Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της  για την παγκόσμια οικονομία στο 6,3%, προχώρησε η Fitch Ratings, απόρροια τόσο της δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης των οικονομιών όσο και του ανοίγματος του τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ και της Ευρώπη νωρίτερα του αναμενομένου.

Ειδικότερα οι οικονομικοί αναλυτές Brian Coulton και  Pawel Borowski του οίκου αξιολόγησης, αύξησαν τις προβλέψεις τους σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ για το 2021 να εκτιμάται πλέον στο  6,8% (από 6,2%), την ευρωζώνη στο 5,0% ( από 4,7%) και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 6,6%( από 5,0%).

Η οικονομία της Ιαπωνίας είναι  η μόνη για την οποία μείωσαν το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ εφέτος στο 2,5% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6%, ενώ οι προβλέψεις για την Κίνα παραμένουν αμετάβλητες  στο 8,4%.

Στις αναδυόμενες αγορές εκτός Κίνας πάντως η μέση αύξηση του ΑΕΠ του 2021 έχει μειωθεί στο 5,9% από 6%, ενώ  προς τα κάτω αναθεωρήσεις σημειώθηκαν για τις οικονομίες της Ινδίας, της  Ινδονησίας και της Τουρκίας που αντισταθμίζονται εν μέρει από ανοδικές αναθεωρήσεις στις οικονομίες της  Βραζιλία, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής που ευνοούνται και από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 4% στις ΗΠΑ (4,1%) και το 2% στην ευρωζώνη (2,4%) με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την fed να αναμένεται το 2023.

Μεγάλο μέρος της τρέχουσας πληθωριστικής πίεσης φαίνεται ότι σχετίζεται με την ταχύτητα της παγκόσμιας ανάκαμψης και την εκπληκτική έκρηξη των καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι αναλυτές του οίκου, θεωρώντας πως οι δυνάμεις αυτές είναι πιθανό να χαλαρώσουν το 2022, χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτιμάται στο 2,2%και στην ευρωζώνη στο 1%.

Για το 2022, η παγκόσμια ανάπτυξη εκτιμάται στο 4,3%, έναντι 3,9% στις ΗΠΑ και 4,5% στην ευρωζώνη, με τις  ανεπτυγμένες οικονομίες να σημειώνουν ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ  3,9% έναντι 4,9% των αναδυομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή