Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, που αποτελούν βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή προϊόντων διατροφής για τον παγκόσμιο πληθυσμό, μειώθηκαν τον Ιούνιο για πρώτη φορά κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAΟ) του ΟΗΕ.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων (Food Price Index) που καταρτίζει ο FAO διαμορφώθηκε σε 124,6 μονάδες τον προηγούμενο Ιούνιο, μειωμένος κατά 2,5% από τον Μάιο, παραμένοντας, ωστόσο, κατά 33,9% υψηλότερος από τα επίπεδα του Ιουνίου του 2020. Όμως, η μείωση του προηγούμενου Ιουνίου σε σύγκριση με τον Μάιο, δηλαδή, από μήνα σε μήνα, είναι η πρώτη μετά από ένα δωδεκάμηνο συνεχόμενων αυξήσεων, οι οποίες έχουν θορυβήσει την παγκόσμια κοινότητα για τις ανατιμήσεις που επιφέρουν αλυσιδωτά σε μια μεγάλη γκάμα ειδών διατροφής και κυρίως για την επίπτωσή τους σε ασθενέστερες οικονομικά χώρες οι οποίες επλήγησαν καίρια από την πανδημία.

Η πτώση του δείκτη του Ιουνίου προέρχεται από τη μείωση των τιμών των φυτικών ελαίων, των δημητριακών και, σε μικρότερη κλίμακα, των γαλακτοκομικών προϊόντων. Όλες οι παραπάνω μειώσεις  αντισταθμίζουν ως έναν βαθμό τις υψηλότερες τιμές για το κρέας και τη ζάχαρη.

Οι κατηγορίες

Πιο αναλυτικά, σε ό, τι αφορά τις πέντε μεγάλες κατηγορίες προϊόντων:

·       Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων που καταρτίζει ο FAO υποχώρησε κατά 9,8% τον Ιούνιο, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Η σημαντική αυτή υποχώρηση από μήνα σε μήνα προέρχεται κυρίως από τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου, της σόγιας και του ηλιέλαιου.

·       Ο δείκτης τιμών δημητριακών μειώθηκε κατά 2,6% από τον Μάιο, αλλά παρέμεινε 33,8% υψηλότερος από τον αντίστοιχο του Ιουνίου του 2020. Ειδικότερα, οι διεθνείς τιμές αραβοσίτου μειώθηκαν κατά 5%, εξαιτίας της πτώσης των τιμών στην Αργεντινή λόγω της αύξησης του εφοδιασμού από τις πρόσφατες συγκομιδές που ήτα αυξημένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες.

Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν ελαφρώς κατά 0,8% τον Ιούνιο, με τις ευνοϊκές παγκόσμιες προοπτικές να υποστηρίζονται από βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής σε πολλούς βασικούς παραγωγούς που αντισταθμίζουν το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής πίεσης από τις ξηροθερμικές συνθήκες που επηρεάζουν τις καλλιέργειες στη Βόρεια Αμερική.

·       Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO μειώθηκε κατά 1% στις 119,9 μονάδες τον Ιούνιο. Οι διεθνείς τιμές για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που εξετάζονται για τη διαμόρφωση του δείκτη μειώθηκαν, με το βούτυρο να σημειώνει την υψηλότερη πτώση, υποστηριζόμενη από την ταχεία αποκλιμάκωση της παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές και μια ελαφρά αύξηση των αποθεμάτων, ειδικά στην Ευρώπη.

·       Ο δείκτης τιμών ζάχαρης κινήθηκε στον αντίποδα της συνολικής τάσης των τιμών των τροφίμων. Αυξήθηκε κατά 0,9% από μήνα σε μήνα τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση και φτάνοντας σε ένα νέο πολυετές υψηλό. Η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις αποδόσεις των καλλιεργειών στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο, άσκησαν ανοδική πίεση στις τιμές.

·       Ο δείκτης τιμών κρέατος, τέλος, αυξήθηκε, επίσης, κατά 2,1% κατά τη διάρκεια του μήνα, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία εννέα μηνών και τοποθετώντας τον δείκτη 15,6% πάνω από την αξία του τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Εξακολουθεί, πάντως, να είναι 8% κάτω από τα υψηλά του Αυγούστου του 2014.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή