Την έκθεση με τίτλο «Αγωνιστές και Άρματα» φιλοξενεί το Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο στη Ζάκυνθο, με αφορμή την επέτειο από τα 200 χρόνια της ελληνικής Επανάστασης, η οποία περιλαμβάνει 52 διαφορετικά εκθέματα ενώ η αίθουσα που τα φιλοξενεί περιστοιχίζεται από έργα του γνωστού Γερμανού ζωγράφου Πέτερ Φον Ες ο οποίος απαθανάτισε τις ιστορικές στιγμές της ελληνικής επανάστασης.

Τα εκθέματα της έκθεσης περιλαμβάνουν από όπλα των αγωνιστών του ’21 μέχρι χειρόγραφες επιστολές, που έστελναν μεταξύ τους για τους σκοπούς του Αγώνα.

Φιλοξενούνται λιθογραφίες των Ιωάννη Γκούρα (φρούραρχος Ακρόπολης), Νικηταρά, των Μπότσαρη, Μιαούλη, Πλαπούτα και του Κολοκοτρώνη.

Ακόμη, περιέχονται πρωτότυπα έγγραφα. Ένα σπανιότατο έγγραφο με τις υπογραφές του Σουλιώτη Δράκου και του Άγιου Μουχουρντάρη, που ήταν αρχηγός των στρατευμάτων του Αλή Πασά, ενώ άλλα έγγραφα φέρουν την υπογραφή και το σφραγιδόλιθο του αρχιστράτηγου της Ρούμελης Γεώργιου Καραϊσκάκη, την υπογραφή του Ιωάννη Καποδίστρια και την επίσημη σφραγίδα του κράτους, τις υπογραφές του Προέδρου Γεώργιου Κουντουριώτη και Γ. Γραμματέα Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, την υπογραφή του Βασιλιά Όθωνα, αυτήν του Κωνσταντίνου Κανάρη ως πρωθυπουργού προς τον Βασιλιά Όθωνα (1849) και απάντηση του δεύτερου στον πρώτο (1849). Στην έκθεση βρίσκεται και ένα έγγραφο με τα έξοδα της εκστρατείας των πυρπολητών Κανάρη και Νικόδημου στην Αλεξάνδρεια για να πυρπολήσουν τον στόλο του Ιμπραήμ, που υποβάλλεται στο Λόρδο Κόχραν. Επίσης δύο πάπυροι, ένας του ηγούμενου της Μονής Ιερουσαλήμ, που περιγράφει την Ιστορία του Καριοφιλιού, το οποίο ο ιδιοκτήτης του Μοναχός Παφνούτιος το είχε ονομάσει «Κάβουρα» κι ένας ακόμη της Εθνοσυνέλευσης μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, που καθιέρωσε τη Συνταγματική Μοναρχία. Πρόκειται για σπάνιο κειμήλιο το οποίο φέρει τις υπογραφές όλων των επιφανών ανδρών της Επανάστασης (διασώζεται 1 ακόμη που βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο στην Παλαιά Βουλή). Τέλος, στη αίθουσα υπάρχει εκτεθειμένο και ένα τμήμα του όρκου των Φιλικών.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση έχουν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για τον αγώνα, με κάποια από αυτά να ξεχωρίζουν όπως ένας ενετικός πέλεκυς του 16ου αιώνα από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, κι ένα μαχαίρι, που ανήκε στον Ρώσο Ναύαρχο Αλέξη Ορλόφ. Ακόμη θα δούμε μια πάλα ή σπάθα, η οποία θεωρείται επιθετικό ξίφος των αγωνιστών του 1821 που χρησιμοποιείτο στις εφόδους (γιουρούσια) και ήταν κυρτή για να επιφέρει με ένα χτύπημα θανατηφόρα τραύματα. Δύο γιαταγάνια, ένα ασημοκεντημένο στη θήκη και στη λαβή. Δύο πιστόλες αρβανίτικες μπρούτζινες, οι οποίες φέρονται στο σελάχι των Αγωνιστών, ένα ζευγάρι ασημένιες πιστόλες, ευρωπαϊκές με χρυσοκεντημένα αραβουργήματα στις κάνες τους, με τη παλάσκα τους, λάφυρο από τη μάχη της Αράχοβας 19 Νοεμβρίου 1826. Ακόμη, στην έκθεση θα αντικρίσει κανείς ένα κοντόκανο λειόκανο τυφέκιο του 1821 με την ονομασία σισανές, ένα κανονάκι- σινιάλο, χρησιμοποιείτο από λέμβο ή πλοίο κι ένα τρομπονάκι, δηλαδή ένα μικρό όπλο διασποράς βλημάτων, που χρησιμοποιείτο από ναυτικούς. Ένα καριοφίλι (λειόκανο εμπροσθογεμές τυφέκιο), το οποίο ανήκε στον ιερομόναχο Παφνούτιο της Μονής Ιερουσαλήμ, ο οποίος εστάλη νύχτα από τον ηγούμενο της Μονής στο Στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στο Δίστομο και τον ενημέρωσε ότι οι Τούρκοι βρίσκονται στο Μοναστήρι, με προορισμό την Αράχωβα.

Το Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο στη Ζάκυνθο ιδρύθηκε και το 2018 από τον Αναστάσιο Λιάσκο, πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου & πρώην υφυπουργό Τουρισμού, και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις (διοράματα) του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Πολέμου στην Κορέα και του Πολέμου στο Βιετνάμ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λιάσκος, σημείωσε ότι «στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία το Πολεμικό Μουσείο και τα παραρτήματα του, τιμούν τον αγώνα αυτό με την έκθεση “Αγωνιστές και Άρματα”. Η θεματική αυτή ενότητα εκπροσωπεί την διαδρομή των αγώνων του έθνους προκειμένου να έχουμε μια Ελεύθερη και Δημοκρατική Ελλάδα».

Παράλληλα ο κ. Λιάσκος εξήρε τον ρόλο της Ζακύνθου στην επανάσταση του 1821, δηλώνοντας ότι «ήταν η μήτρα της προετοιμασίας του αγώνα τόσο με την ορκωμοσία των οπλαρχηγών του Μοριά στον Άγιο Γεώργιο των Φιλικών όσο και με τις συνωμοτικές συγκεντρώσεις αλλά και για την στήριξη σε όλη την διάρκεια του αγώνα από επιφανείς Ζακυνθινούς όπως ήταν ο Διονύσιος Ρώμας αλλά και ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός».

«Τα Ιόνια Νησιά, γενικότερα, στα χρόνια της σκλαβιάς, υπήρξαν η Ελεύθερη Ελλάδα, η οποία μέσα από τα ευρωπαϊκά ρεύματα της εποχής, δημιούργησε το νέο ελληνικό κράτος. Αν δεν υπήρχαν τα Ιόνια Νησιά και ιδιαίτερα η Ζάκυνθος ο αγώνας δεν θα μπορούσε να προετοιμαστεί σωστά και στην συνέχεια να στηριχτεί μέχρι την τελική επικράτηση της επανάστασης», ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου.

Τέλος, ο κ. Λιάσκος, ανακοίνωσε τη δράση «το Μουσείο πάει σχολείο», μια έκθεση που θα αρχίσει το φθινόπωρο και θα παρουσιάσει τα κειμήλια του αγώνα σε πάνω από 30 δήμους της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus