Και αυτό γιατί εκφράζει αφενός το comeback με αξιώσεις και προσδοκίες του μεγαλύτερου ενεργειακού ομίλου της χώρας και αφετέρου δίνει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και προοπτικής στο σχέδιο ολικού μετασχηματισμού της πρώην ΔΕΚΟ με τα συνδικαλιστικά και άλλα βαρίδια στη λειτουργία της.
Επιπλέον, η κίνηση της Standard &Poor’s να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα σε Β+ (από Β) με θετική προοπτική θα έχει και συνέχεια καθώς διεθνείς οίκοι θα προχωρήσουν και σε αναβαθμίσεις των θέσεων και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων από το πάνω ράφι διαμορφώνοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα στην ελληνική επιχειρηματική και επενδυτική αγορά.
Παραμένοντας, για λίγο στο πεδίο της ΔΕΗ ο διεθνής οίκος στην πρόσφατη έκθεσή του «αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί στην μέχρι τώρα υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας και αναμένει πως η βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη και στη λειτουργική αποτελεσματικότητα θασυνεχιστεί και την επόμενη διετία».
Οι αναλυτές του οίκου «κάνουν μνεία στα EBITDA ρεκόρ των €886 εκατ. το 2020, απόδοση που προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί αγγίζοντας το €1 δις. το
2022 και το 2023, ενώ βλέπουν περαιτέρω βελτίωση του δείκτη χρέους/EBITDA».
———————————–
Τώρα που η σκόνη κάπως έπεσε, θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα – δυο πράγματα που αφορούν στο Μαξίμου και κυρίως στο γεγονός που ήταν γνωστό σε ελάχιστους ακόμα και στο πρωθυπουργικό γραφείο κι αφορούσε στην Ελένη Σουρανή. Η υψηλόβαθμη διπλωματική υπάλληλος πίεζε εδώ και αρκετό για την αποχώρηση της από το πόστο της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, που ως γνωστόν ανακοινώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Η αιτία; Κυρίως, ο μεγάλος φόρτος εργασίας, η πίεση και η φυσιολογική κούραση που είχε επέλθει.
Η επιθυμία της ήταν εξ αρχής η «μετακόμιση» της στη Ρώμη και τελικά ο πρωθυπουργός έκανε δεκτό το αίτημα της, με τους εξής όρους: α) θα αποχωρήσει σε έναν χρόνο από τώρα (άρα θα προετοιμασθεί ομαλά η διάδοχη κατάσταση) και β)η κατάσταση με την Τουρκία θα έχει – έστω, κάπως – εξομαλυνθεί.
Πιθανόν, η ανακοίνωση αποχώρησης της Σουρανή να σηματοδοτήσει αλλαγές και στην γενικότερη ανθρωπογεωγραφία του Μαξίμου Ετοιμάζονται ενισχύσεις, μαθαίνουμε, καθώς τα ωράρια είναι εξαντλητικά και κάποιοι χρήζουν ανάγκης βοήθειας.
———————————
Τελικώς, αν υπάρχει η διάθεση, όλα γίνονται. Είναι κανόνας. Όπως πληροφορούμαι, λοιπόν, στο Μέγαρο Μαξίμου, για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ετοιμάζονται τελικά να πραγματοποιήσουν δυο – αντί ενός – κρίσιμα ταξίδια. Συγκεκριμένα, θα πάνε τόσο στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσο και στο Παρίσι, για τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης στο Λούβρο, που θα είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα. Με διαφορά ενδεχομένως ακόμα και μερικών ωρών.
Στη Νέα Υόρκη, υπάρχει μάλιστα από τώρα ένα ενδεχόμενο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης: α) να γίνει μια νέα συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Υπό όρους και προϋποθέσεις, που θα έχουν, κυρίως, να κάνουν με το τι είδους καλοκαίρι θα έχει μεσολαβήσει και β)να γίνει μια πρώτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Θα είναι ωστόσο άτυπη και δεν θα ακυρώσει την επίσημη επίσκεψη που θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο, κάποια στιγμή μέχρι το τέλος τους έτους
Στο Παρίσι, ο έλληνας πρωθυπουργός εννοείται ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και όλη την γαλλική – και όχι μόνο – πνευματική νομενκλατούρα. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση.
——————————-
Η απόφαση της νυν διοίκησης της ΔΕΗ να βρει νέα γραφεία διοίκησης για την επιχείρηση, είναι οριστική. Και ήρθε η ώρα, η διαδικασία να ξεκινήσει επίσημα. «Βγήκε», λοιπόν και η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν τις προϋποθέσεις. Θα έχει ισχύ μέχρι και τις 2 Ιουλίου.
Το ακίνητο, με βάση του όρους που έχουν τεθεί, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη κάλυψη, να βρίσκεται κάπου στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και να είναι κατασκευασμένο από το 2001 και μετά ή αλλιώς να είναι ευρέως ανακαινισμένο (αν είναι παλιότερο).
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως στη ΔΕΗ, μάλλον, δεν θα δυσκολευθούν να βρουν το κατάλληλο κτήριο, καθώς υπάρχει αριθμός διαθέσιμων τέτοιων. Αν και υπάρχει πάντα και το κριτήριο του τιμήματος, που παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο…
——————————-
Στο υπουργείο Οικονομικών, με παραίνεση του Μαξίμου, προχωρούν στην ολοκλήρωση της διάθεσης ενός επιπλέον 16% του ΟΛΠ στην Cosco. Στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς, αν κι ακόμα εκφράζονται επιφυλάξεις, ως προς το αν η κινεζική έχει εκπληρώσει τις δικές της. Ποιος τις εκφράζει; Ο αμερικανικός παράγοντας που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Πάντως, η όποια συμφωνία που θα περιλαμβάνει ρήτρες θα έρθει για να λάβει και την έγκριση της Βουλής.
——————————
Στο τελευταίο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank βρήκα μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Αν και λεπτομερής σε δεδομένα η ανάλυση αξίζει να διαβαστεί και να «κρατηθεί»: «(…)στον πρώτο Πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή στην Πράσινη Μετάβαση, θα κατευθυνθούν κεφάλαια ύψους με τη μορφή επιδοτήσεων Ευρώ 6.026 εκατ.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να κινητοποιηθούν επιπλέον πόροι ύψους Ευρώ 4.368 εκατ. με τη στήριξη μεταξύ άλλων και του τραπεζικού συστήματος.
Έτσι οι συνολικοί επενδυτικοί πόροι που κινητοποιούνται στον Πρώτο Πυλώνα αναμένεται να φθάσουν τα Ευρώ 10.395 εκατ.
Ο Πυλώνας της Πράσινης Μετάβασης εξειδικεύεται σε 4 επιμέρους άξονες: α) μετάβαση σε νέο ενεργειακό μοντέλο φιλικό στο περιβάλλον, β) ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, γ) μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών και δ) αειφόρο χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Από αυτούς τους άξονες, στους τρεις πρώτους οι οποίοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την ενέργεια και τις ΑΠΕ, θα κατευθυνθεί το 71% των συνολικών κεφαλαίων του συγκεκριμένου πυλώνα (20% στον πρώτο άξονα, 42% στο δεύτερο άξονα, 9% στον τρίτο άξονα) ενώ το υπόλοιπο 29% θα κατευθυνθεί προς τον τέταρτο άξονα, ο οποίος συνδέεται με περιβαλλοντικές δράσεις.
Οι στόχοι και οι δράσεις του Πυλώνα της Πράσινης Μετάβασης συνδέονται άρρηκτα με τους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030, με τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίησή του από ενωσιακές εθνικές και ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών εργαλείων, να φθάνουν στα Ευρώ 43,8 δισ. Το ΕΣΕΚ έχει θέσει τους ακόλουθους στόχους για το 2030:
- Μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% τουλάχιστον σε σχέση με το 1990.
- Μερίδιο των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας της τάξης του 35% τουλάχιστον.
- Μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 61%.
- Μερίδιο ενέργειας από ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών της τάξης του 19%.
- Προώθηση της ηλεκτροκίνησης (μερίδιο ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων στις νέες ταξινομήσεις της τάξης του 30% – τρέχον μερίδιο: 0,33%).
- Η τελική κατανάλωση ενέργειας να είναι χαμηλότερη το 2030 από εκείνη το 2017.
- Πλήρης κατάργηση της χρήσης του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2028.
- Συνδεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας κατά 21% (δίκτυα για νησιά και απομακρυσμένες περιοχές).
- Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην κατανάλωση ενέργειας κατά 38%, με έμφαση στα κτίρια και τις μεταφορές.
- Ενίσχυση ενεργειακής ασφάλειας ώστε να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού – π.χ. εξάλειψη ενεργειακής απομόνωσης νησιών μέσω της διασύνδεσής τους με την ηπειρωτική χώρα, δημιουργία αυτόνομων, καινοτόμων και υβριδικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, συνδυασμένη παραγωγή ενέργειας από 2 ή περισσότερες ΑΠΕ- και η περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, με στόχο ο δείκτης ενεργειακής εξάρτησης να φθάσει στο 70% (από 78%).
- Νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
- Ανάπτυξη στρατηγικών έργων για την αποθήκευση ενέργειας.
- Ψηφιοποίηση και ανάπτυξη έξυπνων δικτύων ενέργειας.
- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη τεχνολογιών που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, τις τεχνολογίες ΑΠΕ, τα ενεργειακά δίκτυα, την ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων.
- Μείωση της ενεργειακής φτώχειας (2019: 16,7% του πληθυσμού, 2014: 32,9% του πληθυσμού).
Επομένως, ο Πυλώνας της Πράσινης Μετάβασης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αντανακλά τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και ενσωματώνει τις συστάσεις που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση του ΕΣΕΚ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2020 σχετικά με τη χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι στόχοι του ΕΣΕΚ συνδέονται άμεσα με τους στόχους που έχουν τεθεί από τους άξονες της Πράσινης Μετάβασης. Στον πρώτο άξονα δίνεται έμφαση στην ενίσχυση της ηλεκτρικής συνδεσιμότητας με τα νησιά πέραν του περιορισμένου 9,3% στο οποίο βρίσκεται προς το παρόν, και στην επέκταση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ. Στους στόχους αυτού του άξονα άλλωστε είναι η πλήρης κατάργηση του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2028 και η σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Στον δεύτερο άξονα περιλαμβάνεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη έως και του 15% του σχετικού στόχου του ΕΣΕΚ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Στον τρίτο άξονα προωθείται η εγκατάσταση σημείων φόρτισης, προαπαιτούμενο για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ για την ηλεκτροκίνηση, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Τέλος, ο τέταρτος άξονας συνδέεται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, καθώς και την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης.
Στην κατεύθυνση της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και της κατασκευής υβριδικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, καθώς και της διασυνδεσιμότητας της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια σειρά επενδύσεων στη χώρα. Το πρόγραμμα «πρασινίσματος» των μη διασυνδεδεμένων νησιών έχει δρομολογηθεί από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, φορείς και ιδιωτικές εταιρείες και περιλαμβάνει την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω της εγκατάστασης υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος) και την ηλεκτροκίνηση όλων των οχημάτων.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Αστυπάλαια έγινε πρόσφατα το πρώτο ενεργειακά «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου, ενώ θα ακολουθήσει η Χάλκη, με τη σχετική συμφωνία να αναμένεται να υπογραφεί εντός του Ιουνίου. Παράλληλα, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος διασύνδεση του είδους της (174 χλμ.). Όταν ολοκληρωθεί το 2023, θα καλύπτει το 1/3 της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη, επιτρέποντας τον τερματισμό λειτουργίας όλων των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής της. Επίσης, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρόσφατα αδειοδότησε τη ΔΕΗ και άλλες 5 εταιρείες παραγωγής ενέργειας για την κατασκευή 16 μονάδων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Άλλες επενδύσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί αφορούν στην κατασκευή υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Ικαρία από τη ΔΕΗ και στην Κάρπαθο από τη γερμανική εταιρεία Accusol».
Latest News
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο