Επενδύοντας στην καινοτομία και με το βλέμμα στραμμένο στη διεθνή αγορά επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού, ο Όμιλος Unibios στοχεύει να επανέλθει το 2021 σε τροχιά ανάπτυξης, με όχημα την επάνοδο της διεθνούς οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η εταιρεία, που, μέσω της κύριας θυγατρικής της Watera International, υλοποιεί μονάδες αφαλάτωσης νερού σε Ελλάδα κι εξωτερικό, επιδιώκει να αξιοποιήσει και τις ευκαιρίες που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης στον τομέα των πράσινων υποδομών.

«Περάσαμε την οικονομική κρίση και την αντιμετωπίσαμε με επιτυχία, έτσι ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Είμαστε ένας μικρός όμιλος, με υψηλή τεχνογνωσία και δεξιότητες, σε μια τεράστια αγορά. Έχουμε αναπτύξει όμως ένα μοντέλο λειτουργίας που φαίνεται να αποδίδει» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ορφέας Μαυρίκιος, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020.

Σε μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα την υστέρηση των διεθνών δραστηριοτήτων, εξαιτίας της ανάσχεσης των επενδύσεων και των περιορισμών στις μετακινήσεις, ο Όμιλος πέτυχε οριακή κερδοφορία προ φόρων. Υπενθυμίζεται ότι, κατά το 2019, η Unibios επανήλθε σε κερδοφόρα χρήση μετά τη δεκαετία της ύφεσης. Η πανδημία έπληξε κυρίως τον κλάδο επεξεργασίας νερού εξωτερικού, με αποτέλεσμα οι εισροές από την εκτός Ελλάδος δραστηριότητα να περιοριστούν κάτω του 10%, όταν τις συνήθεις χρονιές κυμαίνονται στο 20%.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου μειώθηκαν το 2020 κατά 12,5%. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους στη χρήση του 2020 ανήλθαν σε ζημία  92 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 100 χιλ. ευρώ, κατά την προηγούμενη χρήση. Το συνολικό EBITDA του Ομίλου το 2020, διαμορφώθηκε σε 810 χιλ. ευρώ ή ποσοστό 11,1% επί του κύκλου εργασιών, έναντι 1,14 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 13,7% επί του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρήσης.

Στο μικροσκόπιο εξαγορές και συνεργασίες

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που διαφαίνεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προδιαγράφει ότι ο στόχος για επαναφορά του Ομίλου σε τροχιά ανάπτυξης είναι εφικτός. Παράλληλα, η διοίκηση, διαβλέποντας μεγάλη αξία στην αγορά της επεξεργασίας υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, έχει ενισχύσει το κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης, δημιουργώντας μάλιστα και ειδικό τμήμα R&D. Εκτιμάται δε ότι τα πρώτα προϊόντα θα είναι έτοιμα σε 1-2 χρόνια.

Όπως ανέφερε η διοίκηση του Ομίλου, εστιάζει στην προοπτική ενίσχυσης και διεύρυνσης της παρουσίας του στη διεθνή αγορά. Παράλληλα, βλέπει με καλό μάτι και την προοπτική υλοποίησης κάποιας εξαγοράς στο άμεσο μέλλον, ενώ στοχεύει και στην ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών.

Επίσης, στρατηγικός στόχος της Unibios είναι η ενίσχυση της δυναμικότητάς της, μέσω της υλοποίησης της επένδυσης εκσυγχρονισμού του εργοστασίου παραγωγής συστημάτων επεξεργασίας νερού στο συγκρότημα κτηρίων που διαθέτει στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου. Η επένδυση, που έχει ενταχθεί και στον αναπτυξιακό νόμο, ανέρχεται σε 600.000 ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση της καθετοποιημένης παραγωγής της Watera, μειώνοντας την εξάρτηση της από άλλους κατασκευαστές για εξαρτήματα των συστημάτων της.

Μέσα στο 2020, η Unibios υλοποίησε μια σειρά έργων επεξεργασίας νερού, μεταξύ των οποίων, μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στη στη Σίφνο και στο Δήμο Ιητών και ταχυδιυλιστήρια στις ΔΕΥΑ Τριφυλίας και Σερρών, ενώ παρέδωσε φίλτρα μετακατεργασίας εργοστασίου αφαλάτωσης στη ΔΕΥΑ Σύρου.

Η ιστορία της Unibios

Πίσω από τη Unibios υπάρχει μια μακρά επιχειρηματική ιστορία που ξεκινά το 1940 από τη Βιοσώλ ΑΒΕ, που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο και στην παραγωγή Βιομηχανικών και Υδραυλικών ειδών, με ιδρυτές τους Διονύσιο και Σπυρίδωνα Σβορώνο. Μετά το φρένο που έβαλε ο πόλεμος, η εταιρεία εγκαταστάθηκε στο νέο εργοστάσιο της στον Ταύρο και ξεκίνησε μια πορεία ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1950.

Ουσιαστικά, η Unibios αποτελεί μετεξέλιξη της εταιρείας που ανέλαβε το 1963 την αποκλειστική αντιπροσώπευση του αμερικανικής Culligan. Η Culligan Hellas ΑΒΕΕ, κορυφαία εταιρεία στην ελληνική αγορά συστημάτων επεξεργασίας νερού, εξαγοράστηκε το 2008 από τη Βιοσώλ, η οποία και μετονομάστηκε σε «Unibios Συμμετοχών ΑΕ». Από το 1970 έως το 2010, η εταιρεία υλοποίησε πρωτοποριακά έργα. Σε αυτά ανήκουν ένα από τα πρώτα ταχυδιυλιστήρια πίεσης στη Νότια Ευρώπη που κατασκεύασε το 1983 για την ΕΥΔΑΠ, δίνοντας λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετώπιζε τότε η Αττική.

Σήμερα, κύρια θυγατρική του ομίλου είναι η Watera International, με έδρα στο Λουξεμβούργο, η οποία και ενσωματώνει σήμερα της δραστηριότητες που αναπτύσσει ο όμιλος στο χώρο της επεξεργασίας νερού. Είναι παρούσα μέσω των θυγατρικών της σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει εγκαταστήσει συστήματα επεξεργασίας νερού σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (EMEA zone). Διαθέτει δύο καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής, συνολικής επιφάνειας άνω των 9.000 τ.μ., σε Άνω Λιόσια και Βόλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις