Οι κινεζικές επιχειρήσεις και οι καταναλωτές δεν είναι τόσο αισιόδοξοι για την οικονομία, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη μελέτη του China Beige Book που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Στην τελευταία τριμηνιαία έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η ζήτηση δανείων κατά το επόμενο εξάμηνο – παρά τα χαμηλά επιτόκια – θα μειωθεί. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των λιανοπωλητών που έλαβαν δάνεια έφτασε στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο σημείο.

Σύμφωνα με την μελέτη είναι πιθανό, οι λιανοπωλητές να διστάζουν λόγω της διαφαινόμενης μικρής πιθανότητας ανάπτυξης της οικονομίας και μιας αμφιβολίας για το αν οι αιτήσεις δανείων τους θα εγκριθούν. Επισημαίνεται επίσης ότι εάν ο δανεισμός παραμείνει τόσο περιορισμένος και η λιανική δεν αναπτερωθεί, η οικονομία το επόμενο τρίμηνο θα δυσκολευτεί να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο ανάπτυξης.

Η μελέτη έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα του δευτέρου τριμήνου ήταν παρόμοια με εκείνη του πρώτου, με τα έσοδα και τα κέρδη να παραμένουν αμετάβλητα και με λίγο αυξημένες προσλήψεις. Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 18,3% το πρώτο τρίμηνο μετά από μια συρρίκνωση πριν ένα χρόνο. Το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου πρόκειται να ανακοινωθεί στις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις, τους τελευταίους δύο μήνες, δεν φαίνεται να φτάνει τα επίπεδα που προσδοκούσαν οι αναλυτές.

«Αμυντική» στάση τηρούν και οι καταναλωτές. Ξοδεύουν για τρόφιμα, αλλά όχι τόσο για είδη πολυτελείας, ρούχα, έπιπλα και συσκευές. Αυτό οφείλεται σε ανησυχίες για τα μελλοντικά κρούσματα Covid και στο ότι οι δεν δείχνουν να έχουν πειστεί ότι έχει επιτευχθεί βιώσιμη, ευρείας βάσης οικονομική ανάκαμψη.

Ενώ η Κίνα έλεγξε το εγχώριο ξέσπασμα του Covid-19 έως το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, οι θύλακες εστιών covid στη συνέχεια προκάλεσαν τοπικά lockdown και νέους περιορισμούς σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή