Η μετάλλαξη Δέλτα και η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ νεότερων, μη εμβολιασμένων πολιτών, έχουν εκτοξεύσει το ποσοστό της Ισπανίας στο υψηλότερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους Financial Times.

Τα κρούσματα στη χώρα αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, τείνοντας έχοντας ξεπεράσει την Πορτογαλία και τη Ρωσία, με την αναλογία ανά 100.000 κατοίκους να τριπλασιάζεται σε 156 περιπτώσεις χθες Τρίτη από 58 στις 289 Ιουνίου.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη, η Καταλονία ανακοίνωσε ότι επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα το βράδυ, ενώ η Καστίλλη-Λεόν ζήτησε επιστροφή στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ισπανία τροφοδοτήθηκε από μια δραματική αύξηση μεταξύ των ηλικιών 12-29 ετών, στις οποίες οι μολύνσεις είναι περίπου 20 φορές συχνότερες από ό, τι στους άνω των 70 ετών.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει αποδώσει μεγάλο μέρος της αύξησης σε κοινωνικές συγκεντρώσεις και στη μεγαλύτερη κινητικότητα με το άνοιγμα του τουρισμού.

Η έρευνα της FT, βάσει τυχαίων δειγμάτων που ελήφθησαν από τις ισπανικές αρχές, δείχνει ότι η πιο επιθετική μετάλλαξη Δέλτα αντιστοιχεί στο 30% όλων των περιπτώσεων και πρόκειται να κυριαρχήσει μέχρι τις 17 Ιουλίου.

Στο «κόκκινο»

Η πορεία της Ισπανίας τη φέρνει κοντά στα επίπεδα της Βρετανίας η οποία ανακοίνωσε ότι αίρει όλους τους περιορισμούς στις 19 Ιουλίου.

Το άλμα των κρουσμάτων στην Ισπανία έρχεται σε μια στιγμή που η οικονομία εξαρτάται από τον τουρισμό, με κρίσιμο το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα επιτύχουμε τουλάχιστον τα μισά νούμερα του τουρισμού του 2019», δήλωσε ο Ρέγιες Μαρότο, υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας στους FT. Υποστήριξε ότι ο αυξανόμενος αριθμός εμβολιασμών στην Ισπανία –με το 41% ​​του πληθυσμού ήδη πλήρως εμβολιασμένο– ήταν πιο σημαντικός από τα ποσοστά μόλυνσης «για τη μέτρηση του κινδύνου για τη χώρα» και ότι η Ισπανία παρέμεινε «ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός».

Την περασμένη Παρασκευή, ο αριθμός των κρουσμάτων οδήγησε την Ισπανία στην κατηγορία της «κόκκινης» χώρας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα ταξίδια προς και από τη χώρα πρέπει να αποθαρρύνονται.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα, αλλά ούτε εδώ ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο οδηγεί σε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες. Ο πιθανώς πολύ αρνητικός αντίκτυπος στον τουρισμό είναι ένα άλλο ζήτημα», είπε ο καθηγητής επιδημιολόγος στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, Φερνάντο Ροντρίγκεζ Αρταλέχο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα