Ανάμεικτο είναι το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των εμπόρων ενόψει της έναρξης των θερινών εκπτώσεων αύριο 5 Ιουλίου, με τα καταστήματα μετά από μια ολόκληρη σεζόν με χαμένες γιορτές, χαμένες εκπτώσεις, να λειτουργούν τώρα σε συνθήκες κανονικότητας, εξαιρουμένων των περιορισμών στον αριθμό των πελατών που μπορούν να βρίσκονται μέσα στους χώρους.

Μάλιστα οι φετινές εκπτώσεις της περιόδου ξεκινούν μια εβδομάδα νωρίτερα από το καθιερωμένο, με το υπουργείο Ανάπτυξης να εξηγεί ότι στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε «λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας καθώς και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς».

Από την πλευρά των εμπόρων, πάλι, εκφράζεται προβληματισμός ότι δεν δόθηκε ο αναγκαίος χρόνος να προετοιμαστούν και μάλιστα σε μια περίοδο που -ούτως ή άλλως- δεν είναι κανονική. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμορικού Συλλόγου Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, «η απόφαση αυτή είναι πιθανόν να ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες της αγοράς», ωστόσο «η καθυστερημένη ανακοίνωσή της, χωρίς προηγουμένως να δοθεί ο χρόνος στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν κατάλληλα, δημιούργησε αναστάτωση και κακό κλίμα στην αγορά, που ήδη βρίσκεται σε τεταμένη κατάσταση».

Σε κάθε περίπτωση είναι αυητονόητες οι προσδοκίες των εμπόρων αυτή η εκπτωτική περίοδος να δώσει μια ανάσα στα συσσωρευμένα προβλήματα που άφησε πίσω της η λαίλαπα της πανδημίας, μετά το πολύμηνο lockdown και τις μεθόδους προσπάθειας μεν τόνωσης της εμπορικής κίνησης, όπως το χρονικό όριο των τριών ωρών και οι μέθοδοι click away και click inside, ανεπαρκούς ως προς την αποτελεσματικότητά της, δε. Σε όλο αυτό το τοπίο προστίθεται και η χαμένη, επί της ουσίας, περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, με τους εμπόρους να υπολογίζουν ότι ο τζίρος που απώλεσε η αγορά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά η κίνησηστα εμπορικά καταστήματα, τα οποία ξεκίνησαν σταδιακά να επαναλειτουργούν από τις 5 Απριλίου δεν ήταν μέχρι τώρα η προσδοκώμενη, λόγω βεβαίως και των περιορισμών που ίσχυαν στην αρχή, ενώ πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στις τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο, ο τζίρος στο λιανεμπόριο κινείται στο 50% του τζίρου του 2019, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες, της τάξης του 75%.

Υπενθυμίζεται ότι οι απώλειες του εμπορίου το 2020 ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ στο 1ο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε μείωση του τζίρου σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 κατά 13,2% και σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 κατά 9,87%.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η έναρξη των θερινών εκπτώσεων στις 5 του μήνα σημαίνει ότι τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά σε όλη τη χώρα την Κυριακή 11 Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας