
Ένα αυτόνομο ρομπότ εκσκαφής, ικανό να λειτουργεί για 24 συνεχόμενες ώρες χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση δημιούργησαν ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο ρομποτικός εκσκαφέας μπορεί να κάνει μόνος του διάφορες χρήσιμες εργασίες σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, π.χ. μετά από μία φυσική καταστροφή ή ένα πυρηνικό ατύχημα, απομακρύνοντας σωρούς ερειπίων ή ραδιενεργά απόβλητα.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics», εκτίμησαν ότι το αυτόνομο σύστημα εκσκαφής (Autonomous Excavator System-AES) μπορεί να υιοθετηθεί γρήγορα και ευρέως από τις εταιρείες που παράγουν κατασκευαστικό εξοπλισμό, καθώς και από άλλες τεχνικές εταιρείες ή φορείς.
Η εκσκαφή θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες διαδικασίες στην κατασκευαστική βιομηχανία, οδηγώντας συχνά σε εργατικά ατυχήματα και θανάτους λόγω διαφόρων αιτιών (υποχώρηση εδάφους, κατολισθήσεις βράχων, υπερβολική σκόνη κ.ά.). Τα ρομπότ θα μπορούσαν να απαλλάξουν τους ανθρώπους από το πιο επικίνδυνο μέρος αυτών των εργασιών, αυτοματοποιώντας τες.
Η πρόκληση είναι να μπορούν να λειτουργούν για πολλές ώρες αυτόνομα και επίσης να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του κάθε φορά διαφορετικού περιβάλλοντος εργασίας, στα διαφορετικά υλικά, τις ποικίλες καιρικές συνθήκες κ.λπ. Έως τώρα δεν υπήρχαν ρομποτικά συστήματα που να πληρούν ικανοποιητικά όλες αυτές τις προϋποθέσεις.
Το νέο πιο εξελιγμένο ρομπότ απέδειξε στις δοκιμές κάθε είδους (σκάψιμο χαντακιών, φόρτωμα φορτηγών, καθάρισμα συντριμμιών και αποβλήτων, συσσώρευση βράχων ή άλλων υλικών σε ένα σημείο κ.ά.) ότι συνδυάζει πολλές ικανότητες. Αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του μέσω χρησιμοποίησης της τεχνολογίας LiDAR στους αισθητήρες του, διαθέτει κάμερες και πολλαπλούς αλγόριθμους που ανιχνεύουν με ακρίβεια τα γύρω του αντικείμενα. Το σύστημα «μαθαίνει» μόνο του να βελτιώνεται, όσο δουλεύει σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Μεταξύ άλλων, διαθέτει ένα νευρωνικό δίκτυο που «καθαρίζει» τις εικόνες, όταν υπάρχει πολλή σκόνη στο περιβάλλον.
Μάλιστα, όπως έδειξε η χρονομέτρησή του, το ρομπότ-εκσκαφέας χειρίζεται παρόμοια ποσότητα υλικών ανά ώρα με έναν έμπειρο άνθρωπο χειριστή εκσκαφέα. Στο μέλλον οι δημιουργοί του στοχεύουν να βελτιώσουν την ικανότητα του ρομπότ να δουλεύει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως χιόνι ή πάγο.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ


Latest News

Η μετοχή της Alphabet «καταρρέει» - Κόλαφος τα οικονομικά της αποτελέσματα
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 13,62 δισεκατομμύρια δολάρια, από 20,64 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα χρόνο νωρίτερα

Ανακαλύφθηκε νέο είδος άμορφου πάγου - Η «περίεργη» σύσταση
Τα μόριά του δεν έχουν οργανωμένη κρυσταλλική μορφή όπως του συνηθισμένου πάγου

Απίστευτη απάτη με ψεύτικα email – Τι πρέπει να κάνετε
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ονόματα οργανισμών και υπηρεσιών, όπως το gov.gr, ή και από τράπεζες προκειμένου να εξαπατήσουν τα θύματά τους

Τεχνητή νοημοσύνη: Απάντησε στο ερώτημα πώς μπορεί να λυθεί το Κυπριακό
Εδώ και έναν μήνα και κάτι, viral έχει γίνει ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που, ούτε-λίγο ούτε πολύ, έχει μια απάντηση σε ό,τι το ρωτήσεις.

Apple: Παραιτήθηκε η κορυφαία σχεδιάστρια προϊόντων - Γιατί δεν θα αντικατασταθεί
Αλλαγή πορείας για μια εταιρεία για την οποίαν η αισθητική είχε μετατραπεί σε κάτι σαν θρησκεία

Σε διαρκείς συζητήσεις με εταιρείες για διείσδυση σε νέες αγορές η Real Consulting
Ανακοίνωση κατόπιν δημοσιεύματος για προχωρημένες συζητήσεις με κυπριακή εταιρεία

Profile Software: Παροχή πλατφόρμας στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
Το RiskAvert προσφέρει την δυνατότητα στην τράπεζα να επωφεληθεί από μια ενιαία και ευέλικτη πλατφόρμα λειτουργίας

Ποια big tech «έβγαλε» 75 δισ. σε μια ημέρα
Η άνοδος των μετοχών της Meta πυροδότησε επίσης ένα ράλι στις μετοχές της Amazon, της Apple και της Alphabet

Ζάκερμπεργκ (Facebook): Έτσι θα «αναστήσει» τον γίγαντα των social media
Τα έσοδα, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάκαμψη της Meta

Αλλαγή κορυφής στην Sony - Ανεβαίνει ο «πήχης» για το PlayStation 5
Η Sony Group προβλέπει ετήσια λειτουργικά κέρδη στα 9,17 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 1,7%