση της επίτευξης του στόχου προστασίας. Αυτά είναι πολύ καλά νέα και σημαντικό επίτευγμα».
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των μελισσών και άλλων επικονιαστών είναι ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον» υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου και σημείωσε ότι «η απόφαση που έλαβαν σήμερα οι Υπουργοί θα επιτρέψει στην EFSA να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του εγγράφου καθοδήγησης για τη μέλισσα. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση κινδύνου για τις μέλισσες από την έκθεση σε φυτοφάρμακα θα ενημερωθεί τελικά μετά από σχεδόν 20 χρόνια».
«Η απόφαση που ελήφθη σήμερα είναι, συνεπώς, ένα σαφές σημάδι της δέσμευσής μας και της δέσμευσής μας για την επίτευξη των στόχων των στρατηγικών Farm to Fork και Βιοποικιλότητας. Καλώ τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμμετάσχει εποικοδομητικά και να διασφαλίσει ότι μπορούμε επιτέλους να δώσουμε στις μέλισσες την προστασία που τους αξίζει» κατέληξε η Ευρωπαία Επίτροπος.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων μπορεί πλέον να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του εγγράφου καθοδήγησης για τις μέλισσες. Στη συνέχεια, ένα σχέδιο κανονισμού που επιτρέπει την εφαρμογή του εγγράφου καθοδήγησης της μέλισσας θα υποβληθεί στην επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών. Για να προχωρήσει, απαιτείται ειδική πλειοψηφία. Το σχέδιο κανονισμού θα τεθεί σε έλεγχο από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν από την υιοθέτησή του από την Επιτροπή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία