Ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ απέρριψε τελικά τις αγωγές που υπέβαλαν κατά της Facebook η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FTC) και οι περισσότερες αμερικανικές πολιτείες, κρίνοντας ότι οι καταγγελίες για μονοπωλιακές πρακτικές δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένες.

Η FTC και οι γενικοί εισαγγελείς 46 πολιτειών υπέβαλαν αγωγές τον Δεκέμβριο απαιτώντας το σπάσιμο της εταιρείας και την ανεξαρτητοποίηση του Instagram και του WhatsApp, υποστηρίζοντας ότι η εξαγορά των δύο υπηρεσιών επέτρεψε στη Facebook να καταπνίξει τον ανταγωνισμό στα κοινωνικά δίκτυα.

«Οι κατηγορίες αυτές –οι οποίες δεν προσφέρουν καν μια εκτίμηση ή ένα εύρος για το μερίδιο αγοράς της Facebook σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή την τελευταία δεκαετία –δεν επαρκούν για να τεκμηριώσουν ότι η Facebook διαθέτει δύναμη στην αγορά» έκρινε ο δικαστής Τζέις Μπόουσμπεργκ.

Η τελευταία δικαστική απόφαση ουσιαστικά κλείνει την πόρτα για υποβολή νέων προσφυγών από τους γενικούς εισαγγελείς, επισημαίνει το Associated Press. Η FTC, ωστόσο, έχει περιθώριο ένα μήνα για να συλλέξει νέα στοιχεία και να υποβάλει νέα μήνυση αν το επιθυμεί.

Την απόφαση σχολίασε στο AP η Ρεμπέκα Άλενσγουορθ, καθηγήτρια νομικής του Πανεπιστημίου «Βάντερμπιλτ» που ειδικεύεται στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, λέγοντας πως η ετυμηγορία του δικαστηρίου «αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικές αρχές όταν καταθέτουν αντιμονοπωλιακές αγωγές σε αγορές χωρίς τιμές, όπως συμβαίνει με τη Facebook αλλά και την Google, και σε αγορές στις οποίες γιγάντιες, κυρίαρχες εταιρείες προσφέρουν σουίτες προϊόντων που δεν ταιριάζουν στο καλούπι των σαφώς ορισμένων αγορών όπως το αλουμίνιο».

Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα αν το Κογκρέσο εγκρίνει το φιλόδοξο νομοθετικό πακέτο για τις μεγάλες επιχειρήσεις του Διαδικτύου, πακέτο που εγκρίθηκε από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή και εστάλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εφόσον το νομοσχέδιο εγκριθεί, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στο σπάσιμο τεχνολογικών κολοσσών όπως οι Facebook, Google, Amazon και Apple.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ