Το ξέγνοιαστο καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς και χωρίς τον «βραχνά» του κοροναϊού απειλεί να καταστρέψει η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που οφείλεται τόσο στη χαλάρωση των μέτρων όσο και στην εξάπλωση των μεταλλάξεων.

Η πανδημία του κοροναϊού αποδεικνύεται ότι είναι… Λερναία Ύδρα: η ανθρωπότητα κόβει ένα κεφάλι και αμέσως φυτρώνει ένα άλλο. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η επιτάχυνσή της αυτή την εβδομάδα με 2% περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη, την ώρα που «τρέχουν» με αργούς ρυθμούς τα εμβολιαστικά προγράμματα σε όλο τον πλανήτη.

Και στην Ελλάδα, όμως, καταγράφηκε χτες για πρώτη φορά έπειτα από καιρό τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, με μερίδα των λοιμωξιολόγων πάντως να εμφανίζεται καθησυχαστική.

Την ίδια ώρα, η μετάλλαξη Δέλτα – αν και δεν κυριαρχεί ακόμα – «ανεβαίνει» σιγά σιγά στη χώρα μας και αναμένεται να επικρατήσει μετά τα μέσα Αυγούστου.

Παυλάκης: Είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος

«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», επισήμανε ο ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.

Μιλώντας στο OPEN, ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα του 4ου κύματος από τη μετάλλαξη «Δέλτα», λέγοντας πως εν αντιθέσει με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα».

Ο κ. Παυλάκης προέβλεψε ότι αν τα δεδομένα είναι τέτοια το καλοκαίρι, το φθινόπωρο η κατάσταση δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη και θα χρειαστούν πολλές δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην Κρήτη, που όπως είπε «έχει διαγράψει την πορεία της» και «οδηγείται σε λογαριθμική αύξηση τις επόμενες εβδομάδες».

Εξήγησε μάλιστα πως «δεν θα βλέπουμε μεμονωμένα κρούσματα, αλλά πολλά κρούσματα μαζί σε κάθε πανηγύρι ή σε κάθε συνωστισμό γιατί αυτός ο ιός είναι πολύ εύκολος να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό».

Ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ προέβλεψε ότι θα αυξηθούν και οι νεκροί και επισήμανε πως οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο και χαρακτήρισε «τελευταία» την ευκαιρία των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν πριν ογκωθεί το κύμα.

Ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Δέλτα «σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος» που «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει». Αναφέρθηκε επίσης σε ειδικές κατηγορίες των εμβολιασμένων που και θα μολυνθούν και θα μεταδίδουν τον ιό και μπορεί να νοσήσουν και μάλιστα άσχημα.

Επανέλαβε, τέλος, πως είναι φοβερό λάθος που σταματήσαμε να φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Oι μεταλλάξεις «τρέχουν» πιο γρήγορα από τα εμβόλια

Η μετάλλαξη Δέλτα που εντοπίζεται πλέον σε 98 χώρες του κόσμου είναι επικίνδυνη και απαιτεί συνεχή αξιολόγηση και διαρκή αναπροσαρμογή από τα συστήματα δημόσιας υγείας, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ «επικίνδυνη περίοδο» της πανδημίας γεγονός που έχει να κάνει με τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού, όπως η «Δέλτα» η οποία συνεχίζει να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται, επισήμανε σε υψηλούς τόνους ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Η μετάλλαξη Δέλτα θα σαρώσει την ΕΕ με τον ίδιο τρόπο όπως και τη Βρετανία. Ευτυχώς, και οι Ευρωπαίοι εμβολιάζονται με πολύ γρήγορο ρυθμό, και όπως το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα ξεπεράσουν το μέγιστο κίνδυνο, αν και το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο», ανέφερε ο καθηγητής James Naismith, διευθυντής του Ινστιτούτου Rosalind Franklin της Οξφόρδης.

Το 63% των πολιτών στην Ευρώπη δεν έχει λάβει ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Τα στοιχεία δείχνουν παγκοσμίως ραγδαία άνοδο κρουσμάτων στην Ευρώπη, η οποία κατέγραψε αύξηση 30%. Ακολουθεί η Αφρική με 25% και η Μέση Ανατολή με 10%.

Η Δέλτα κυριαρχεί της μετάλλαξης Άλφα πολύ γρήγορα με πολλές και επαναλαμβανόμενες παραλλαγές και αυτό μεταφράζεται σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτους.

Έκκληση για εμβολιασμό

Τα τέσσερα εμβόλια έναντι του κοροναϊού που έχουν πάρει επείγουσα άδειας χρήσης προστατεύουν από την μετάλλαξη «Δέλτα», εξήγησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης.

«Με πλήρη εμβολιασμό, 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, και τα τέσσερα εμβόλια, προστατεύουν από 85-95% για το στέλεχος «Δέλτα» όσον αφορά στη βαριά νόσηση και την απώλεια ζωής. Τα εμβόλια είναι δραστικά και αποτελεσματικά» σημείωσε.

Όπως εξήγησε, η δυνατότητα του ιού να μολύνει έχει περιοριστεί λόγω του εμβολιασμού.

«Έτσι, ο ιός προσπαθεί να επιβιώσει αναπτύσσοντας νέες ιδιότητες. Συνδέει το ένα στέλεχος με το άλλο, και δανείζεται γενετικό υλικό το ένα από το άλλο. Το «Δέλτα» είναι εξαιρετικά λοιμογόνο.

Ένας που έχει μολυνθεί από αυτό μπορεί να μολύνει 9 και οι 9 μπορούν να μολύνουν 81 σε ελάχιστο χρόνο» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο ότι η «Δέλτα» μολύνει με μεγαλύτερη ευκολία νέους ανθρώπους.

Όσον αφορά στους πλήρως εμβολιασμένους που νοσούν από κοροναϊό, δήλωσε, ότι «ένα 5-7% των εμβολιασμένων δεν αναπτύσσουν πλήρη ανοσία. Πρόκειται για ανθρώπους με ισχυρή ανοσοκαταστολή, ή που παίρνουν πολύ ισχυρά φάρμακα». Πρότεινε δε, στις συγκεκριμένες κατηγορίες να χορηγηθεί και τρίτη δόση εμβολίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής