
Ολοι θυμόμαστε εκείνη την περίοδο του 2009-2010 με τις διαμάχες για τις αναθεωρήσεις για το πραγματικό ύψος των ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας. Από το 12,7% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) στο 13,6% του ΑΕΠ με τελική κατάληξη στην αναθεώρηση του ελλείμματος σε 15,4%. Η αύξηση σε 15,4% δημιουργούσε προφανή δυσχέρεια, υποχρεώνοντας σε επιπλέον μέτρα και τελικά την κατάληξη σε ένα μνημόνιο.
Δεν θα πάρουμε θέση για τις τότε εξελίξεις και μεθοδολογικές διαμάχες αν και σε αυτές συμμετείχαν άνθρωποι που είχαν γνώση και τεκμηριωμένη άποψη και έχουν την εκτίμησή μας.
Θα προσεγγίσουμε τις τότε εξελίξεις λίγο διαφορετικά. Καθόλου δεν αμφισβητούμε ότι το έλλειμμα το 2009 ήταν 39,99 δισ. ευρώ. Αυτό για το οποίο έχουμε κάποιες αμφιβολίες είναι το ποσοστό αυτού του ελλείμματος στο ΑΕΠ. Και αυτό διότι το ΑΕΠ, όπως και πολλά ανάλογα οικονομικά μεγέθη, εμπεριέχουν «λάθη μέτρησης». Μεθοδολογικά λάθη μέτρησης. Θα θυμίσουμε τη διαφορά μεταξύ μετρήσιμης τιμής και εκτίμησης.
Θέλοντας να «διασκεδάσουμε» τις τότε εξελίξεις κάναμε έναν πειραματισμό. Μία προσομοίωση. Ενσωματώσαμε αυτά τα «λάθη μέτρησης» στο ΑΕΠ και υπολογίσαμε το «διορθωμένο» ποσοστό του ελλείμματος. Μη φανταστείτε κάποια σημαντική διόρθωση στο ΑΕΠ. Πρόκειται για αθώες και όχι κακόπιστες διορθώσεις και πάντα μέσα στα πλαίσια της μεθοδολογίας. Πρόκειται για τα λεγόμενα και «συμμετρικά» λάθη μέτρησης. Μάλιστα, επαναλάβαμε αυτή την διαδικασία 10.000 φορές για να αποφύγουμε τις όποιες μεθοδολογικές ενστάσεις.
Τα αποτελέσματα αυτού του πειραματισμού παρουσιάζονται στο Σχεδιάγραμμα 1. Σταν οριζόντιο άξονα δίδονται τα πιθανά ποσοστά των ελλειμμάτων στο ΑΕΠ και στον κάθετο πόσες φορές αυτά τα ποσοστά εμφανίστηκαν στις 10.000 επαναλήψεις.
Με βάση το Σχεδιάγραμμα 1, έχουμε ένα διάστημα τιμών των ελλειμμάτων από 1,25% μέχρι και 24,5%. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι μεγάλος αριθμός των ελλειμμάτων κυμαίνεται μεταξύ 11,5 % και 16,5 %.
Το αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το μνημόνιο εξαιτίας του ποσοστού του ελλείματος στο ΑΕΠ επαφίεται στην κρίση των αναγνωστών.
Δικαίος Τσερκέζος καθ. οικονομετρίας, Πανεπιστήμιο της Κρήτης


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο