Μαζικές αγωγές κατά του e–ΕΦΚΑ για αποζημιώσεις λόγω καθυστέρησης απονομής των συντάξεων, αναμένεται να προκαλέσει απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαιώνει ασφαλισμένη η οποία χρειάστηκε να περιμένει 4,5 χρόνια για να λάβει τη σύνταξή της.

Χθες σημειώθηκε νέα εξέλιξη στο θέμα αυτό, καθώς έγινε γνωστό ότι ο e-ΕΦΚΑ παραιτήθηκε της Έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης και ήδη εκδόθηκε πιστοποιητικό τελεσιδικίας για το θέμα αυτό.

Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί δεδικασμένο και πλέον διαμορφώνει τις εξελίξεις. Μετά από αυτό αναμένεται να υπάρξουν χιλιάδες προσφυγές ασφαλισμένων που ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών έως ότου τους απονεμηθεί η σύνταξη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τον Απρίλιο υπήρχαν 132.605 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε καθυστέρηση.

Αυτό είναι ενδεικτικό για το τι θα ακολουθήσει εάν όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης – η οποία καθυστερεί – προσφύγουν κατά του ΕΦΚΑ. Ο προϋπολογισμός του ταμείου θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα τα επόμενα έτη από ενδεχόμενη «βιομηχανία αγωγών» για καθυστερήσεις.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, επιδίκασε αποζημίωση 4.350 ευρώ, σε ασφαλισμένη λόγω καθυστέρησης στην έκδοση της σύνταξής της, για μια τετραετία.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η ασφαλισμένη που έπρεπε να λάβει τη σύνταξή της τον Οκτώβριο του 2010 – λόγω καθυστέρησης, με ευθύνη των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ – έχασε τμήμα από τη σύνταξή της κατά το χρονικό διάστημα από 9-10-2010 έως 31-8-2012.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο χρόνος έκδοσης της σύνταξης υπερβαίνει το εύλογο διάστημα εντός του οποίου όφειλε ο ΕΦΚΑ να διεκπεραιώσει την απαίτηση της ενάγουσας και έτσι επιδίκασε αποζημίωση στην ασφαλισμένη, ποσού ύψους 4.350 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες