Την απόφαση να διατηρήσει από την 1η Ιουλίου και εφεξής το ανώτατο ποσό των ανέπαφων πληρωμών χωρίς τη χρήση PIN στα 50 ευρώ, έλαβε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του OT.

Πρόκειται για ένα μέτρο που ενεργοποιήθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική καθημερινότητα.

Σύμφωνα με την ΕΕΤ, η ανταπόκριση του συναλλακτικού κοινού υπήρξε καθολική, ελαχιστοποιώντας σημαντικά τη φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του τερματικού (POS).

Για συναλλαγές, πέραν του ποσού των 50 ευρώ, θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη και να ζητείται η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS, από τον κάτοχο της κάρτας.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, με τις ανέπαφες συναλλαγές, ανεξάρτητα από το ύψος τους, ο καταναλωτής δεν παραδίδει την κάρτα πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος.

Οι βασικοί κανόνες

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιουλίου θα ισχύουν σε μόνιμη βάση οι εξής κανόνες για τις ανέπαφες πληρωμές με κάρτα:

– Για ποσά έως 50 ευρώ η συναλλαγή ολοκληρώνεται χωρίς την εισαγωγή PIΝ

– Για μεμονωμένη αγορά αξίας άνω των 50 ευρώ, η συναλλαγή ολοκληρώνεται με την εισαγωγή του PIN

– Το συνολικό όριο ανέπαφων συναλλαγών χωρίς PIN αυξάνεται από τα 100 ευρώ στα 150 ευρώ σε ημερήσια βάση

Εξάλλου, χωρίς τη χρήση PIN γίνονται όλες οι συναλλαγές που ολοκληρώνονται με χρήση εφαρμογών από κινητά τηλέφωνα, ανεξάρτητα από το ποσό τους. Κι αυτό διότι η ταυτοποίηση γίνεται μέσω της συσκευής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία