Στους κερδισμένους των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ, εμφανίζεται ο τραπεζικός τομέας των χωρών του Νότου μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, σύμφωνα με μελέτη της ING, που υπογράφει ο οικονομολόγος Teunis Brosens.

Πριν από επτά χρόνια, τον Ιούνιο του 2014, η ΕΚΤ επέβαλε για πρώτη φορά αρνητικό επιτόκιο (-10 μονάδες βάσης που αυξήθηκαν στις 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο του 2019) στα αποθεματικά που διατηρούν οι τράπεζες στην ΕΚΤ. Οι τράπεζες μπορούσαν να αντισταθμίσουν (εν μέρει) το αρνητικό κόστος των αποθεματικών τους με το αρνητικό επιτόκιο από τον δανεισμό με TLTRO. Στον βαθμό που ο δανεισμός TLTRO υπερέβαινε το (μη απαλλασσόμενο) πλεόνασμα αποθεματικά, οι τράπεζες θα μπορούσαν ακόμη και να έχουν κέρδος.

Ο ελληνικός και ιταλικός τραπεζικός τομέας έφθασαν να έχουν δανειστεί το υπερτριπλάσιο των αποθεματικών τους, στην Ισπανία και την Πορτογαλία πολύ πάνω από το 1, ενώ οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες είχαν αναλογία πολύ κάτω από 0,5.

Κατά την περίοδο 2016-2019 τα έσοδα από το αρνητικό επιτόκιο TLTRO υπερέβησαν τα έξοδα από το αρνητικό επιτόκιο στα αποθεματικά, με το κέρδος από αρνητικά επιτόκια να φθάνει κατά μέσο όρο 730 εκατ. ευρώ ανά έτος για τις ιταλικές τράπεζες και στα 430 εκατ. ευρώ για τις ισπανικές, την ώρα που οι γερμανικές τράπεζες είχαν ετήσιες απώλειες 1,1 δισ. ευρώ οι ολλανδικές τράπεζες 620 εκατ. ευρώ και οι γαλλικές περίπου 360 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Η πανδημία οδήγησε το επιτόκιο TLTRO στις -100 μονάδες βάσης κάτι που επέτρεψε στις τράπεζες όχι μόνο να αντισταθμίσουν το κόστος των αρνητικών επιτοκίων αλλά να έχουν και κέρδη, καθώς στόχος της ΕΚΤ, ήταν να διασφαλίσει ότι η έλλειψη ρευστότητας δεν θα αποτελούσε πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έτσι από τον Ιούνιο του 2020, κέρδη δεν καταγράφουν μόνο οι τράπεζες της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά και αυτές της Γερμανίας την Γαλλίας και των Κάτω χωρών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων