Την ευκαιρία να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί  για τα μειωμένα ενοίκια  Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 αλλά και να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις Covid για τους ίδιους μήνες έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί για τα ενοίκια που έχουν χάσει. Η ΑΑΔΕ άνοιξε χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Covid της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2021. Οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 20 Ιουλίου 2021 και η επεξεργασία και η καταβολή των αποζημιώσεων αναμένεται να  διενεργηθεί μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ηδη, οι  φορολογούμενοι ενημερώνονται με μηνύματα για τα λάθη που έχουν εντοπιστεί από την ΑΑΔΕ στις δηλώσεις Covid τα οποία θα πρέπει να διορθώσουν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος των αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 20 Ιουλίου 2021  μπορούν να υποβληθούν:

–              Αρχικές δηλώσεις Covid για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021.

–              Τροποποιητικές δηλώσεις Covid για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021.

–              Αρχικών δηλώσεων  για υπεκμισθώσεις ενός ακινήτου.

Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα στο ίδιο διάστημα να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις για υπεκμισθώσεις με πολλά ακίνητα για το 2020 και το 2021 καθώς και αρχικές δηλώσεις COVID από εκμισθωτές σε αλυσίδες υπεκμισθώσεων για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση COVID για το 2020.

Σημειώνεται ότι για  τα «κουρεμένα» ενοίκια Μαΐου 2021 οι δηλώσεις Covid θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 15 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να μπορέσουν να λάβουν την αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια θα πρέπει:

–              Να  δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς.

–              Να υποβάλουν δηλώσεις COVID για τους μήνες που έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης, γιατί αλλιώς χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης και θα πρέπει γι’ αυτούς να κινηθεί η σχετική διαδικασία αναζήτησης των ποσών που έλαβαν.

Έντυπο Ε9

Στο μεταξύ πιο εύκολη γίνεται η συμπλήρωση του εντύπου Ε2 της φορολογικής δήλωσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων  οι οποίοι το 2020  εισέπραξαν υποχρεωτικά «κουρεμένα» ενοίκια. Η ΑΑΔΕ με νέα εγκύκλιό της διευκρινίζει ότι ειδικά για το έτος 2020,  δύναται να συμπληρώνεται μόνο το συνολικό ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος από την εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιοχρησιμοποίηση της ακίνητης περιουσίας ανά ακίνητο και ανά μισθωτή/χρήστη, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση στη στήλη (11) του μηνιαίου μισθώματος/υπομίσθώματος ή τεκμαρτού ποσού που αντιστοιχεί στην ιδιοχρησιμοποίηση ή την δωρεάν παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας. Όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις που αποκτάται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και υφίσταται υποχρέωση συμπλήρωσης της «Αναλυτικής κατάστασης για μισθώματα ακίνητης περιουσίας» (έντυπο Ε2). Για τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί δεν απαιτείται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax