Εφαρμογές Android έκλεβαν κωδικούς πρόσβασης χρηστών στο Facebook

Όπως αποκάλυψε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Dr. Web οι εφαρμογές προκειμένου να «κερδίσουν» την εμπιστοσύνη των χρηστών παρείχαν πλήρως λειτουργικές υπηρεσίες.

Εφαρμογές Android έκλεβαν κωδικούς πρόσβασης χρηστών στο Facebook

Η Google αφαίρεσε από το ηλεκτρονικό της κατάστημα Play Store εννέα εφαρμογές, με μερικά εκατομμύρια downloads, όταν ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα συγκεκριμένα apps ουσιαστικά έκλεβαν κωδικούς πρόσβασης χρηστών στο Facebook.

Όπως αποκάλυψε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Dr. Web οι εφαρμογές προκειμένου να «κερδίσουν» την εμπιστοσύνη των χρηστών παρείχαν πλήρως λειτουργικές υπηρεσίες επεξεργασίας φωτογραφιών, γυμναστικής, ωροσκοπίων και αφαίρεσης άχρηστων αρχείων από συσκευές Android.

Όπως αποκαλύφθηκε, οι εφαρμογές προσέφεραν στους χρήστες μία επιλογή απενεργοποίησης των in-app διαφημίσεων απλά κάνοντας logging στους λογαριασμούς τους στο Facebook. Οι χρήστες που επέλεγαν αυτή τη δυνατότητα έβλεπαν μπροστά τους μία «γνήσια» σελίδα του Facebook, με τα σωστά πεδία όπου έπρεπε να βάλουν τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς εισόδου στο λογαριασμό τους.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν συνολικά πέντε εκδόσεις κακόβουλου λογισμικού που βρίσκονταν εγκατεστημένες στις φαινομενικά αθώες εφαρμογές. Τρεις από αυτές ήταν εφαρμογές αποκλειστικά για την πλατφόρμα του Android ενώ οι υπόλοιπες δύο χρησιμοποιούσαν το Flutter framework της Google που είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει συμβατότητα μεταξύ εναλλακτικών λειτουργικών συστημάτων.

Η Dr. Web ανέφερε ότι κατηγοριοποιεί όλες τις επιμέρους κακόβουλες εφαρμογές στο ίδιο Trojan (Δούρειος Ίππος) διότι χρησιμοποιούν πανομοιότυπη διαμόρφωση μορφοποίησης αρχείων και πανομοιότυπο κώδικα JavaScript για να κλέψουν τα δεδομένα των χρηστών.

Η πλειοψηφία των downloads έγιναν από μία εφαρμογή με την ονομασία PIP Photo, περισσότερα από 5,8 εκατομμύρια. Επόμενη στη λίστα είναι η εφαρμογή Processing Photo με πάνω από 500.000 downloads. Οι υπόλοιπες ήταν οι Rubbish Cleaner (100.000), Inwell Fitness (100.000), Horoscope Daily (100.000), App Lock Keep (50.000), Lockit Master (5.000), Horoscope Pi (5.000) και App Lock Manager (με μόλις 10 downloads).

Σύμφωνα με την Google, μαζί με τις εφαρμογές, την πόρτα της εξόδου είδαν και οι developers των εννέα εφαρμογών, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα τους επιτραπεί να λανσάρουν μέσω της πλατφόρμας νέες εφαρμογές. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα δημιουργίας νέου λογαριασμού developer, με διαφορετικό όνομα.

Περισσότερα από Τεχνολογία

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο