Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μικροτσίπ της Βρετανίας εξαγοράστηκε από την κινεζικών συμφερόντων εταιρεία Nexperia, προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών.

Η Nexperia, μία ολλανδική εταιρεία η οποία όμως ανήκει στην κινεζική Wingtech, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέκτησε τον έλεγχο του Newport Wafer Fab (NWF), του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής μικροτσίπ πυριτίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα προϊόντα του εργοστασίου είναι ζωτικής σημασίας στην παραγωγή τηλεοράσεων, κινητών τηλεφώνων, σε υποσυστήματα αυτοκινήτων και σε κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον συντηρητικό βουλευτή και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Tom Tugendhat, ο οποίος είπε στο CNBC ότι «θα ήταν μεγάλη έκπληξη εάν η συμφωνία δεν ελεγχθεί σύμφωνα με το Νόμο Εθνικής Ασφάλειας και Επενδύσεων», τη νέα νομοθεσία δηλαδή που έχει υιοθετηθεί για την προστασία σημαντικών εθνικών περιουσιακών στοιχείων από εξαγορές, από εταιρείες προερχόμενες από το εξωτερικό.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (το πάλαι ποτέ υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βρετανίας), Kwasi Kwarteng, είχε προηγουμένως δηλώσει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση στενά, αλλά «δεν θεωρεί σκόπιμο να παρέμβει στην παρούσα φάση».

Η Nexperia από την πλευρά της, η οποία διαθέτει επίσης παραγωγικές μονάδες στο Στόκπορτ, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, αλλά και στο Αμβούργο της Γερμανίας, δήλωνε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει να διατηρηθεί ο ρυθμός παραγωγής ώστε να ανταποκριθούν στην παγκόσμια ζήτηση.

Η αξία της συμφωνίας εξαγοράς για το εργοστάσιο που βρίσκεται στα νότια της Ουαλίας δεν έγινε επίσημα γνωστή αλλά το δίκτυο CNBC υπολογίζει ότι ανέρχεται στα 63 εκατομμύρια λίρες. Από την πλευρά του ο Πολ Τζέιμς, διευθυντής επιχειρήσεων του NWF, δήλωσε στον Guardian ότι η συμφωνία θα εξασφαλίσει ζωτικές επενδύσεις για την επιχείρηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.