Μπορεί ο κορωνοϊός να μην γνωρίζει σύνορα και ταξικές διαφορές όταν προσβάλλει τον παγκόσμιο πληθυσμό, τα εμβόλια όμως και η πρόσβαση σ΄αυτά έχουν ένα έντονο ταξικό και οικονομικό πρόσημο. Από την ανισότητα ανάμεσα στις φτωχές χώρες του πλανήτη, που έχουν ξεκινήσει πρόσφατα το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, και στις πλουσιότερες που έχουν εμβολιάσει πλήρως  το 30 -60% του πληθυσμού τους ως και τις φυλετικές διακρίσεις που συναντώνται σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου την Ινδία, το χάσμα στον εμβολιασμό βρίσκεται και στην γηραία ήπειρο και αυξάνεται.

Το χάσμα στην Ευρώπη

Ανοίγει και στην Ευρώπη η ψαλίδα ανάμεσα στις χώρες που έχουν προχωρήσει στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και σε αυτές – κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη- που αγωνίζονται να υλοποιήσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμά τους.

Η ΕΕ έχει εμβολιάσει το 50,2% του πληθυσμού της με τουλάχιστον μια δόση και έχει χορηγήσει συνολικά 357 εκατ. εμβόλια. Περίπου το 32% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Η Μάλτα, η μικρότερη χώρα της ΕΕ, είναι η πλέον προχωρημένη, με πάνω από το 70% του πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Οι πολυπληθέστερες χώρες της ΕΕ -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία- έχουν εμβολιάσει πλήρως το ένα τρίτο του πληθυσμού τους.

Οι αριθμοί είναι επίσης υψηλοί σε ορισμένες χώρες εκτός ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισλανδία με τις δύο χώρες να έχουν χορηγήσει μια τουλάχιστον δόση σε πάνω από το 65% του πληθυσμού.

Ωστόσο, οι προσπάθειες εμβολιασμού μόλις ξεκίνησαν στην Ουκρανία, όπου μόνο το 4,3 % των πολιτών έχει λάβει μια δόση εμβολίου. Στο Κοσσυφοπέδιο μόλις το 6,5% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και στη Γεωργία το 6,8%. Στη Ρωσία, το 15,4% των ανθρώπων έλαβαν μία δόση εμβολίου και το 11,9% των ατόμων έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Η χώρα αντιμετωπίζει τώρα ένα νέο κύμα του ιού, με ορισμένες περιοχές να εισάγουν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Αγοραπωλησία εμβολίων ανάμεσα σε χώρες 

Πρόσφατα η Ρουμανία συμφώνησε να πουλήσει 1,17 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στη Δανία, καθώς δεν πέτυχε τον στόχο της, να εμβολιάσει 5 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη Μαΐου.Μόνο το ένα πέμπτο του πληθυσμού (4,47 εκατομμύρια) έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώραΟι επιφυλάξεις απέναντι στον εμβολιασμό αυξάνονται, αφενός λόγω της δυσπιστίας απέναντι στους κρατικούς θεσμούς και αφετέρου λόγω της παραπληροφόρησης.

Το χάσμα ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Αμερική

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 μειώνεται στη Βόρεια Αμερική, αλλά στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής το τέλος της πανδημίας του νέου κορονοϊού «εξακολουθεί να μην αναμένεται στο εγγύς μέλλον», δήλωσε η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), Καρίσα Ετιέν.

Καθώς τα ποσοστά μολύνσεων στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό μειώνονται, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μόλις ένα στα δέκα άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, «μια απαράδεκτη κατάσταση», όπως τη χαρακτήρισε

Οι πρωταθλητές του εμβολιασμού και οι χώρες που δεν έχουν ξεκινήσει καν εμβολιαστικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που έγινε χθές Τρίτη, σε όλο τον πλανήτη έχουν χορηγηθεί 3 δισ. δόσεις εμβολίων.

Σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους, μεταξύ των χωρών με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι η Μέση Ανατολή όπου εντοπίζονται οι «πρωταθλητές» του εμβολιασμού εντοπίζονται στη Μέση Ανατολή : τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (153 δόσεις για 100 κατοίκους), το Μπαχρέιν (124) και το Ισραήλ (124). Οι χώρες αυτές πλησιάζουν ή ξεπερνούν το 60% του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού.

Ακολουθούν η Χιλή (118 δόσεις για 100 κατοίκους), το Ηνωμένο Βασίλειο (113), η Μογγολία (111), η Ουρουγουάη (110), η Ουγγαρία (107), το Κατάρ (107), οι ΗΠΑ (98). Οι χώρες αυτές έχουν εμβολιάσει πλήρως περίπου το ήμισυ του πληθυσμού τους (μεταξύ 46% και 54%).

Πέντε χώρες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την εμβολιαστική τους εκστρατεία: η Τανζανία, το Μπουρούντι, η Ερυθραία, η Αϊτή και η Βόρεια Κορέα.

Πρόγραμμα Covax

Αν και η πλειονότητα των φτωχών χωρών έχει ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, κυρίως χάρη στον μηχανισμό Covax (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συμμαχία Gavi και συνασπισμός Cepi), ο εμβολιασμός κατά της Covid συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανισότητες: οι χώρες «αυξημένου εισοδήματος» (όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα) έχουν χορηγήσει κατά μέσο όρο 79 δόσεις για 100 κατοίκους, συγκριτικά με μία μόνο δόση στις χώρες «χαμηλού εισοδήματος».

Φυλετικές διακρίσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ινδίας

Οι βαθιές δομικές ανισότητες και οι πατριαρχικές αξίες που χαρακτηρίζουν την ινδική κοινωνία ευθύνονται για το ανησυχητικό εμβολιαστικό χάσμα μεταξύ των φύλων, σύμφωνα με ακτιβιστές και ακαδημαϊκούς.Έως τις 25 Ιουνίου, στη χώρα είχαν χορηγηθεί 309 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κοροναϊού, εκ των οποίων οι 143 εκατ. σε γυναίκες και σχεδόν 167 εκατ. σε άνδρες, σύμφωνα με την CoWin, την ιστοσελίδα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Αυτό αντιστοιχεί σε 856 δόσεις σε γυναίκες για κάθε 1.000 δόσεις σε άνδρες, μια διαφορά που δεν αντιστοιχεί στην εικόνα του ινδικού πληθυσμού, στον οποίο υπάρχουν 924 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα