Η τάση στα διεθνή χρηματιστήρια γύρισε εύκολα σε πτωτική καθώς μια σειρά μακροοικονομικών δεδομένων έδωσε την εντύπωση πως επιβραδύνεται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και επειδή τα περισσότερα βρίσκονται στα υψηλά πολλών ετών ή του βίου τους, οι ρευστοποιήσεις ξεσπάνε συντονισμένα. Συντονισμένη ήταν και η στροφή των κεφαλαίων στα κρατικά ομόλογα.  Η ανατροπή στη διάθεση για ρίσκο βοήθησε τα ομόλογα να επεκτείνουν το πρόσφατο ράλι τους με τις αποδόσεις στα 10ετη ομόλογα των ΗΠΑ, μειωμένες σχεδόν 8 μονάδες βάσης την Τρίτη στο 1,348%. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο και επίσης προέκυψε από τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των αποδόσεων από τον Φεβρουάριο.

Η αγορά της Αθήνας ήταν και θα είναι τραπεζοκεντρική και η εξέλιξη της πορείας του ΔΤΡ παίζει σημαντικό ρόλο στην εικόνα των βασικών δεικτών της ήτοι του Γενικού Δείκτη Τιμών και του FTSE25 και αυτό που αξίζει να ληφθεί υπόψη είναι ότι το κλείσιμό του στις 538,26 μονάδες  μετά από αλυσίδα πτωτικών κλεισιμάτων τον έχει φέρει κοντά στα επίπεδα της τιμής του εκθετικού ΚΜΟ200 ημερών που είναι γύρω από τις 507,5 μονάδες. Βέβαια η διαφορά των 30 μονάδων δεν πρόκειται να μειωθεί από τη μια μέρα στην άλλη ωστόσο τις ημέρες όπως χθες που στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά οι εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα πιέζονται συντονισμένα θα υπάρχει επίδραση και στην Αθήνα καθώς οι ξένοι θεσμικοί έχουν μεγάλη έκθεση στις μετοχές του κλάδου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν απότομα από τα υψηλά δύο εβδομάδων την Τρίτη, σπάζοντας μια αλυσίδα ανοδικών συνεδριάσεων καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα κρατικά ομόλογα από τις ανησυχίες για τους κινδύνους που  εμφανίστηκαν. Οι πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών μετά το αδιέξοδο στις συζητήσεις των κρατών μελών του ΟΠΕΚ γεγονός που έκανε το πετρέλαιο να σημειώνει νέο υψηλό τριών ετών. Το φρόνημα των Γερμανών επενδυτών υποχώρησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε σε πολύ υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα την Τρίτη, ενώ ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι παραγγελίες για γερμανικά προϊόντα σημείωσαν τον Μάιο την πιο απότομη πτώση τους από το πρώτο lockdown του 2020, γιατί ήταν ασθενέστερη η ζήτηση από χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.

Από τα ιστορικά υψηλά υποχώρησαν οι Dow Jones και S&P μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ. Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,60% ή 208,98 μονάδες στις 34.577,37, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,20% στις 4.343,54 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,17% στις 14.663,64 μονάδες.

Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές σκοντάψανε σήμερα Τετάρτη 7/7, καθώς η διάθεση για φυγή από τους κινδύνους των μετοχικών αξιών ενίσχυσε τα ομόλογα και το δολάριο, ενώ οι επενδυτές έστεψαν την προσοχή τους στα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να υπογραμμίζει μια στροφή προς τη σύσφιξη στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Η εκτενής αναφορά για την εικόνα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά σήμερα που είναι η μέρα της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC της FED κατά την οποία άλλαξε η αντίληψη των αρμοδίων για τις πληθωριστικές πιέσεις και τη χαλαρή νομισματική τους πολιτική έχει την ακόλουθη βάση. Η ελληνική αγορά εξαρτάται από την εικόνα της ελληνικής οικονομίας η οποία δέχεται χτυπήματα που έχουν σχέση με την εξάπλωση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη και την Ελλάδα και θετικούς καταλύτες δεν μπορεί να ανακαλύψει. Συνεπώς το φρόνημα των επενδυτών διεθνώς θα παίξει ρόλο ακριβώς μετά από την αναπήδηση των τιμών όταν ο ΓΔ πλησίασε τη ζώνη στήριξης των 870 μονάδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες