Η χρήση αντιβιοτικών έχει μειωθεί και είναι, μάλιστα, χαμηλότερη στα ζώα από ό,τι στους ανθρώπους.
Αυτό καταγράφεται στην τελευταία έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Η έκθεση από τους τρεις οργανισμούς της ΕΕ παρουσιάζει δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών και την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής (AMR) στην Ευρώπη για την περίοδο 2016 – 2018. Η σημαντική μείωση της χρήσης αντιβιοτικών σε ζώα που παράγουν τρόφιμα υποδηλώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αποτελεσματικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντιβιοτικά που ονομάζονται πολυμυξίνες, στα οποία περιλαμβάνεται η κολιστίνη, μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ του 2016 και του 2018.
Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς οι πολυμυξίνες χρησιμοποιούνται επίσης σε νοσοκομεία για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί με βακτήρια ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα.
Η εικόνα στην ΕΕ ποικίλλει σημαντικά ανά χώρα και ανά κατηγορία αντιβιοτικών.
Για παράδειγμα, οι αμινοπενικιλίνες, οι κεφαλοσπορίνες 3ης και 4ης γενιάς και οι κινολόνες (φθοροκινολόνες και άλλες κινολόνες) χρησιμοποιούνται περισσότερο στους ανθρώπους παρά στα ζώα παραγωγής τροφίμων, ενώ οι πολυμυξίνες (κολιστίνη) και οι τετρακυκλίνες χρησιμοποιούνται περισσότερο στα ζώα παραγωγής τροφίμων από ό, τι στους ανθρώπους.
Η σχέση μεταξύ χρήσης αντιβιοτικών και βακτηριακής αντοχής
Η έκθεση δείχνει ότι η χρήση καρβαπενεμνών, κεφαλοσπορινών 3ης και 4ης γενιάς και κινολονών στον άνθρωπο σχετίζεται με αντοχή σε αυτά τα αντιβιοτικά στις λοιμώξεις του Escherichia coli σε ανθρώπους. Παρόμοιες ενώσεις βρέθηκαν για ζώα που παράγουν τρόφιμα. Η έκθεση προσδιορίζει επίσης τους δεσμούς μεταξύ της αντιμικροβιακής κατανάλωσης σε ζώα και της AMR σε βακτήρια από ζώα που παράγουν τρόφιμα, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με την AMR σε βακτήρια από ανθρώπους. Ένα παράδειγμα αυτού είναι τα Campylobacter spp. βακτήρια, τα οποία βρίσκονται σε ζώα που παράγουν τρόφιμα και προκαλούν τροφικές μολύνσεις στον άνθρωπο.
Οι ειδικοί βρήκαν μια σχέση μεταξύ της αντίστασης σε αυτά τα βακτήρια στα ζώα και της αντίστασης στα ίδια βακτήρια στους ανθρώπους.
Latest News
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032