Οι μετοχές του κινεζικού κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων, Xpeng, σημείωσαν άνοδο πριν κινηθούν πτωτικά την Τετάρτη στο ντεμπούτο τους στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η Xpeng εξέδωσε 85 εκατομμύρια κοινές μετοχές κατηγορίας Α στην τιμή των 165 δολαρίων Χονγκ Κονγκ η καθεμία. Κατά το άνοιγμα αυξήθηκαν στα 168 δολάρια Χονγκ Κονγκ, δηλαδή + 1,8%. Λίγο αργότερα, όμως υποχώρησαν αισθητά στα 162,50 δολάρια Χονγκ Κονγκ, περίπου 1,5% κάτω από την τιμή εισαγωγής.

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων είναι ήδη εισηγμένη στις ΗΠΑ. Σε αρκετές περιπτώσεις, κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Wall Street, επιλέγουν και μια δευτερεύουσα εισαγωγή, συνήθως στο Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, Xpeng θα υπόκειται στους κανόνες και την εποπτεία τόσο των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ όσο και του Χονγκ Κονγκ, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της δευτερεύουσας εισαγωγής.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Γκου, πρόεδρο της Xpeng, η εισαγωγή της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ είναι μια πολύ στρατηγική απόφαση, που ελήφθη με το σκεπτικό της αντιστάθμισης των γεωπολιτικών κινδύνων. Από την άλλη, μακροπρόθεσμα η εταιρεία επιδιώκει να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στην Κίνα καθώς ως εταιρεία παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων, είναι κρίσιμο να έχει επαφή με μια τεράστια αγορά.

Ωστόσο, οι κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν τον έλεγχο των αρχών επιστρέφοντας στην Κίνα. Την Τρίτη, το Πεκίνο δήλωσε ότι θα εντείνει την εποπτεία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο εξωτερικό. Η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να βελτιώσει τους κανόνες σχετικά με τη διασυνοριακή ροή δεδομένων και την ασφάλεια.

Η Xpeng, γνωστή για το P7 sedan και το G3 SUV, παρέδωσε 6.565 οχήματα τον Ιούνιο – σημειώνοντας  αύξηση 617% κατ΄έτος και μηνιαίο ρεκόρ. Η εταιρεία με έδρα το Γκουάνγκτζου παρέδωσε 17.398 οχήματα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, υπερβαίνοντας τις αρχικές προβλέψεις της.

Τον Απρίλιο, η αυτοκινητοβιομηχανία κυκλοφόρησε το τρίτο μοντέλο παραγωγής της, το sedan P5, καθώς ο ανταγωνισμός αυξάνεται με τους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένων των Li Auto, Tesla και Nio.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή