Από τις 5 Ιουλίου η Amazon, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων στον κόσμο μέσω του διαδικτύου, θα έχει καινούριο αφεντικό. Ο 53χρονος Άντι Τζάσι θα διαδεχτεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος μετά από προσωπική απόφαση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Τώρα ο Μπέζος θα έχει περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί με νέες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να ταξιδέψει στο διάστημα στα τέλη του μήνα, αν και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της εταιρείας γίγαντα.

Μέχρι τώρα ο Τζάσι είχε διατηρήσει χαμηλό προφίλ μέσα στον όμιλο της Amazon όπου εργάζεται για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στο χώρο της τεχνολογίας παγκοσμίως.

Μέχρι τώρα ηγήθηκε με μεγάλη επιτυχία της Amazon Web Services που παρέχει μεταξύ άλλων υπηρεσίες απομακρυσμένης αποθήκευσης δεδομένων στο «σύννεφο» (cloud) με πελάτες κολοσσούς σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας αλλά και ολόκληρες κυβερνήσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως επί των ημερών του η Amazon Web Services (AWS) έχει φτάσει να έχει ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 50 δις δολαρίων, ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Σλοβενίας, της Λιθουανίας ή της Σερβίας χωριστά.

Πολιτικά δραστήριος

Ο Τζάσι έμεινε όλα αυτά τα χρόνια στην Amazon παρά τις προσφορές που του είχαν γίνει από εταιρείες όπως η Uber και η Microsoft και θεωρείται επίσης πολιτικά δραστήριος καθώς δεν διστάζει να παρεμβαίνει για κοινωνικά θέματα όπως για παράδειγμα για θανάτους αφροαμερικανών στις ΗΠΑ από την αστυνομία  και για τα δικαιώματα μειονοτήτων.

Το δημόσιο προφίλ του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για αυτούς τους λόγους, επειδή μεταξύ άλλων θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές και άλλες αρχές για θέματα εποπτείας που άπτονται της Amazon.

Ο Μπέζος ανακοίνωσε πριν λίγους μήνες στους μετόχους ότι θα εγκαταλείψει επίσημα τη θέση του επικεφαλής στις 5 Ιουλίου, μια σημαντική για αυτόν ημερομηνία καθώς την ίδια ημέρα του 1994 είχε ιδρυθεί η Amazon.

Ο Τζάσι εργάζεται στην Amazon για 24 συναπτά έτη. Εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας το 1997, την ίδια χρονιά που η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο.

Σύμβουλος του Μπέζος

Έχτισε από την αρχή την AWS τις τελευταίες δύο δεκαετίες και έγινε διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας cloud το 2016. Διετέλεσε ως λεγόμενος «σκιώδης» σύμβουλος του Μπέζος, συμμετέχοντας με τον διευθύνοντα σύμβουλο σε συναντήσεις πολύ υψηλού επιπέδου.

Στην επιστολή του προς το προσωπικό της εταιρείας με την οποία ο Μπέζος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ο ίδιος χαρακτήρισε τον Τζάσι ως εξαιρετικό ηγέτη. Μεταξύ άλλων ο Τζάσι είναι ένα από τα υψηλότερα αμειβόμενα στελέχη της Amazon, αφού τα τελευταία  χρόνια έχει λάβει συνολικά ως αμοιβή δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από διεθνή μέσα ενημέρωσης ο Τζάσι ήταν υποψήφιος ακόμη και για το ρόλο του CEO της Microsoft και της Uber. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Ο Στιβ Μπάλμερ, φέρεται να προσέγγισε παλιότερα τον Τζάσι για να τον αντικαταστήσει ως διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Έχει κάνει συχνά δημόσιες παρεμβάσεις για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και μίλησε μεταξύ άλλων κατά των θανάτων αφροαμερικανών από αστυνομικές δυνάμεις και υπέρ δικαστικών αποφάσεων για παράνομη διάκριση εις βάρος μελών της κοινότητας διεμφυλικών ατόμων (LGBTQ +). Είχε επίσης κόντρα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Amazon λόγω της κριτικής που είχε ασκήσει ο τελευταίος στην εταιρεία. Αποφάσισε επίσης ότι AWS θα απαγορεύσει την εφαρμογή Parler, που ήταν δημοφιλής σε ακροδεξιούς κύκλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας