Η περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να επιδεινώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τετάρτη και προειδοποίησε ότι  η άνοδος στις τιμές δεν είναι παροδική, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να προκαλέσουν παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες και σημαντικές εκροές κεφαλαίων από αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι η ταχεία ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να ωφελήσει πολλές χώρες μέσω της τόνωσης εμπορίου, αλλά η αυξητική τάση στις τιμές ενδεχομένως θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε την έκκλησή της για άμεση δράση των χωρών της G20 για επιτάχυνση του εμβολιασμού για πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, προειδοποιώντας για  μία ακόμα φορά για την άνιση αναάκαμψη.

Είπε ότι, λαμβάνοντας άμεση δράση, περισσότερες από πέντε εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν μόνο τους επόμενους έξι μήνες. Το ΔΝΤ συνεργάζεται  με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους θεσμούς για να προχωρήσει στο σχέδιο των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον τερματισμό της πανδημίας, ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η επιταχυνόμενη πρόοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη παγκόσμια οικονομική παραγωγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή