Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση του πλοίου Ever Given που κρατείται αφότου είχε αποκλείσει τον περασμένο Μάρτιο την διώρυγα του Σουέζ, νευραλγική δίοδο του διεθνούς εμπορίου.

Η συμφωνία επετεύχθη με τον ιδιοκτήτη του πλοίου, σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας. Τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για τον εορτασμό της «υπογραφής της συμφωνίας» και «τον απόπλου» του πλοίου που κρατείται από τις αιγυπτιακές αρχές.

Το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Ever Given είχε αγκυροβολήσει σε μια λίμνη μεταξύ δύο τμημάτων του καναλιού μετά την αποκόλλησή του στις 29 Μαρτίου, αφού προηγουμένως είχε «κολλήσει» για συνολικά έξι ημέρες σε όχθη του, εμποδίζοντας τη διέλευση εκατοντάδων άλλων πλοίων και διακόπτοντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι Ιάπωνες ιδιοκτήτες του πλοίου, Shoei Kisen και οι ασφαλιστικές εταιρείες που τους εκπροσωπούν δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι κατέληξαν σε κατ ‘αρχήν συμφωνία όσον αφορά στην αποζημίωση που απαιτεί η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ .

Η SCA είχε ζητήσει αποζημίωση 916 εκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει τα έξοδα της αποκόλλησης, ζημιές στη φήμη και απώλειες εσόδων προτού μειώσει δημόσια τελικά το αίτημά της σε 550 εκατομμύρια δολάρια.

Η Shoei Kisen και οι ασφαλιστές του πλοίου αμφισβήτησαν την αξίωση και την κράτηση του πλοίου με αιγυπτιακή δικαστική απόφαση. Ωστόσο η διαμάχη είχε αίσιο τέλος όπως όλα δείχνουν, και για τις δύο πλευρές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή